Hlavní navigace

Ani chytré, ani hloupé. Hodinky Withings Steel HR Sport jsou hybridní (recenze)

27. 4. 2020

Sdílet

Steel HR Sport jsou navzdory názvu určeny nejen pro sportovce, ale i všechny ty, kteří by se neradi vzdali klasických ručičkových hodinek s dlouhou výdrží, avšak zároveň by chtěli funkce, jež zvládají až chytré hodinky a náramky.

Francouzská společnost Withings je průkopníkem v oboru chytré elektroniky pro sledování zdraví a v její nabídce najdete i chytré teploměry, tlakoměry, osobní váhy a několik variant hodinek. „Chytré“ v tomto případě znamená, že produkty jsou navzájem propojené a jimi odesílaná data pak vyhodnocuje aplikace v mobilu. Hodinky jsou tím stěžejním bodem, protože na sebe nabalují nejvíce funkcí a máme je pořád u sebe. Častěji než mobil. Steel HR Sport, jak už název napovídá, mají zvláštní funkce i pro sportovce. Plně je však využijí všichni, kteří chtějí konzervativní design, průběžné sledování denních i nočních aktivit a zároveň touží po těsnějším spojení s mobilem. Na rozdíl od předchozích modelů Withings totiž tenhle model obsahuje též malý displej, jenž výrazně zvyšuje užitnou hodnotu. Ale hezky popořadě.

Hodinky mají průměr 40 mm, na tloušťku 13 mm a váží necelých 50 gramů. Ocelové tělo vypadá kvůli kupolovité spodní části dost baculatě, ale na zápěstí sedí dobře. V balení je silikonový pásek s perforací, která by měla zabránit nadměrnému pocení. Je dostatečně dlouhý i pro velké ruce (230 mm), ale pokud by někomu z různých důvodů nevyhovoval, může dokoupit jiný. Hodinky používají 20mm pásky s klasickou osičkou a samotný výrobce dodává také kožené řemínky či kovové tahy.

TIP: Withings ScanWatch jsou nejchytřejší hloupé hodinky

Ručičky i displej

Steel HR Sport se vyrábějí s černým a bílým ciferníkem, na test jsme měli první variantu. Osobně se mi líbí více, ale je s ní jeden velký problém – má špatnou čitelnost. Světlé šedé ručičky na tmavě šedém pozadí nejsou moc kontrastní, zaoblené krycí sklo navíc přidává nepříjemné odlesky. A pokud nejde snadno poznat, kolik je hodin, tak tím jaksi padá hlavní výhoda ručiček, potažmo hodinek obecně. V noci pak čas neuvidíte vůbec, protože chybí nasvícení i fosforové prvky. Velká škoda. Sklíčko působí měkce, ale ani po několika týdnech nošení nenese žádné škrábance.

Kromě velkého ciferníku jsou vepředu ještě dvě menší kolečka. To spodní drobnou ručičkou ukazuje plnění denního cíle. To horní pak obsahuje drobný displej, který umí zobrazit čas digitálně (takže tyhle hodiny lze rozsvítit i v noci) a slouží ke zobrazení sportovních statistik a přepínání funkcí. Vše se děje prostřednictvím jediného tlačítka, který různě reaguje na stisk a podržení. Je dost tuhé, takže jej nezmáčknete omylem. Zadní strana obsahuje jen optický senzor měřící tep a piny pro nabíjení.

Do vody, lesa i cyklostezku

Hodinky jsou voděodolné až do pěti atmosfér (50 m), takže se s nimi můžete sprchovat i si jít zaplavat. Withings dokonce doplnil funkci pro automatickou detekci plavání, ale tu jsem neměl možnost vyzkoušet. Automaticky ale umí změřit také chůzi, běh a spánek. Počítá jednotlivé kroky, a pokud jdete/běžíte více než deset minut (čas lze upravit), do deníku to zapíše jako zvláštní aktivitu. V ní pak uvidíte detailnější informace jako rychlost, odhad spálených kalorií, tepovou frekvenci apod.

Detekce je docela přesná. Počet kroků neposoudím, ale u procházky, která měla dle GPS 5,9 km mi hodinky ukázaly, že jsem ušel 5,7 km. Hodinky navíc poznaly i chůzi při dlouhém sekání trávy. S tím mívají některé hodinky nebo náramky problémy, protože ruka je stabilizována madlem (sekačky, kočárku, vozíku apod.). Pokud hodinky poznají nějakou delší zátěž, ale nedetekují konkrétní aktivitu, nechají v aplikaci otazník, který pak můžete doplnit.

GPS chybí, hodinky však mohou údaje o přesné poloze získat z mobilu. To už budete muset spustit zvláštní režim cvičení. V aplikaci si zvolíte pět z několika desítek workoutů, jež pak přímo na hodinkách můžete aktivovat. Kromě chůze, běhu, plavání je to také cyklistika, badminton, boxování, šplhání, eliptický trenažer, fotbal, hokej, tenis a další sporty. Se zapnutou aktivitou se spustí též přesnější měřič tepu. Standardně měří co deset minut, u aktivity pak každou sekundu. Aktivitu pak na základě tepu (a tedy fyzické zátěže) rozdělí do několika zón. Kdo běhá s telefonem a aktivní GPS, tomu pak hodinky vypočtou i tzv. VO2 Max, což je jakýsi hrubý ukazatel toho, jak jste vzhledem k věku zdatní.

Osobně mi vadí to, že Withings (stejně jako většina jiných hodinek a náramků) bere jako hlavní denní cíl počet kroků. Jsou však dny, kdy chodím minimálně, ale zato jezdím na kole. Do toho každý den cvičím. Kroky tedy nedělám, ale pálím kalorie. Právě kalorie (jako to dělají Apple Watch) či jiná abstraktní jednotka pohybu by pro stanování cílů byla vhodnější.

Konkrétně u Withings mě v souvislosti se sledováním pohybu mrzelo, že automaticky nerozpozná pauzy. Přitom při běhu nebo cyklistice umí číst data z GPS v mobilu, takže pozná, kdy jsem se zastavil. Tyto pauzy pak ovlivňují průměrné rychlosti a tepovku.

Chytré buzení

Detekce spánku je dle mých zkušeností přesná, alespoň pokud jde o čas usnutí a probuzení, případně nějaká přerušení. Hodinky ale stejně jako konkurence umí odhadnout, kdy jste se nacházeli v lehké a kdy v hluboké spánkové fázi. To už je velká magie a přesnost si netroufnu odhadnout. Podle těchto údajů (a měření tepu) ale hodinky vždy procentuálně ohodnotí kvalitu spánku a sám jste cítil, že čísla odpovídala tomu, jak mi ráno bylo. Jen mě mrzí, že hodinky neumí změřit odpolední zdřímnutí. Běžně nosím náramek od Fitbitu, který to spolehlivě zvládne.

Se spánkem mimochodem souvisí i budík. Nastavit můžete tři včetně různých opakování a pravidel (jen pracovní dny apod.). Nechybí ani chytré buzení, takže hodinky vás mohou dle nastavení probudit až o hodinu dříve (interval si sami zvolíte), pokud zjistí, že už jste v lehké spánkové fázi. Problém jsem měl ovšem s tím, že hodinky budí jen vibracemi a ty byly na můj vkus slabé a některá rána jsem je vůbec necítil nehledě na to, že mě měly budit v lehké spánkové fázi.

Výborná aplikace Health Mate

K chytrým hodinkám patří i to, že dokážou upozorňovat na události z mobilních aplikací. Steel HR to zvládnou také. Notifikace lze zcela vypnout, či povolit pro jednotlivé aplikace. V takovém případě pak hodinky zavibrují a na displeji ukážou ikonku a kousek rolujícího textu s názvem volajícího, esemeskou, předmětem e-mailu apod. Interagovat ale nemůžete a rolování bylo na můj vkus zbytečně rychlé. Displej je navíc tak malý, že se stejně ke čtení vůbec nehodí. Osobně jsem proto notifikace vypnul a na displej koukal jen při aktivitách, když jsem chtěl vědět čas, rychlost apod., ale nechtělo se mi vytahovat mobil.

Velkou předností je obslužná aplikace Health Mate, která je opravdu přehledná, designové povedená a která nabízí i tmavý režim. Jen je škoda, že neumí česky. Používá pět hlavní obrazovek. Timeline obsahuje záznam všech aktivit a týdenní zhodnocení. Vše lze rozkliknout a podívat se na detailnější informace. Dashboard ukazuje poslední známé informace (předchozí spánek, aktuální počet kroků, váha apod.) V Programs se můžete zapojit do různých cvičících programů a meditací, část je jich zdarma. Devices slouží ke správu všech zařízení v ekosystému Withings a v Profile najdete nastavení a souhrnné statistiky.

V Health Mate můžete poměřovat své statistiky s rodinou a přáteli, sama aplikace vás prostřednictvím odznaků motivu k dalším činnostem. Navíc počítá s více uživateli najednou. Pokud máte od Withings i váhu, teploměr nebo tlakoměr, tak tím zajistíte, že cizí měření se nebudou zapisovat do vašeho profilu.

Health Mate se též umí spojit s ostatními aplikacemi a službami a sdílet s nimi data. Ne vždy to funguje obousměrně. Kupříkladu u Apple Health a Google Fit můžete z Withings posílat informace o krocích, kaloriích, spánku, tepu apod., ale Health Mate si umí z těchto aplikací vytáhnout jen kroky. Do určité míry se spojí is MyFitnessPalem, Runtasticem, Runkeeperem, Fitbitem, Stravou nebo různými nutričními tabulkami. Kromě aplikace pro Android a iOS funguje Health Mate i na webu, kde jsou všechny grafy, tabulky a diagramy ještě přehlednější.

Měsíc bez nabíjení

Withings uvádí, že hodinky vydrží až 25 dní na jedno nabití. To mohou potvrdit, čtyři týdny zvládly bezpečně. Dost jsme je šetřil tím, že po většinu času byly vypnuty notifikace i budík, ale zase jsem s nimi často cvičil a při jízdě na kole si braly signál z GPS v mobilu. S chytrými hodinkami s velkým barevným displejem se na takové hodnoty nedostanete. Steel HR Sport se pak nabíjejí ve speciální kolébce, kde ale bohužel nedrží moc stabilně. Withings má v nabídce hodinky i s více než roční výdrží. Takové se pak ani nenabíjejí, jen se u nich mění knoflíková baterka. Těm však schází displej, kontinuální měřič tepu i všelijaké sportovní funkce.

Steel HR Sport se v Česku dají koupit od 4500 Kč. Za podobnou cenu seženete i chytré hodinky od Samsungu, Huaweie či sportovní hodinky od Garminu (Vivoactive 3). Withings jim přímo nekonkuruje, protože jeho model není ani tak chytrý, ani tak dobrý pro sportovce. Je to ale rozumný kompromis s hezkým designem, který nebude dělat ostudu ani ve fitku ani ve společnosti. Mým hlavním problémem byl je špatně čitelný displej (bílý ciferník by měl být lepší). Velkými plusy pak výdrž a skvělá aplikace, kterou si užijete tím víc, čím více produktů od Withings budete mít.

+ hezký vzhled
+ vyměnitelné pásky
+ až měsíční výdrž
+ dobrá detekce pohybových aktivit i spánku
+ výborná aplikace Health Mate
− ne moc dobrá čitelnost na slunci (verze s černým ciferníkem)
− chybí nasvícení nebo fosforeskující ručičky
− maličký displej není moc použitelný
− nabíjecí kolébka působí levně
− slabší vibrace
− chybí automatická pauza

GALERIE: Hodinky Withings Steel HR Sport

GALERIE: Aplikace Health Mate pro Android

Byl pro vás článek přínosný?