Hlavní navigace

Windows Live Messenger se otevírá komunikačnímu protokolu XMPP

16. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Komunikační síť Microsoftu patří k největším na světě, pěkně ji representuje kecálek Windows Live Messenger, jistě ho znáte. Po velice dlouhou dobu tato komunikační síť byla a stále je kompatibilní se sítí Yahoo. Později jsme se ovšem dočkali mnohem zlomovější podpory Facebooku. Ve Messengeru vyplníte přihlašovací údaje ke svému účtu a hned můžete chatovat s facebookáři, aniž byste kvůli tomu museli používat nepohodlné webové prostředí. Chatovat s nimi můžete i v telefonech s Windows Phone, kde se Windows Live Messenger v prostší formě nachází také.

Protokol XMPP (Extensible Messaging and Presence Protocol) pohání přinejmenším tři velké sítě, konkrétně Google Talk, Facebook Chat a Jabber. Nyní se k nim přidává čtvrtý hráč, a sice Microsoft. Chce umožnit bezproblémovou komunikaci, což izolací určitě nevyřeší, otevírá se proto protokolu XMPP. S vlastním proprietárním protokolem tudíž možná úplně končí. Důležité je pro vás každopádně to, že klient s podporou XMPP a OAuth 2.0 se může připojit k Windows Live Messengeru.

Firma nám poprvé výrazněji ukazuje, že jí nevadí alternativní klienty. Neznamená to, že jsou všichni kecálci s XMPP automaticky kompatibilní, měly by jimi být pouze ti s podporou OAuth 2.0, jak už bylo řečeno. A k tomu musí ještě přihodit Security Layer (SASL) pro autentifikaci. Bezpečnost je zjevně na prvním místě. Rádi bychom viděli rovněž komunikaci s lidmi v síti Google Talk. Ta zatím není možná, ač jde v základu o XMPP.

Síť Microsoftu v posledních dvou letech zaznamenala desetiprocentní pokles aktivních uživatelů. Svůj podíl na tom má skoro určitě Facebook. Společnost se tento trend snaží zvrátit.

Zdroj: Inside Windows Live | Neowin | The Verge

Byl pro vás článek přínosný?