Hlavní navigace

Windows Phone 8: první mobilní systém s dětským koutkem

29. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Místnosti, dětský koutek, zamykací obrazovka a živé aplikace

První velká revoluce od uvedení iPhonu

Tajnůstkářství však úplně neskončilo. Většinu presentace oddřel náš oblíbenec Joe Belfiore. Tenhle neskutečně příjemný a živý chlapík nám v minulosti ukázal, že bez problému zvládne půl hodiny mluvit, aniž by nám prozradil větší než malý počet novinek. Něco podobného jsme ostatně v letošním roce zažívali s Microsoftem v jednom kuse. Takže co jsme se dozvěděli o Windows Phone 8?

Vystoupení začalo vybídnutím fanoušků platformy, aby zvedli nad hlavu své stávající telefony s Windows Phone. Na oficiálním odhalení nové verze systému se jich sešlo skutečně dost, novinářská obec si hranaté prostředí docela oblíbila a WP si v ničem nezadá s velikánem jako iPhone. Do telefonů s jablkem si Joe malinko píchl. Měl pravdu v tom, že se za posledních pět let moc nezměnilo. Kdybychom to vzali opravdu, opravdu jednoduše, řekli bychom, že v roce 2007 vyšel iPhone a způsobil revoluci. Ostatní ho pak pár let kopírovali, až přišel Windows Phone.

Tip: Nokia Lumia 920 a 820 dorazí v listopadu za 16 000 Kč a 12 500 Kč

Není pravda, že bychom neviděli zajímavé inovace, to chraň Bůh, ale jádrem každého mobilního systému v průběhu let skutečně zůstal spouštěč aplikací se statickými ikonkami. Ty se lišily grafickým stylem, ale prakticky výhradně sloužily ke spouštění aplikací. Dlaždice ve Windows Phone naopak zobrazují přímo v sobě důležité notifikace a informace. Okamžitě tak vidíte předpověď počasí, případně jaká událost z kalendáře vás přepadne a kdy.

Ikonické aktivní dlaždice ve Windows Phone
Ikonické aktivní dlaždice ve Windows Phone

Lidé na prvním místě, nyní v „místnostech“

V minulosti jsme se dozvěděli něco o tom, co se skrývá pod kapotou Windows Phone 8. Oproti svému předchůdci obsahuje jádro současných Windows 8, čili žádnou nedomrlou odnož. Ze sjednocení budou těžit vývojáři aplikací, protože jejich výtvory pro WP8 budou jen krok od běhu ve Windows 8, resp. obráceně. Pořádné jádro dovolí výrobcům telefonů použít pekelně silný hardware, přijít má i NFC. Věděli jsme též o integraci Skypu, nové hlavní obrazovce a digitální peněžence.

O těchto starších poznatcích se dočtete v našem starším článku Windows Phone 8 Apollo: osm důvodů, proč si koupit nový telefon. Nyní se budeme věnovat tomu, co jsme slyšeli v pondělí večer. Přednášející dokola opakovali, jak důležití jsou lidé. S Windows Phone si totiž můžete na hlavní obrazovku připínat přímo kontakty, eventálně skupiny. Mobilní Osmičky zajdou dál. Velká novinka se nazývá „rooms“. Do češtiny to lze převést jako místnost. Toto označení nám pro sdílený prostor pro úzké skupiny lidí zní nejlépe.

Nové možnosti hlavní obrazovky
Nové možnosti hlavní obrazovky
 

Rozhodně nejde jen o další možnost, jak třídit kontakty. S lidmi v konkrétní skupině můžete sdílet fotky, poznámky, kalendář a dokonce chatovat. Ve výchozím stavu bude v systému jedna skupina, a sice pro rodinu. Můžete si udělat další, např. pro své nejlepší přátele. Rooms prý nejlépe plní funkci s menšími skupinami lidí. Přehrabovat se příspěvky od celého seznamu kontaktů přece můžete již v současném adresáři Lidé. Tahle bude mít pěkný přehled o konkrétní skupince známých.

Tip: Windows Phone 8 dokončeny. Apollo míří k výrobcům

Data sdílená v místnosti považujte za soukromá, nikdo z okolí sem nenahlédne. Rodinné záležitosti tudíž zůstanou v rodině. Rooms doplňují běžnou funkci pro třídění kontaktů do skupin. Vynecháni nebudou ani lidé ve vašem okolí, kteří nemají Windows Phone 8. Například kalendář si mohou zobrazit i majitelé iPhonu. Součástí Rooms se může stát klidně telefon s Windows Phone 7, ale jak správně tušíte, opět bude okleštěný o podstatnou část funkcí. Bez WP8 to zkrátka nebude ono.

