Hlavní navigace

x86 procesory od nVidie?

5. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia pochopitelně nemá licenci na x86 technologii od Intelu, a tak nepřipadá v úvahu, aby navrhovala své vlastní procesory. Přesto však může nabídnout produkt s x86 výpočetní jednotkou, díky dohodě Intelu s TSMC. V podstatě se potvrdila má spekulace a Nvidia bude mezi společnostmi, které novou příležitost využijí. Nebude to ale hned. Michael Hara, viceprezident Nvidie pro vztahy s investory, prohlásil na Morgan Stanley Technology Conference v San Francisku:

„Tegra je vlastně celý počítač v jednom čipu a trh, na který je mířena, si žádá velmi malé rozměry, velmi nízkou spotřebu, ale zároveň vysoký poměr výkon/watt. Myslíme si, že někdy za dva nebo tři roky bude mít smysl udělat to samé na trhu x86. V každém případě o tom uvažujeme.“


Se System-on-Chip zařízením podobným dnešní Tegře Nvidia samozřejmě nechce útočit na desktopový trh. Čip kombinující procesor Atom a grafické jádro by ale mohl najít využití v segmentu MID (mobile internet devices), kam se dají zařadit výkonnější mobilní telefony, UMPC a miniaturní notebooky.

Intel tedy o svou dominantní pozici na trhu procesorů jen tak připraven nebude, a pokud ano, určitě ne Nvidií. Ultramobilní a embedded segment, kam se snaží prorazit s Atomem, může být ale rozdílný. Jestliže ale Nvidia nebo kdokoliv jiný nabídne lepší produkt, kterému budou zákazníci dávat přednost před řešením Intelu, nemůže si procesorový leader stěžovat – přece to takhle vymyslel sám.

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku