Hlavní navigace

Wolfram spustil další ukázku umělé inteligence. Jeho nástroj pozná, co je na fotce

19. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Stephen Wolfram, autor programu Mathematica a vyhledávače Wolfram Alpha, spustil na stránce imageidentify.com nástroj, který rozpozná, co se nachází na obrázku. Stačí mu předložit soubor z počítače, případně nějakou fotku přetáhnout přímo do okna prohlížeče.

Nástroj analyzuje obrázek a hledá známé vzorce, podle kterých by jej mohl popsat. Ne vždy se mu to podaří, ale umělá inteligence se bude pořád učit. Image Indentify vás navíc vyzve, abyste výsledek ohodnotili a případně napsali, co se na obrázku opravdu nachází.

Vyhledávač dokáže dohledat také související informace. Když jsem do okna přetáhnul fotku piva, kaktusu a Baracka Obamy, pokaždé výsledek odhadl správně. U kaktusu a Obamy navíc doplnil stručné wikipedické informace.

Wolfram čerpá informace také z metadat a názvu souborů. Schválně jsem mu předhodil několik obrázků osekaných o EXIF a další data, navíc pojmenovaných stylem 01.jpg apod. Z šesti obrázků poznal tři až čtyři v závislosti na toleranci.

 

Správně byl orel, balón a osoba. Na obrázek psa vyhledávač odpověděl konkrétní rasou, avšak nesprávnou. K Měsíci napsal „golfový vůz“, přestože by blíž byl určitě golfový míček. U zasněného obrázku pobřeží zase uvedl „elevation“ (nadmořská výška, stoupání). Onou osobou byl opět Barack Obama. Stačilo přitom obrázek pojmenovat jako barack-obama.jpg nebo us-president.jpg a Image Identify už Obamu „našel“.

Stephen Wolfram se nepokouší o nic nového. Počítačové vidění a rozpoznávání už vyvíjí i Microsoft, Google a další. Wolfram ale má zřejmě nejpokročilejší vyhledávač na světě a zpracování obrazu jej ještě zdokonalí. Ostatně různé výpočty Wolfram Alpha dělá i pro hlasovou asistentku Siri. Ta by díky tomu mohla jednou aktivovat zadní foťák a říci vám, co vidí.

Zdroj: Stephen Wolfram

Byl pro vás článek přínosný?