Hlavní navigace

Windows Phone 8.1 možná ztratí tlačítko Zpět a navštíví až 10palcová zařízení

10. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poslední várka drbů je silná káva. Dosud jsme slyšeli různé věci. Zatímco hlasová asistentka Cortana by byla jako dar z nebes a notifikační centrum by někteří také ocenili, obě funkce se řadí k reálnějším položkám na seznamu přání. Jenže podle zdroje Paula Thurrotta by Windows Phone Blue např. mohla putovat do zařízení s velkým displejem. Jak víte, Windows Phone 8 GDR3 budou podporovat displeje s full HD.

Tip: Co bude s Windows RT? Jejich přirozeným teritoriem se zřejmě stanou phablety

Proto navštíví i kategorii phabletů, kde se vyskytují zařízení i třeba s 6palcovou obrazovkou. Jenže podle spekulací by nadcházející Windows Phone 8.1, nebo jak se bude produkt jmenovat ve finále, mohla zahájit invazi do přístrojů se 7palcovými i 10palcovými obrazovkami. Problém spočívá v tom, že tuto kategorii okupují a mají okupovat Windows RT.

Smysl by to dávalo, kdyby se vývoj Windows a Windows Phone proťal, k čemuž ale takhle brzo těžko dojde. Proč by ale Microsoft nasazoval dva různé operační systémy do podobných zařízení?

Hon za jednotnými API

Zatímco aktualizace GDR3 nám umožní zavírat aplikace křížkem, Windows Phone 8.1 multitasking napraví v jiném směru. Vypořádají se prý s procesy a všemožnými notifikacemi, v čemž je aktuálně zmatek a nepořádek. To je docela neurčité a budeme si muset počkat na konkrétnější informace. V žádném případě nepřekvapí další pokus o sjednocení prostředí pro aplikace.

 

Cílem je, aby jedna aplikace běžela jak ve Windows Phone, tak ve Windows 8/RT. Zatímco Windows Phone 8 se z hlediska API s Windows RT shodují zhruba na 33 %, Windows Phone 8.1 se dostanou až na 77 %. Méně uvěřitelně bude stávajícím uživatelům znít zpráva o možném odstranění tlačítka pro posun o krok zpět. Hardwarové specifikace pro nový systém s ním údajně počítat nebudou.

Z pohledu Microsoftu prý tlačítko nedává smysl. Lidé nevědí, co vlastně dělají, když ho mačkají. Z aplikace stejně odchází zmáčknutím hlavního tlačítka, přičemž na hlavní obrazovce si vyberou jinou aplikaci.

Blíže iPhonu

Zpět vás při podržení zavede do nabídky s naposledy spuštěnými – a nyní uspanými – aplikacemi. Mám ale představu, jak by to mohlo fungovat. Cortana by se přesunula na tlačítko s lupou (byla by k službám při podržení tlačítka), zatímco multitaskingová nabídka by vyskočila při podržení symbolu Windows. A tlačítko Zpět najednou není potřeba. Tedy, akorát bychom se nemohli posouvat nazpět po krocích.

V tomto by se Windows Phone přiblížila iPhonu. Před nedávnem ale jiné drby tvrdily, že hardwarová tlačítka získají nové funkce, včetně tlačítka pro přechod zpět. Poslední střípek potvrzuje, že by se Microsoft rád dostal do segmentu drahých telefonů, kde se nachází třeba iPhone. I proto bude firma cílit na vetší telefony s full HD obrazovkou. Aktuálně se jí daří s levnými přístroji, např. s Lumií 520. Co si o těchto spekulacích myslíte vy?

Byl pro vás článek přínosný?