 

Dětský koutek aneb zabavte své ratolesti

Zaměření na lidi prokázal Microsoft také v další ukázce. Tentokrát myslel na rodiče a jejich děti. Znáte to, děti si rády hrají s našimi (drahými) přístroji, čímž si ale koledujeme o malér. Pokud telefon považujete za důležitého pomocníka v zaměstnání a pro organizaci času, ideálně si v něm pak čtete rovněž pracovní e-maily a máte zde plno pracovních kontaktů, tím více se zvyšuje riziko, že nám dítko smaže důležitou zprávu, odešle kamsi SMS nebo překope nastavení. Pak se člověk jen diví, proč se jeho přístroj chová jinak.

Nastavení dětského koutku
Nastavení dětského koutku

Od podobných dobrodružství nás zachrání dětský koutek ve Windows Phone 8. Ten lze zcela vypnout. Konfigurace je naprosto jednoduchá, prostě si jen v nastavení vyberete, ke kterým aplikacím, hrám, hudbě a videím bude mít váš potomek přístup. Je to jednoduché a nemusíte se bát, že by se snad mohl vrtat ve všem osobním prostoru na telefonu, od toho je koutek izolován. Spustíte jej tak, že po aktivaci obrazovky nepokračujete dále běžným odemčením, ale tažením do strany.

Děti na pódiu dělaly trochu nepořádek, poté, co dostaly do rukou telefon, nicméně nastalo ticho. Možná jde o skvělý způsob, jak své ratolesti umlčet, avšak nezapomeňte si s nimi také hrát a povídat. Pro samou technologii se nám lidský kontakt vytrácí, tak to se smartphony nepřehánějte. Navíc, děti si pak s vaším telefonem nepřestanou dobrovolně hrát a budou si ho nárokovat. To abyste si pak pro sebe koupili nový kus, že.

Zamykací obrazovka s notifikacemi a obrázky z aplikací

Skoro až drastickými změnami prošla zamykací obrazovka. Může vypadat plus minus stejně, jako ta ve Windows Phone 7, avšak zvědavost vás jistojistě nenechá, nevyužít nové vlastnosti. A že budete mít široké možnosti, jak ji ozdobit. Kromě klasických notifikací, v podobě malých ikonek s čísly, se zde budou moci dokonce objevovat nové informace a obrázky přímo z aplikací. Facebook vám na zamykací obrazovce může klidně ukazovat nejnovější snímky ze sítě, k tomu přidá příslušné textové notifikace.

Díky tomu bude nejen hlavní obrazovka s dlaždicemi u každého člověka jiná, každá zamykací obrazovka bude nyní stoprocentně originální. Kromě rozdílných obrázků se zde pokaždé ukáží jiné informace, záleží na tom, které aplikaci dáte přednost. Zůstat můžete u ověřeného kalendáře, sociální nadšenci se patrně přikloní k Facebooku, fanoušci sportu se zase obrátí na nějakou aplikaci, která jim třeba nabídne sportovní výsledky a události. Všechno je možné, záleží na tom, jak kreativní vývojáři budou.

Na zamykací obrazovku můžete napojit některou z aplikací
Na zamykací obrazovku můžete napojit některou z aplikací
    

Obrovský potenciál netřeba více zdůrazňovat. Ale novinky ohledně zamykací obrazovky by nemohly spatřit světlo světa, kdyby nebylo mobilních aplikací. Živé aplikace (v originále Live Apps), případně aktivní aplikace, jak se říká nové generaci prográmků pro Windows Phone 8, jsou skutečně živoucí struktury. Aplikace se mnou vzájemně integrovat, typickým příkladem mají být programy, které vstoupí do zdejší virtuální peněženky. Jako jiný příklad poslouží právě napojení na zamykací obrazovku.

Takže s Windows Phone 8 nás zaplaví aplikace, jež jsme dosud neviděli. Budou spolupracovat, nabídnou nám nové zážitky. Pište si, Live Apps.

Dostupnost hlásí 46 z 50 nejdůležitější aplikací

Často slýcháme, že platforma je tak dobrá, kolik má aplikací. Něco na tom bude. Přestože koncept iPhonu můžeme považovat za zastaralý a iPhone 5 některé z nás zklamal akutním nedostatkem inovací, jedno mu neupřete. Stále jej musíme považovat za skvělý telefon, protože pro něj existuje nespočet kvalitních aplikací. V iOS můžete dělat skoro cokoli, aplikace vám to umožní. Samotný systém uživatele zas tolik nevzrušuje. Na slabší ekosystém právě dojel Windows Phone 7.

