Hlavní navigace

Windows Vista Service Pack 2: přehled novinek

4. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows Vista Service Pack 2 je v současné době ke stažení jen jako betaverze. Není tudíž finální vydání, a tak se jeho instalace doporučuje pouze těm, kdo rádi testují nové verze softwaru. Na druhou stranu betaverze již značí, že aktuální podoba po odladění případných chyb bude (měla by být) stejná, jako u finální verze Service Packu 2.

Významné změny ve Windows Vista Service Pack 2

Jak už se stalo zvykem, servisní balíčky pro Windows jsou především sbírkou nejrůznějších updatů a hotfixů zaměřených na bezpečnost systému, které byly vydány v průběhu dosavadního života operačního systému. Snad nejvíce to bylo v poslední době vidět u Service Packu 3 pro Windows XP, který přinesl jen minimum výrazných změn pro uživatele.

Důležitým vylepšením v Service Packu 2 bude další zlepšení kompatibility některých aplikací. Uvidíme, jak se kompatibilita některých aplikací zlepší, pro ilustraci se můžete podívat na seznam změn v kompatibilitu zlepšující aktualizaci z května 2008. Jak vidět, aktualizace kompatibility se týkají především bezpečnostních programů.

Hardwarová podpora v Service Packu 2

Snad nejvíce změn přinese aktualizace Windows Vista Service Pack 2 v oblasti podporovaného hardwaru. SP2 přidá podporu 64bitových procesorů od VIA Technologies. Součástí Service Packu 2 bude tzv. Windows Vista Feature Pack for Wireless, tedy balíček vylepšující podporu bezdrátových sítí. Windows Vista tak bude podporovat třeba Bluetooth 2.1 a rychlé nastavení Wi-Fi prostřednictvím Windows Connect Now. Service Pack 2 přijde také s rychlejší obnovou spojení s Wi-Fi po probuzení počítače.

Datová média typu Blu-ray postupně dobývají svět a časem zřejmě nahradí DVD vypalovačky mechaniky s podporu zápisu na Blu-ray ve většině počítačů. Naštěstí se nebude opakovat situace, kdy si uživatelé Windows XP na podporu zápisu na DVD museli počkat až na nový operační systém. Tedy pokud vypalovali jen z Průzkumníka. Podporu zápisu na Blu-ray přinese již Service Pack 2 pro Windows Vista a nemusíte tedy čekat na Windows 7.

Vylepšení po softwarové stránce

V Service Packu 2 pro Windows Vista se objeví vylepšený nástroj pro fulltextové prohledávání počítače, Windows Desktop Search 4.0. Ten přichází s podporou Office 2007, indexací online poštovních schránek, nastavením skupinových práv pro konkrétní uživatele, rychlejším indexováním a vylepšeným relevancí nalezených souborů.

Možná poněkud podceňovaným, ale jistým vylepšením, je úprava miniaplikace pro zobrazování RSS zpráv v postranním panelu. Měl by se zlepšit její výkon a odezva.

Další změnou je vylepšení multimediální části Windows Vista - Windows Media Centra v oblasti ochrany před škodlivým obsahem v televizi.

Service Pack 2 ve Windows 2008

Není žádným tajemstvím, že systémy Windows 2008 a Windows Vista jsou si velmi blízké. Proto asi nepřekvapí, že stejný instalátor Service Pack 2 bude určen pro oba systémy, rozlišovat se bude jen 32bitová a 64bitová verze. Pro Windows 2008 přináší Service Pack 2 virtualizační prostředí Hyper-V s licencí Windows 2008 Standard, čtyřmi licencemi Windows Server 2008 Enterprise a neomezeným počtem licencí pro Windows Server 2008 Datacenter. Samozřejmě jen pro vizualizované prostředí v Hyper-V.

Dále dojde k vylepšení správy a efektivity napájení, zlepší se zpětná kompatibilita licenčních klíčů pro Terminal server.

Windows Vista Service Pack 2 ke stažení

Pokud se rozhodnete Service Pack 2 pro Windows Vista stáhnout, počítejte s balíčkem o velikosti několika stovek megabajtů. Service Pack 2 pro 32bitové systémy zabírá asi 380 MB, 64bitová verze je o poznání větší - 500 až 600 MB podle obsažených jazyků.

Až bude Vista Service Pack 2 k dispozici coby aktualizace přes Windows Update, měl by se vejít do 100 MB, protože aktualizační mechanismus stáhne jen nezbytné části. Podmínkou spuštění instalace Service Packu 2 je přítomnost Service Packu 1 ve vaší instalaci Windows Vista.

Instalátor Service Pack 2 by měl zjistit všechny nekompatibilní ovladače a instalaci zrušit, případně vás upozornit na případné problémy. Přinese také lepší ošetření případných chyb a zápisu do protokolů. Zajímavý je nástroj Service Pack Clean-up, který uvolní poměrně velké místo na disku tím, že odstraní již nepotřebné soubory ze Service Packu 1.

Zde jsou odkazy ke stažení betaverzí:

Finální verze Windows Vista Service Packu 2 by se měla objevit letos na jaře, s největší pravděpodobností v dubnu.

Byl pro vás článek přínosný?