Hlavní navigace

Windows Live Essentials a nový SkyDrive si příliš nerozumí (3. díl)

27. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nový SkyDrive dělá nepořádek při sdílení fotek a videí

Nový SkyDrive dělá nepořádek při sdílení fotek a videí

Nástroj pro zpracování domácího videa Windows Live Movie Maker, program pro úpravu a správu fotek Windows Live Photo Gallery a e-mailový klient Windows Live Mail s integrovaným kalendářem budou určitě fungovat dál, protože nejsou existenčně závislé na nějaké online službě, od které by je Microsoft mohl prakticky kdykoliv odstřihnout.

Určité negativní dopady obrody internetového portfolia spojené s koncem značky Windows Live však mohou pociťovat i jejich uživatelé. A vlastně je již pociťují: konkrétně při využití funkcí opírajících se o někdejší Windows Live SkyDrive, dnešní SkyDrive. Dané funkce byly navrženy pro Windows Live SkyDrive jako pro prosté internetové skladiště dat. Nyní je však SkyDrive synchronizační službou.

 

Co tento posun přesně znamená a kterých funkcí se konkrétně dotýká? Windows Live Movie Maker a Windows Live Photo Gallery využívají i nynější SkyDrive k uskladnění fotek resp. videí za účelem jejich publikování na internetu nebo sdílení přes internet. To funguje i přes změny, kterými někdejší Windows Live SkyDrive prošel. Nicméně vinou přerodu v synchronizační službu jsou i takto uskladněné fotky a videa zahrnuty mezi synchronizované soubory.

 

 

Výsledkem je, že se synchronizují přes SkyDrive mezi jednotlivými počítači stejně jako by se nacházely v jeho speciální složce s daty skutečně určenými k synchronizaci. V rámci synchronizace tam vlastně nakonec skončí, aniž by to uživatel mohl jakkoliv ovlivnit. Kdo nepoužívá SkyDrive k synchronizaci souborů, tomu to může být naprosto jedno. Uživatelům služby SkyDrive, kterým popsané chování vadí, lze doporučit sdílení či publikování fotek a videí přes jiné podporované služby.

Windows Live Movie Maker v základní výbavě podporuje sdílení a publikování videí prostřednictvím služeb Facebook, Flickr či YouTube. Totéž platí pro fotky v programu Windows Live Photo Gallery. Podpora jednotlivých služeb je zajišťována na bázi plug-inů. Kterákoliv služba tak nezávisle na Microsoftu může nabídnout vlastní plug-in, jako to dělá třeba původní veřejná fotogalerie Rajče.net. Takže nyní poněkud zmatené využití služby SkyDrive není nepřekonatelným problémem.

 

 

Windows Live Mail může přijít o online synchronizaci kalendáře

Horší je to s e-mailovým klientem Windows Live Mail. Ten SkyDrive využívá k posílání fotek. Má speciální funkci pro posílání fotek e-mailem, kdy do zprávy samotné vygeneruje jen datově malé náhledy posílaných fotek a k jejich prohlédnutí či stažení adresáta odkáže na SkyDrive. I zde dochází k zahrnutí fotek mezi synchronizované soubory, což nemusí být vždy žádoucí. Na rozdíl od předchozích dvou zmiňovaných programů je v e-mailovém klientu Windows Live Mail jediným podporovaným online úložištěm právě SkyDrive, resp. někdejší Windows Live SkyDrive.

 

 

Dále visí otazník nad další podporou online synchronizace dat z integrovaného kalendáře. Kalendář lze sice používat i čistě lokálně nezávisle na online službách Microsoftu, ale synchronizace je velmi praktickou funkcí a byla by škoda o ní přijít. Pokud by k tomu došlo, nebylo by to s největší pravděpodobností z technických důvodů. Opět by zřejmě šlo o posílení efektu tzv. morálního zastarávání předchůdců Windows 8 a pro ně dostupných nástrojů.

Není ale důvod žít v obavách a čekat až jak se Microsoft uráčí rozhoupat. Více než plnohodnotnou alternativou za Windows Live Mail je konkurenční Mozilla Thunderbird, který nyní (od verze 13) podporuje odesílání příloh formou uskladnění do internetového úložiště, kdy adresát e-mailu obdrží odkazy, přes které si zaslané soubory může stáhnout. Neomezuje se přitom jen na fotky, funkce je dostupná pro libovolný typ souborů.

Zatím Mozilla Thunderbird využívá službu YouSendIt, ale daná funkce je navržena tak, aby v budoucnu bylo možné přidání dalších služeb. Tvůrci programu ostatně avizují, že to v následujících verzích mají v plánu. Hovoří se například o podpoře služby Dropbox, matadora mezi cloudovými úložišti pro koncové uživatele.

