Hlavní navigace

Na trhu je už přes 3000 bezdrátových nabíječek. Vlastní chystá i Alza

10. 4. 2019

Sdílet


Všichni významní výrobci smartphonů své nejvyšší modely vybavují technologií bezdrátového nabíjení. Wireless Power Consortium, které vyvíjí nejpoužívanější standard Qi, již k včerejšímu dni certifikovala přes 3700 produktů. Z toho ve 3200 případech jde o nabíječky, v 500 o mobily a jiné produkty, které lze bezdrátově nabíjet.

Přesně 3000 nabíječek pracuje v základní režimu s výkonem 5 wattů, přes 200 jich podporuje tzv. Extented Power Profile, kterým lze pomocí elektromagnetické indukce přenášet až 15 wattů. V případě mobilů jich přibližně 400 podporuje základní a 100 pak rychlejší variantu nabíjení.

Čísla je nutné brát s rezervou, řada mobilů i nabíječek je na seznamu podporovaných zařízení uvedená vícekrát v závislosti na tom, pro které trhy je konkrétní model určen. Posledním certifikovaným mobilem je Huawei P30 Pro, v seznamu se nachází rovnou sedmkrát. Z 500 mobilů vybavených technologií Qi jich tak reálně může být méně než sto.

Alza chystá nabíječku

Posledním přírůstkem je nabíječka AlzaPower Wireless Charger, který si nechal vyrobit největší český e-shop. Alza novinku ještě neprodává (na rozdíl od drátových nabíječek), ale včerejší registrace na webu WPC potvrzuje, že se chystá. Jde o základní model splňující specifikace Qi 1.2.4 a podporující pouze Basic Power Profile s výkonem 5 W. V galerii najdete i fotografii.

TEST: Které smartphony nejrychleji (bez)drátově nabijete?

Wireless Power Consortium vede také seznam produktů, které jsou schopny pomocí Qi nabíjet sebe, ale které slouží i jako nabíječka pro ostatní zařízení. Žel, seznam zatím žádnou položku neobsahuje. Funkci reverzního nabíjení ale nabízejí telefony Huawei P30 Pro, Mate 20 Pro a Samsung Galaxy S10e, S10 a S10+.

Byl pro vás článek přínosný?