Joe Belfiore oznámil, že Windows Phone Store obsahuje 120 000 kusů aplikací. Upřímně, v porovnání s posledními výsledky z léta nehovoříme o zrovna vysokém nárůstu. Vývojáři totiž vyčkávají na Windows Phone 8, o tom není pochyb. Z vlastní zkušenosti víme, že obchod zaplavila řada nesmyslných prográmků, které by bylo nejlepší úplně vymýtit, protože se mezi nimi ztrácí kvalitní programy. Osobně si ale dovolím tvrdit, že mi na současné platformě Windows Phone 7 nechybí vůbec nic.

Jessica Alba prý používá Windows Phone
Jessica Alba prý používá Windows Phone

Svět na to má jiný názor, především rozmlsaní uživatelé iPhonu se s objektivně slabším obsahem Windows Phone Store dosud nesmířili. Oproti červnu si obchod nicméně z hlediska počtu aplikací polepšil o nějakých 20 %. Nyní k lepším informacím. Microsoft se dušuje, že při zahájení prodeje Windows Phone 8 bude ve Windows Phone Store dostupných 46 z 50 nejpoužívanějších aplikací z jiných oblíbených platforem, kam spadá především iOS a Android.

Tím pádem by měly dojít argumenty odpůrcům dlaždic, kteří tvrdí, že jim Windows Phone nevyhovuje právě kvůli nedostatku aplikací. Chystají se na nás mj. tito zástupci:

  • Facebook,
  • Twitter,
  • Skype,
  • PayPal,
  • Angry Birds Star Wars,
  • Draw Something,
  • Words With Friends.

První dvě značky lze shrnout jednoduše. Aplikace byly předělány od základu, poběží mnohem rychleji, nabídnou nové aktivní dlaždice a integraci se zamykací obrazovkou. To poslední platí minimálně pro Facebook. Nezapomínejme ani na Skype, jenž si na jaře vysloužil ostudu. Klient pro Windows Phone 7 byl a stále je pro ostudu, především z toho důvodu, že neběží na pozadí, ačkoli jiné podobné aplikace vám notifikaci o příchozím hovoru klidně ukáží.

Skype, Data Sense a Jessica Alba

Skype již přijímá hovory na pozadí

Až s Windows Phone 8 bude klient schopný fungovat skutečně efektivně i bez toho, aniž by běžel v popředí. Ačkoli technicky vzato nepoběží na pozadí, neboť bude spát, stále bude schopen reagovat na události a ukazovat notifikace. Konečně se vám někdo dovolá i ve chvíli, kdy se Skypem nebudete pracovat. Chystaný klient tedy pracuje tak, jak bychom čekali, navíc nebude odsávat energii z akumulátoru, slinuje velmi úsporný běh. V podstatě to stejné nabízí Skype pro Windows 8.

Tip: Skype pro Windows 8: první trampoty s dotekovým klientem

Díky použitému jádru čekejte, že se mobilní platforma konečně pořádně otevře hrám. Zmíněn byl titul Temple Run, jenž pohání Unity. Tento herní engine naleznete v celé řadě her, které mají otevřenou cestu do Windows Phone 8. Připravit se máme na tituly běžící jak ve Windows Phone, tak ve Windows 8 a na Xboxu 360.

Souhrn hlavních novinek ve Windows Phone 8
Souhrn hlavních novinek ve Windows Phone 8

Dočkali jsme se rovněž jednoho velkého oznámení. Zkraje roku 2013 platformu navštíví hudební Pandora. Uživatelé obdrží jeden rok používání zdarma, klient pro službu nebude obsahovat ani reklamu. Otázkou zůstává, jestli bude služba funkční také v České republice. Bohužel nejspíš nebude, pokud se nestane zázrak. V současnosti na našem území určitě nefunguje. S ukázkou aplikace se Microsoft nevytasil. Ještě jedna důležitá informace pro vývojáře, Windows Phone 8 SDK bude k mání od zítřka.

Data Sense pohlídá FUP, komprese uspoří data

Jednou z dalších velkých novinek pro uživatele, bude rozhodně správa datových přenosů. Již několik let se majitelé chytrých telefonů neobejdou bez mobilního připojení k internetu, jenže současně nemají pořádnou možnost, jak data spravovat. Připojení obvykle můžete maximálně vypnout nebo zapnout. Data Sense vám i prostřednictvím aktivní dlaždice sdělí, kolik dat ještě můžete vyčerpat. Dozvíte se také, kolik dat přenesou jednotlivé aplikace. Pak si snáze rozmyslíte, jestli máte tu a onu aplikaci zapnout, když zrovna nejste v dosahu Wi-Fi.

