Hlavní navigace

Windows Terminal s panelovým prostředím si už stáhnete z Microsoft Storu

24. 6. 2019

Sdílet

Pracujete s různými nástroji s textovým rozhraním? Microsoft vám umožní s nimi pracovat v jednom okně v rámci nového nástroje Windows Terminal.

Oživeno dne 24. června 2019

Jak si jako první všiml člověk s přezdívkou Stanzilla, Windows Terminal se objevil v Microsoft Storu. Ovšem s upozorněním, že se jedná o velmi rané sestavení. Oficiální představení se tak patrně odehraje brzy.

Terminal už si ale v případě zájmu stáhnete dnes. Na dostupnost upozornila Mary Jo Foley.

Původní článek ze dne 7. května 2019

Běžný člověk sice o terminál nezavadí, ale svou cílovou skupinu samozřejmě má. Ve Windows dnes najdeme hned několik aplikací s textovým rozhraním v čele s Příkazovým řádkem, PowerShellem nebo linuxovým subsystémem (WSL). A přidá se k nim terminálový nástroj Windows Terminal. Jeho hlavním rysem bude prostředí s panely, jež původně mělo být implementováno jako běžná funkce uživatelského prostředí Windows.

V panelech nástroje Windows Terminal bude moct provozovat libovolnou ze specifických aplikací s textovým rozhraní ve Windows, tj. již zmíněný PoweShell, WSL aj. Program bude distribuován skrze Store, což mu dá výhodu v tom, že ho Microsoft bude moct průběžně vylepšovat a vy přitom na novou verzi nebude čekat až v souvislosti s novým hlavním vydáním Windows.

Zřejmě vás to nepřekvapí, ale Terminal i Console se stávají dalšími produkty s otevřeným zdrojovým kódem.

Uživatelské prostředí využije grafickou akceleraci, takže jednak dojde ke zlepšení výkonu, jednak v textovém prostředí bude možné vykreslovat různé grafické znaky nebo symboly. K tomu Microsoft přidá nové vlastní písmo a další možnosti přizpůsobení. Nastavení vzezření pak bude možné ukládat pro každou aplikaci zvlášť. Mimochodem, Microsoft na terminálové prostředí nezapomněl aplikovat průsvitnost.

Výrobce tvrdí, že má v záloze další dobré nápady. Teď se ale musí soustředit na to, aby Windows Terminal 1.0 dodělal a vydal. Terminal i s Windows Console najdete v testovací verzi ke stažení na Githubu. V létě se dostane do Storu, stále však půjde o testovací fázi. Finální verze by měla být k dispozici v zimě.

Zdroj: Windows Command Line Tools For Developers

Byl pro vás článek přínosný?