Hlavní navigace

Windows RT: zbylým výrobcům tabletů budou zpřístupněna až v lednu

25. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoli by se tablety postavené na platformě ARM – a s čerstvými Windows RT – měly objevit zhruba ve stejné době, kdy vyjdou Windows 8, nebude je moci vyrábět zdaleka každý. Microsoft již dříve oznámil spolupráci s několika málo partnery, k výrobcům čipsetů se zařadí Nvidia nebo Texas Instruments. První jmenovaný podnik bude na hardwaru pro doteková zařízení spolupracovat s Asusem a Lenovem. Firma Texas Instruments si jako partnery zvolila pro změnu Samsung a HP.

 

Aktuální omezený okruh výrobců bude rozšířen až v příštím roce v lednu, do té doby Microsoft licence na Windows RT nikomu dalšímu neposkytne. Jak Microsoft, tak Asus již potvrdili, že na trh své tablety s Windows RT dodají. HP se však na výrobu vlastních zařízení z počátku nechystá, nejprve zákazníkům nabídne tablety s procesory od Intelu. Údajně se dočkáme také modelů od Samsungu a Dellu, který chce zaplnil prázdné místo po HP. Chystaná řada operačních systémů Windows bude tedy rozdělena na dva tábory.

Tip: Tajemné pondělí Microsoftu: Nový tablet Surface ve dvou verzích

Platforma x86 nabídne plnohodnotný desktopový zážitek, ARM vás bude držet skoro výhradně v Metru, přičemž tato generace počítačů a tabletů má navíc na své straně lepší předpoklady k delší výdrži baterie. Přinejmenším Surface od Microsoftu vydrží déle v edici s Windows RT. Bude těžké se rozhodnout, na kterou ze dvou platforem se vydat. „Ertéčka“ budou podle všeho zatížena docela vysokým a nepřiměřeným licenčním poplatkem, odhaduje se až 85 dolarů.

Zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?