Data Sense usměrní telefon, aby s daty pracoval hospodárně
Data Sense usměrní telefon, aby s daty pracoval hospodárně

V ČR platí o to víc, že FUP vyčerpáte velice snadno. Velice zajímavě zní informace o inteligenci správy dat. Windows Phone 8 prý nebude úplně hloupý, ba právě naopak. Bude se učit pracovat s datovým limitem, kterým je váš paušál zatížen. Nebude tak plýtvat daty bez rozmyslu, pokud můžete vyčerpat pouze 100 MB měsíčně. Uzdu povolí, když budete disponovat velkorysejším limitem, např. 500 MB. Že se telefon naučí hospodařit s daným FUP, to se nám moc líbí. Určitě to byl i váš sen.

K úspoře přenesených dat pak přímo přispěje komprese webových stránek. Tato funkce je součástí mobilního IE10 a podle dlouhodobého zkoumání a testování prý ušetří v průměru až 45 % přenesených dat. I s nízko nastaveným FUP tak najednou můžete bez postihu prosurfovat skoro o polovinu více stránek než obvykle. Nevíme, jak to bude v ČR, Windows Phone 8 se každopádně hodlá více spoléhat na Wi-Fi.

Bude proto hledat nejbližší hotspoty. Microsoft se snaží, seč může, aby zabránil rychlému vyčerpání FUP. Zejména v našich končinách to slyšíme rádi, protože takový běžný tarif nám stále poskytne trapných 100 MB na měsíc. Víte, jak rychle dokážete tento objem dat přenést přes rychlé 3G? Ale pozor, pro kompletní vyžití funkce musí Data Sense na své straně podporovat mobilní operátoři.

Hromadný chat v Rooms
Hromadný chat v Rooms

V Americe bude první Verizon Wireless, jaká bude situace u nás, teprve udivíme. Jak moc (ne)bude Data Sense opracovat bez podpory operátora, bohužel nevíme. Nevíme ani, jak úspěšně bude v Česku probíhat hledání hotspotů. Máme strach, aby ze všech novinek nebyla v našich končinách reálně využitelná jen komprese webů při surfování.

Jessica Alba používá Windows Phone již delší dobu

Asi nikdo nečekal, že se na pódiu zjeví hollywoodská celebrita. Jessica Alba sem nicméně nakráčela v celé své kráse. Nedávno byla vyfocena s Lumií v ruce a jak se ukázalo, nebyla to žádná náhoda. Od oblíbené osobnosti jsme se popravdě nedozvěděli nic moc zajímavého. Interesantní je naopak samo o sobě to, že Alba zná a fandí Windows Phonu. Na tento mobilní systém přešla z iPhonu a na Windows Phone 8 si cení především dětského koutku, protože sama má děti a ty občas na jejím telefonu udělají neplechu.

 

Třeba posílají příspěvky na Twitter, kde ji sleduje okolo čtyř milionů fanoušků. Dojem na ni udělal rychlý import hudební knihovny z iTunes. Microsoft má totiž aplikaci Mac Connector pro OS X a chlapíci z Microsoftu se postarali o převedení huby do telefonu.

Jak možná víte, Windows Phone 8 již nebudou k synchronizaci využívat Zune, nýbrž úplně novou aplikaci. Její doteková verze je již k dispozici ve Windows Store, podívá se však také do Windows 7 a OS X. O těchto nových klientech si však budeme povídat jindy. Především se o nich musíme dozvědět něco konkrétního.

Bude váš příští telefon obsahovat dlaždice?
Bude váš příští telefon obsahovat dlaždice?

Belfioe se letmo zmínil o běžných funkcí, které známe již z WP7. Například integrace s Office bude pěkná a dokonalejší. Při úpravách vždy navážete na to místo dokumentu, kde jste pracovat přestali. Navíc můžete na stejném dokumentu pracovat jak v telefonu, tak na tabletu nebo počítači. Podobně si můžete prohlížet obrázky na libovolném zařízení, to všechno umožňuje cloudové úložiště SkyDrive. Jak Joe nenápadně poznamenal, WP8 umožní automatické nahrávání fotek do SkyDrive v plném rozlišení.

OneNote se naučil převádět hlasové poznámky na text, zajímavé efekty lze na obrázek aplikovat přímo při focení. Živé aplikace se právě mohou integrovat rovněž do nástroje na snímání fotografií.

