Hlavní navigace

Záhadná díra na Xboxu Series X? Prý bude sloužit k rozšíření úložiště

10. 2. 2020

Sdílet

Koncem ledna unikly první fotografie prototypu Xboxu Series X. Microsoft již sice vzhled konzole prozradil dopředu, dosud ale neukázal její zadní stranu. Až amatérské fotografie odhalily, které porty nový Xbox ponese (pokud se ve finální verzi ještě něco nezmění). Jedna díra vzbudila rozruch, podlouhlý slot v blízkosti ethernetové zdířky totiž nemá žádné textové označení. Podle Brada Samse z magazínu Thurrott mělo jít o rozhraní pro diagnostiku devkitu. Americký redaktor teď ale tvrdí, že se spletl. Dle jeho zdrojů nakonec půjde o slot pro rozšíření integrovaného úložiště. To by dávalo smysl.

O kapacitě konzole zatím nic nevíme, ale Microsoft (stejně jako Sony) u chystané generace herních zařízení nasadí superrychlé jednotky SSD. Konzole přitom nejspíš nebudou dražší než současné a cenově by se měly vejít do 15 000 Kč. Špičkové 1TB SSD by mohlo spolknout klidně i třetinu celkové ceny. Dvouterové disky by musely být za nemalý příplatek, v budoucnu ale jistě přijdou vhod. Hry totiž rostou, tříáčkové pecky už dnes mají i hodně přes 100 GB. Ze strany náročných hráčů tady zkrátka bude tlak na to, aby XSX i PS5 měly vysokou kapacitu již v základu či aby ji bylo možné rozšířit.

Rychlé, ale drahé paměťové karty?

I nové konzole samozřejmě nabídnou porty USB 3.x, do kterých půjde zapojit externí disk. To je ovšem dostačující řešení pro Xbox One a PS4. Protokol USB není pro špičková úložiště vhodný, ideální by bylo připojovat moduly přímo do PCIe linek s využitím protokolu NVMe. A zde se znovu dostáváme k objevu Brada Samse. Ten soudí, že vyfocená díra na zádech nového Xboxu by mohla ukrývat čtečku pro paměťovky typu CFexpress. Ty fakticky fungují jako superrychlá SSD, jen jsou připravená pro časté vysouvání a zasouvání.

Jejich nevýhodou je ovšem cena, 512GB model od SanDisku se v Česku prodává za ceny od 15 do 20 tisíc korun. Tedy víc, než kolik by měly stát nové konzole. Ideální by bylo rozšíření pomocí SSD formátu M.2 2280, kde se terabajtové kapacity pohybují v cenách již okolo 3000 Kč. Ty by se ale jen těžko strkaly do nějaké díry, na to nejsou stavěné. Leda že by pro něj Microsoft připravil nějaký zvláštní šuplík.

Pak se také nabízí otázka, jestli se M.2 karty budou využívat i pro integrovaná úložiště, či Microsoft a Sony vsadí na pájené čipy přímo na základní desce. Kvůli opravitelnosti by rozhodně bylo vhodnější první řešení. Na druhou stranu, rychlá SSD budou u nových konzolí často sloužit i jako virtuální RAM a externě připojované jednotky by měly vyšší latenci. PS5 i Xbox Series X se začnou prodávat letos na podzim a o kapacitách či možnostech rozšíření se zcela jistě něco dozvíme v předstihu.

Zdroj: Thurrott

Byl pro vás článek přínosný?