Hlavní navigace

Windows Vista až 8.1 obsahují hloupou chybu. Po kliknutí na odkaz systém zamrzne

26. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na webu habrahabr.ru autor upozorňuje na nepříjemnou chybu ve Windows Vista a novějších (mimo Windows 10), respektive jejich ovladačích souborového systému NTFS. V NTFS je v kořenovém adresáři skrytý soubor s názvem $MFT, který ukládá informace o všech souborech, složkách a jejich metadatech. Windows se stará o to, aby k němu nikdo neměl přístup.

Pokud se ale pokusíte otevřít neexistující soubor ve smyšleném adresáři $MFT (například C:\$MFT\ahoj), soubor $MFT se zamkne, což zablokuje všechny souborové operace. Aplikace a operační systém nakonec zamrznou. Pomůže jen restart.

Windows spadl při pokusu o čtení souboru c:\$MFT\ahoj Windows spadl při pokusu o čtení souboru c:\$MFT\ahoj

Smyšlený soubor nemusíte otevírat ručně. Někdo na něj může odkázat v formou HTML kódu, typicky na webu. Chybu jsem vyzkoušel ve Windows 8.1. IE se neubránil. Stačilo otevřít lokální HTML soubor, ve kterém byla značka s obrázkem . Místo obrázku je možné použít i odkaz, na který je třeba kliknout neklikej.

Chrome a Firefox odolaly zavolání souboru přes značku obrázku, ale po kliknutí na odkaz již také zamrzly a následně i Windows. Takto to ovšem fungovalo jen s lokálně uloženým HTML souborem. Pokud jsem otevřel vzdálený přes WWW, tak už Chrome i Firefox byly imunní. Internet Explorer ale opět zešílel.

Systému při útoku nehrozí nebezpečí a cílová skupina je také poměrně úzká, takže se většina lidí nemusí ničeho obávat.

Podobnou chybou mimochodem trpěly i Windows 95 a 98. U nich systém skončil na modré obrazovce smrti, pokud se snažil přistoupit na c:/con/con nebo c:/aux/aux. Chybu bylo možné zneužít i v chatovacích službách či e-mailu s podporou HTML zpráv. Stačilo zavolat obrázek, který se měl nacházet na uvedených adresách.

Byl pro vás článek přínosný?