 

 

Mozilla Thunderbird sice nedisponuje kalendářem v základní výbavě, ale to se dá snadno doplnit instalací rozšíření Lightning a pokud chce využívat online synchronizovaný kalendář, můžete sáhnout po službě Google Calendar, s níž rozšíření Lightning propojí jiné rozšíření jménem Provider for Google Calendar. Druhou možností je nainstalovat rozšíření Google Calendar Tab, které umožňuje pracovat s webovým rozhraním služby Google Calendar přímo v Thunderbirdu v samostatném panelu.

 

Bezpečnost? Délka a forma poskytované podpory je neznámá

Popelky Windows Live Writer a Bing Bar

Stručně se ještě zmiňme o dvou dalších součástech balíčku Windows Live Essentials. První je editor Windows Live Writer určený bloggerům. Jeho mateřská služba Windows Live Spaces sice dávno skončila (a Microsoft její uživatele přihrál blogovací službě WordPress.com), ale podporuje další populární bloggerské služby jako je Blogger.com od Googlu, WordPress.com od tvůrců publikačního systému WordPress, který je taktéž podporován.

 

Otázkou zůstává, jestli při kvalitě webových rozhraní jednotlivých služeb (včetně jejich textových editorů) má v roce 2012 desktopová aplikace ještě smysl. Windows Live Writer je však opravdu velmi dobrý program pro bloggery, kteří nejsou spokojeni s komfortem webového rozhraní jejich blogovací služby či publikačního systému. Takže nechť si každý vybere dle svého. Program Windows Live Writer bude pracovat dál i po ukončení vývoje balíčku Windows Live Essentials či poskytování podpory pro něj.

Bing Bar je spíše adwarovým prvkem v balíčku Windows Live Essentials, který má podpořit zatím nepříliš úspěšný vyhledávač Bing, další z pokusů Microsoftu konkurovat Googlu na poli vyhledávačů. Jako jediná součást balíčku je tato nástrojové lišta pro Internet Explorer šířena samostatně. Její vývoj bude určitě pokračovat v rámci dalšího rozvoje vyhledávače Bing, tedy nezávisle na dalším osudu balíčku Windows Live Essentials.

 

Diskutabilní je, jestli Bing Bar uživatelům přináší vůbec nějaké výhody. Těm českým mnoho ne, protože je provázán se službami určenými hlavně pro americký trh. Jedinou opravdu atraktivní funkcionalitou je propojení s Facebookem a všemi jeho zásadními funkcemi: od „lajkovacího“ tlačítka přes rychlý náhled na informační kanál ve vyskakovacím okně po komunikaci přes Facebook Chat.

Bezpečnost? Délka a forma poskytované podpory je neznámá

Jak už výše zaznělo, ukončení vývoje nemusí znamenat ukončení podpory. Tedy, že se Microsoft najednou k balíčku Windows Live Essentials a jeho součástem přestane hlásit. Bohužel Microsoft neoznámil, jak dlouho hodlá balíček nadále podporovat a v jakém rozsahu. Evidentně teď má napilno, pokud jde o jiné a důležitější produkty, takže nezbývá než čekat.

A to konkrétně na odpovědi na tyto tři zásadní otázky:

  • Jak dlouho zachová přístup k online službám?
  • Bude vydávat opravy nalezených chyb? Jak dlouho?
  • Bude uvolňovat bezpečnostní aktualizace? Jak dlouho?

Zejména ta poslední má velký význam. V minulosti bylo nutné nejednou programy z balíčku záplatovat. Nezáplatovaný software je obecně velkým bezpečnostním rizikem i při používání kvalitního antiviru a dodržování dalších základních pravidel počítačové bezpečnosti. Jakmile Microsoft začne ignorovat bezpečnostní nedostatky v aplikacích z balíčku Windows Live Essentials, nastává problém.

 

Uživatelé se budou muset rozhodnout, jestli při výše nastíněných omezeních ještě budou podstupovat potenciální bezpečnostní rizika spojená s užíváním nezáplatovaného softwaru. Může dojít například k úspěšné infiltraci systému otevřením útočníky upraveného obrázku nebo videa aplikací Windows Live Movie Maker nebo Windows Live Photo Gallery, pokud se vyskytne chyba, která by toto umožnila. A není to jen čirá teorie.

