Hlavní navigace

Tip na web: Češi vytvořili celosvětovou mapu znečištění ovzduší

Sdílet


Evropské centrum pro střednědobé předpovědi počasí (ECSPP) před pěti lety spustilo nový projekt Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS). Jeho cílem je pomocí dat ze satelitů a dalších senzorů sledovat aktuální stav ovzduší a na několik dní dopředu jej i předpovídat. Data CAMSu nově využívá i česká služba Windy.com, za níž stojí zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič.

K již tak bohatým meteorologickým informacím se tak na celosvětové mapě objevily čtyři nové vrstvy. Dvě z nich ukazují množství a pohyb nejvíce znečišťujících látek, tj. oxidu dusičitého (NO2) a polétavého prachu PM2,5. Další vrstva zobrazuje množství ozónu v atmosféře. Poslední pak koncentraci aerosolů, tedy různých dýmů a mlh. Copernicus tvrdí, že je to poprvé, co lze tyto informace přesně sledovat na přehledné mapě. Díky animaci větru lze také snadno vydedukovat, kudy budou znečišťující částice proudit.

TIP: In-Počasí má nový kabátek. Je rychlejší, mobilní a zobrazuje ještě více dat

Vzhledem k tomu, že kvalita ovzduší je významným globálním problémem, jenž pouze v Evropské unii každoročně způsobí přibližně 400 000 předčasných úmrtí, je schopnost předpovídat znečištění ovzduší a přijímat opatření v oblasti emisí zásadnější než kdy předtím. Globální dosah aplikace Windy pomůže doručit data o kvalitě ovzduší firmám, vládám, organizacím a jednotlivcům po celém světě,“ tvrdí Windy.

Vizualizace dat z CAMS je zásadní v tom, že lidem pomáhá porozumět kvalitě ovzduší,“ vysvětluje manažer CAMS, Vincent-Henri Peuch. „Znečištění ovzduší není jen lokální problém. Přenáší se větry, čímž se dotýká i těch, kteří žijí daleko od zdroje znečištění. Naše data umožňují uživatelům a firmám sledovat znečištění ovzduší přímo, včetně zdrojů znečištění a přenášení plynů a částic v atmosféře.

Díky animacím lze na Windy identifikovat největší producenty NO2, tedy uhelné elektrárny a auta se spalovacími motory. Mapa se navíc v průběhu dne logicky mění, během noci znečištění ubývá, protože provoz klesá. Nejvyšší koncetrace PM2,5 jsou zase hezky vidět na pouštích, zejména na Sahaře a Gobi. V zimě pak budeme moci sledovat rostoucí ozonovou díru na Antarktidě.

Zdroj: Copernicus via Windy

Byl pro vás článek přínosný?