Hlavní navigace

Windows Phone a Gmail: Microsoft a Google nacházejí společnou řeč

31. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V prosinci jsme psali o zimním úklidu Googlu. Internetová jednička chtěla pro nefiremní účty ukončit funkci Google Sync založenou na protokolech Exchange ActiveSync (EAS) od Microsoftu. Slouží k okamžité synchronizaci mailů, kontaktů a kalendáře napříč různými platformami. Dosavadní spojení by nadále fungovala, ale pokud byste Gmail nebo bezplatnou schránku na Google Apps chtěli synchronizovat na novém zařízení (třeba Windows Phone), měli byste smůlu.

Google Sync na Windows Phonu

Microsoft si z toho trochu utahoval a doporučil lidem přechod na Outlook.com, kde je podobné trable nečekají. Jenže Gmail je největší poštovní službou světa a Microsoftu by nedělalo dobrou tvář, kdyby na telefonech s jeho systémem e-mail nefungoval plnohodnotně. Windows Phone by uměl synchronizovat poštu díky protokolu IMAP, ale na kalendář či kontakty byste museli zapomenout. Google totiž místo EAS začal protežovat svobodné formáty CalDAV a CardDAV. Jenže ty, jak asi tušíte, zase nepodporuje Microsoft.

Píše se 31. leden a zase je všechno jinak. Microsoft oficiálně oznámil, že se s Googlem dohodl na prodloužení podpory funkce Google Sync až do 31. července 2013. Takže ještě půl roku budete moci připojovat Gmail a základní Google Apps k novým zařízením a klientům.

A co je zajímavější, Microsoft oněch šest měsíců využije k tomu, aby pro Windows Phone přichystal CalDAV a CardDAV. Spojení formátů IMAP a *DAV sice není tak dobré jako Google Sync (EAS), ale pro Microsoft to byla jediná cesta, jak svým mobilním uživatelům dopřát plnou synchronizaci s konkurenčními poštovními službami (nejen od Googlu).

Zatím však není jasné, jestli se podpory *DAV dočká jen Windows Phone 8, nebo i starší Windows Phone 7.x. Na blogu Microsoftu jsou ve štítcích uvedeny oba systémy, ale v textu se o nich explicitně nemluví. Navíc už moc nečekáme další updaty Windows Phone 7.x. Nechme se ale překvapit.

 

Pro uživatele Windows 8 a Windows RT ale máme špatné zprávy. Microsoft do aplikací Pošta (Mail), Lidé (People) a Kalendář (Calendar) podporu CardDAV a CalDAV nepřidá. Zůstane jen IMAP pro poštu, ale synchronizovat kalendář a kontakty nebude možné. Proč to na mobilech bude fungovat, ale na desktopech a tabletech nikoliv, bohužel nevíme. Snad Microsoft dostane rozum.

Byl pro vás článek přínosný?