Hlavní navigace

WWDC 2013 začíná již v pondělí, na co se letos můžeme těšit?

7. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V pondělí začne největší vývojářská konference Applu WWDC 2013. Od tohoto týdne kolují po internetu obrázky nové výzdoby Moscone Centra – místa konání v San Franciscu. Ta dává tušit některé novinky, které nám v pondělí předvede Tim Cook. Kromě úvodní keynote, jež bývá nejsledovanější událostí, budou celý týden probíhat workshopy a přednášky pro vývojáře. A na co se tedy v pondělí od sedmi hodin večer můžeme připravit?

Výzdoba Moscone Center (zdroj: 9to5Mac.com)
Výzdoba Moscone Centra (zdroj: 9to5Mac.com)

iOS 7

Asi nejvíc pozornosti se nyní dostává Jonathanu Ivovi – vrchnímu designérovi Applu. Ten nově dostal na starost kromě hardwaru i grafickou podobu softwaru. Čeká se, že mobilní operační systém přebudoval v duchu své jednoduchosti a elegance. Obecně můžeme očekávat odstranění zbytečných odlesků, textur a barevných přechodů. Právě jednobarvené ikonky systémových aplikací můžeme tušit z loga WWDC.

Z funkčních novinek bychom se mohli dočkat dalších možností Siri, chytřejší notifikační oblast a zamykací obrazovku. V posledním týdnu se také mluvilo o funkci AirDrop, která by mohla z Maců zamířit i do iOS. Umožňuje snadné přenášení souborů mezi dvěma zařízeními na jedné Wi-Fi. Pravděpodobně uslyšíme i o Eyes Free – integraci Siri do osobních automobilů. Od posledního WWDC se o této funkci moc nemluvilo a Apple to tak určitě nebude chtít nechat.

I takto by mohl vypadat iOS 7
I takto by mohl vypadat iOS 7 (zdroj: idownloadblog.com)

OS X 10.9

Pokud se letošní WWDC nebude lišit od dvou předchozích, nový operační systém pro Macy je druhou jistotou. Na rozdíl od minulých ročníků se však neočekávají žádné zásadní změny. Apple bude pravděpodobně pokračovat v přibližování desktopového systému k tomu mobilnímu. Hovoří se o novém přepínání mezi běžícími aplikacemi – podobném tomu z iOS, možném příchodu iBooks, Apple Map a o novém Mac App Store. Přepracován by mohl být i celoobrazovkový režim, ten stále není úplně dobře použitelný.

Dočkat bychom se mohli i drobných vylepšení, které by potěšili pokročilejší uživatele – třeba podpora „tabů“ ve Finderu. Při práci v systému bychom tedy mohli využít podobného systému záložek jako je zvykem v prohlížečích.

Která kočkovitá šelma je na řadě?
Která kočkovitá šelma je na řadě?

Macbooky s Haswellem

Haswell je jedno z nejskloňovanějších slov počítačového světa v posledních dnech. Nová architektura Intelu by měla přinést především grafický výkon integrovaných GPU a nižší spotřebu (příkon). Tedy oblasti, které se náramně hodí mobilním zařízením. Inovované Macbooky, kterých bychom se mohli dočkat, by tak mohli dostat nové procesory.

Spekuluje se o Macboocích Air a především vylepšeném Macbooku Pro s Retinou ve třináctipalcové verzi. U tohoto modelu si je i samotný Apple vědom značného přešlapu (viz. nedávné zlevňování) a snad tomuto modelu nadělí grafiku, která si s obřím rozlišením poradí. Kromě toho by Macbooky Pro s Retinou měly dostat tenčí šasi.

Macbooky Pro s Retinou
Macbooky Pro s Retinou

iRadio

V pondělí jsme psali o aktuálním vyjednávání Applu s hudebními vydavateli, které by mohlo naznačovat brzký příchod streamované hudby. Mělo by se jednat o podobnou službu jako v případě Pandory - automatický výběr hudby na základě žánru nebo konkrétní skladby. Spekuluje se o neplacené službě profitující z reklamy. Pokud by Apple něco takového udělal, pak bychom se pravděpodobně dočkali i my. Na rozdíl od zmíněné Pandory nebo Spotify.

Co Apple neukáže

Na posledních dvou WWDC Apple nepředstavil žádné mobilní hračky. Těm tradičně patří podzim a nic nenasvědčuje tomu, že by se měl tento cyklus měnit. Ač bychom rádi viděli iPad mini s Retinou nebo iPad 5 s novým designem, pravděpodobně se nedočkáme. Na druhou stranu, někteří šílení výrobci odolných krytů si myslí opak.

Z říše snů jsou také chytré hodinky iWatch a již několikrát předpovídaná iTV. Reálnější je vydání SDK pro malou Apple TV. Ani s tím se však moc nepočítá, Tim Cook nedávno Apple TV označil za vedlejší produkt.

Vše bude jasné v pondělí večer, kdy vám jako obvykle přineseme souhrnný článek ihned po uvedení novinek.

 

Byl pro vás článek přínosný?