Telefon pro každého z nás

Na pódiu se na pár minut objevil i Steve Ballmer, aby celou presentaci uzavřel. Opět vypíchl důležitost lidí. Windows Phone řadí do popředí právě jedince z masa a kostí. Navíc platí, že co telefon, to unikát. Žádný smartphone s Windows Phone není stejný, každý zobrazuje unikátní informace, nyní nejen v dlaždicích, ale i na zamykací obrazovce. Microsoft prý nechtěl vyrobit jeden telefon pro všechny, čímž se opět jemně dotkl iPhonu, ale telefon pro každého z nás.

S mobilními Osmičkami bude doplněn další střípek mozaiky. Redmondští vytváří ekosystém produktů a služeb, které spolupracují a navazují na sebe. V Souvislosti s WP8 se chlubí výborným hardwarem, byť nám nic nového neprozradili. Telefony chystá Nokia, HTC a Samsung. Všechny je znáte, níže přinášíme jejich soupis, abyste měli aspoň základní přehled o parametrech. Mimochodem, Samsung kromě modelu ATIV S chystá ještě ATIV Odyssey. Obrázek nám Ballmer neukázal. Prodej bude zahájen o víkendu, ale dostupnost zařízení se různí. O dostupnosti v Česku si ještě povíme.

Ekosystém produtků spojuje SkyDrive
Ekosystém produtků spojuje SkyDrive

Přehled telefonů s Windows Phone 8

  HTC Windows Phone 8S HTC Windows Phone 8X Nokia Lumia 820 Nokia Lumia 920 Samsung ATIV S
operační systém Windows Phone 8  Windows Phone 8 Windows Phone 8 Windows Phone 8 Windows Phone 8
displej 4", 480 × 800 px, Super LCD, Gorilla glass 4,3", 720 × 1280 px, Super LCD, Gorilla glass  4,3". 480 × 800 px, AMOLED, Gorilla glass 4,5", 768 × 1280 px, LCD IPS, Gorilla glass 4,8", 720 × 1280 px, Super AMOLED, Gorilla glass
sítě GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA, HSPA+ 42 GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA, HSPA+ 42 GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA, HSPA+ 42 GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA, HSPA+ 42 GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA, HSPA+ 42
konektivita microUSB, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1, GPS, 3,5mm jack microUSB, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1, GPS, 3,5mm jack, NFC microUSB, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 3.1, GPS, 3,5mm jack, NFC microUSB, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 3.1, GPS, 3,5mm jack, NFC microUSB, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 3.0, GPS, 3,5mm jack
paměť 4 GB, microSD  16 GB 8 GB, microSD  32 GB 16/32 GB, microSD
RAM 512 MB  1 GB 1 GB  1 GB 1 GB
SoC Snapdragon MSM8960 (2× 1GHz Krait, Adreno 225) Snapdragon MSM8960 (2× 1,5 GHz Krait, Adreno 225) Snapdragon MSM8960 (2× 1,5 GHz Krait, Adreno 225) Snapdragon MSM8960 (2× 1,5 GHz Krait, Adreno 225) Snapdragon MSM8960 (2× 1,5 GHz Krait, Adreno 225)
fotoaparát zadní: 5 Mpx, LED, video 720p zadní: 8 Mpx, 2× LED, video 1080p, přední: 2,1 Mpx, 1080p zadní: 8 Mpx, 2× LED, video 1080p, Carl Zeiss, přední: 0,3 Mpx zadní: 8 Mpx, 2× LED, video 1080p, Carl Zeiss, přední: 1,2 Mpx zadní: 8 Mpx, LED, video 1080p, přední: 1,9 Mpx
akumulátor 1700 mAh 1 800 mAh  1650 mAh 2000 mAh  2300 mAh
rozměry 120 × 63 × 10,3 mm 132 × 66 × 10,1 mm 124 × 68,5 × 10 mm 130 × 71 × 10,5 mm  137 × 70,5 × 8,5 mm
hmotnost 113 g 130 g 160 g 185 g  135 g

Windows Phone 8 na videích

Zájemci mohou shlédnout docela dlouhé video, kde vám Joe Belfiore poměrně zevrubně představí Windows Phone 8.

Upoutávka vás má zaujmout, ale podrobnosti o funkcích neprozradí.

Následující video vám pomůže s prvními kroky.

Zajímáte se o hlasové funkce?

Kde najdete stažené aplikace a hry?

Jak na připínání aplikací a další možnosti přizpůsobení vzhledu?

Jak nadílet svou polohu?

Jak oříznout a otočit obrázek?

Byl pro vás článek přínosný?