Hlavní navigace

Windows NT oslavila dvacetileté výročí. Jejich odkaz žije dodnes

29. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ze všemožných jubileí si právě dvacetileté výročí uvedení Windows NT na trh musíme připomenout. 27. červenec 1993 se navždy zapsal do historie počítačů. Proč? Protože technologie, s nimiž operační systém z dílny Microsoftu přišel, se používají dodnes. Zatímco ve své době se jednalo o řešení pro firmy, domácnosti používaly Windows 9x. Nespolehlivé řešení bylo ale definitivně smeteno ze stolů, když se spotřebitelům v roce 2001 dostala do rukou Windows XP, následník NT.

Ani nejnovější Osmičky ale na technologie pocházející z Windows NT nezanevřely. NT platila za první 32bitová Windows. První stopy vývoje ze strany Microsoftu lze vysledovat až do roku 1989, ovšem základy byly položeny dokonce již v sedmdesátých letech. Oproti tehdejším spotřebitelským verzím Windows disponovala novinka hybridním typem jádra. Zatímco v monolitické struktuře způsobila jedna chyba pád systému, hybridní jádro je díky výstavbě stabilnější.

 

Nezasvěcený člověk by logicky odhadoval, že se Windows NT na trh dostala ve verzi 1.0. Ve skutečnosti se produkt prodával pod názvem Windows NT 3.1. Číslování se tak shodovalo s Windows 3.1. Následovalo několik vydání, z nichž posledním byla Windows NT 4.0. Pátou generaci NT již znáte pod názvem Windows XP. Osmičky mimochodem obsahují jádro ve verzi 6.2. Z dvacet let starého produktu do dnešních dnů přežívá např. také souborový systém NTFS.

Je ale pravda, že kritici delší dobu poukazují na skutečnost, že Microsoft neinovoval. Nový a přelomový souborový systém nám sliboval již v době Windows Vista. Teprve se serverovou variantou Windows 8 byl uveden souborový systém ReFS. I ten si ale z NTFS mnoho půjčuje.

via TechNet Blogs

Byl pro vás článek přínosný?