Hlavní navigace

Lovci bouří mají nový nástroj: Windy umí předpovídat a sledovat hurikány

17. 8. 2022

Sdílet

Zdroj: Windy
Služba Windy Iva Lukačoviče představila novou funkci pro předpovídání hurikánů. Právě nyní je jejich sezóna, způsobují velké škody a velmi špatně se předpovídají. Podle některých odborníků je vlastně předpovídat nelze.

Hurikány často vznikají na rovině za určitých meteorologických podmínek. Hurikány se velmi špatně předpovídají, a přitom způsobují mnoho škod. Přesto je částečně předpovědět lze, jak dokázal třeba amatérský meteorolog v našem rozhovoru pro Cnews. Rozdíl mezi tornádem a hurikánem je především ve velikosti, tornádo je spíše lokální.

Více: Amatérský portál o počasí varoval před tornády na Moravě předem

Podle NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) stojí limitace škod desítky až stovky miliard dolarů. Jen loňský hurikán Ida vyšel na téměř 82 miliard dolarů. Funkce pro sledování hurikánů ve Windy je zdarma. V nové verzi 31.7 vidí uživatel pravděpodobný vývoj směru i síly hurikánu. Nespoléhá přitom na jeden model, ale dává k dispozici všechny, které jsou pro daný hurikán k dispozici. Uživatel může mezi modely libovolně přepínat.

Hurricanes2 Windycom Předpověď hurikánů (zdroj: Windy)

V kombinaci s dalšími vrstvami (např. live satelit, radar, akumulace větru a deště) dává veřejnosti lepší možnosti pro předpověď dopadů hurikánů a bouří než doposud.

Tip: Nejděsivější rozšířená realita: Jak The Weather Channel zobrazuje hurikán Florence (video)

Zdroj: Windy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.