Tvůrci konkurenčních aplikací děkují mnohokrát

Ukončení vydávání bezpečnostních aktualizací zřejmě bude (nebo by mělo být) pro většinu uživatelů tou poslední kapkou, po které se začnou poohlížet po alternativách. Alternativu za celý balíček nenajdou, ale lze bez problému nahradit dílčí programy. Několik tipů již v předchozích odstavcích i prvním díle miniseriálu zaznělo, ale můžeme si je připomenout a jako bonus přidat nějaké nové.

Windows Live Mesh či místo něj nastupující SkyDrive může nahradit SugarSync. Uživatelům, kterým by u této služby vadilo chybějící propojení webového uživatelského rozhraní úložiště s webovými kancelářskými aplikacemi, lze doporučit Google Drive. Ten je úzce propojený s Google Docs a obecně i s dalšími službami Googlu, které vytvářejí stále zajímavější synergický celek.

Google může nabídnout i alternativu za Windows Live Photo Gallery v podobě svého obdobného programu Picasa, který nabízí dokonce více funkcí a plně podporuje ještě i Windows XP. Navíc je úzce propojený se službou Picasa Web Albums pro sdílení a publikování fotek. S profilem na Google+ můžete publikovat a sdílet neomezený objem a počet fotek, jejichž nejdelší strana nepřesahuje 2048 bodů.

 

Pro větší fotky a videa delší než 15 minut je pak zdarma k dispozici úložiště o kapacitě 1 GB, které lze za poplatek navýšit. Placené úložiště služba Picasa Web Albums sdílí se službou Google Drive, takže nevyužitý zaplacený prostor v jedné službě můžete snadno zužitkovat ve službě druhé, aniž by bylo potřeba jej nějak rozdělovat nebo převádět.

Windows Live Messenger lze nahradit službou Skype, která má v České republice podstatně větší uživatelskou základnu (je tedy pravděpodobnější, že se domluvíte s více lidmi než přes Windows Live Messenger) a rovněž podporuje Facebook Chat. Navíc přidává videohovory ve FullHD a nabízí sadu telefonních funkcí za zajímavé ceny i na jednoduchém principu předplacené služby.

Pokud však trváte na kontaktu s lidmi ze sítě služby Windows Live Messenger, tak alespoň textově se s nimi můžete domluvit pomocí celé řady alternativních klientů prostých reklamy, k nimž patří třeba Miranda IM nebo Pidgin. Oba zároveň podporují jak další uzavřené sítě s proprietárním protokolem (tedy pro našince zejména ICQ), tak otevřené sítě využívající XMPP/Jabber jako je Google Talk či Facebook Chat.

 

Nahradit Windows Family Safety za účelem blokováním přístupu dětem k nevhodným stránkám, lze různými způsoby. Rodičovská kontrola (parental control) je součástí řady síťového hardwaru od modemů přes routery po access pointy. Zpravidla jde ale bohužel jen o primitivní blacklist. Pokud toto řešení nestačí, rodičovská kontrola je zahrnuta do mnoha softwarových bezpečnostních řešení komplexního charakteru jako je ESET SmartSecurity, Norton 360, Norton Internet Security a jiné placené programy tohoto typu.

Díra na atraktivním trhu, kterou se zřejmě Microsoftu nechce zaplnit

Náhrada za Windows Live Movie Maker se hledá těžko. Bezplatný program šířený samostatně bez hardwaru (např. digitální kamery nebo střihové karty) s maximálně jednoduchým ovládáním a přitom bez vynechání všech nejdůležitějších funkcí pro zpracování domácího videa. Hm, to je oříšek. Pokud má někdo ze čtenářů tip na program splňující tato kritéria, může s ním mile překvapit v diskusi pod článkem.

Každopádně je zvláštní, že při popularitě sdílení uživatelských videí Microsoft rezignuje na vývoj programu pro jejich zpracování, za který neexistuje přehršel alternativních produktů. Evidentně je tu díra na trhu spojeném s jedním ze současných internetových fenoménů (sdílení uživatelských videí), kterou se Microsoftu nechce zaplnit, přestože už má produkt, na kterém by mohl dále stavět.

Je to ale symbolika celého toho zmatečného konce balíčku Windows Live Essentials, kdy Microsoft vylévá dítě (kvalitní a oblíbené programy) i s vaničkou (postradatelnou značkou Windows Live), aniž by se obtěžoval uživatele jakkoliv informovat o dalších svých záměrech, které na ně budou mít přímé dopady. Přitom by vše napravil byť jediný zápisek s několika větami na jednom z desítek blogů, přes které Microsoft komunikuje s širší i odbornou veřejností.

Byl pro vás článek přínosný?