Hlavní navigace

Windows by prý měly přímo podporovat PDF

2. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bezpečnostní výzkumník z F-Secure, finské bezpečnostní firmy, na svém blogu formou otevřeného dopisu informoval, že z hlediska bezpečnosti by bylo výhodnější, kdyby operační systém Windows dokázal otevírat PDF Adobe Reader dokumenty bez potřeby instalovat jiný software třetích stran.

Argumentuje tím, že konkurenční Apple ve svém Mac OS X takovou aplikaci obsahuje, proto by měl i Microsoft, alespoň ve formě volitelného doplňku. Řada pokročilých funkcí oficiálního Adobe Readeru, jako JavaScript, multimediální funkce a spouštění dalšího kódu totiž pro běžné prohlížení není potřeba a jsou jen zdrojem řady zranitelností ohrožujících uživatele Windows.

Ačkoli by nástroj na čtení měl obsahovat pouze základní funkce definované v PDF/A standardu, jen domýšlíme, jaké reakce by takový krok vyvolal u společnosti Adobe, nebo ještě hůře u Evropské komise, která již v minulosti Microsoft postihovala za integraci multimediálního přehrávače, internetového prohlížeče a další údajné prohřešky proti zdravému konkurenčnímu prostředí.

Zdroj: F-Secure

Byl pro vás článek přínosný?