Hlavní navigace

Xerox Phaser 8860 s ekologickým přístupem

2. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

První seznámení, parametry a zprovoznění

Princip tisku na tuhý inkoust má ve srovnání s konkurenčními technologiemi několik výhod. Xerox dodává tiskové barvivo ve formě malých kostek, které stačí jen vložit do zásobníku v tiskárně. Mizí tedy doplňkové obaly v podobě catridge nebo obalu na toner jako v laserové tiskárně. Nový tuhý inkoust od Xeroxu je ekologický také po stránce svého složení. Podle zástupců výrobce je dokonce poživatelný; máte-li odvahu, můžete to vyzkoušet.

 

   

Tiskárna Xerox Phaser 8860 je stroj určený do firem, pro domácnost je jeho pořizovací cena přeci jen poněkud vysoká. Pracuje se čtyřmi barvami tuhého inkoustu, klasicky CMYK. Nabízí velký zásobník, mimořádně rychlý tisk co se týče zpracování první strany, možnost připojení do počítačové sítě nebo volitelnou výbavu v podobě pevného disku.

Zprovoznění a instalace

Pro uvedení Phaseru 8860 do provozu se budete muset vybavit dávkou trpělivosti a především dostatkem volného času. Instalace ovladačů je snadná, neliší se prakticky od jiných tiskáren. Ovladač sám najde připojené zařízení a nainstaluje do počítače vše potřebné. Mnohem déle probíhá první zapnutí tiskárny. Zahřívání probíhá několik dlouhých desítek minut, poté jsou uváděna v život různá nastavení a tiskárna potřebuje také několik listů papíru, na které po zapnutí tiskne návod k obsluze a testovací obraz.

 

Dlouhému startu se můžete vyhnout – při vypínání totiž volíte několik režimů. Buď přechod do úsporného režimu, vypnutí nebo vypnutí a přípravu na přesun. Výrobce nedoporučuje tiskárnu vypínat úplně – jednak kvůli tomu, že po zapnutí probíhá čištění trysek a ubývá vám tak barvivo, a také kvůli dlouhé době spouštění.

Spotřeba

Na druhou stranu spotřeba tiskárny, navzdory ekologickým ambicím Xeroxu, rozhodně není nejnižší. Při pouhém zahřívání se pohybuje okolo 33 W, při úplném si tiskárna žádá v průměru 345 W. Průměrná spotřeba při  tisku se pohybuje na vcelku slušných 156 W, klidových 66 W je však dle mého názoru až moc, a to i navzdory tomu, že je možné tento odběr snížit přepnutím tiskárny do úsporného režimu. Nedovedu si však představit, jak by to fungovalo v praxi, kdy tiskárnu připojenou do sítě bude používat více lidí.

Obsluha Phaseru 8860

S nastavením tiskárny vám pomáhá ovládací panel s LCD displejem. Komunikuje v češtině (volitelně od září 2008), umožňuje sledovat informace o tiskových úlohách i určovat, jakým způsobem tiskárnu vypnete. Pouhé přepnutí vypínacího tlačítka navzdory očekávání nezpůsobí přerušení přívodu elektrické energie, ale jen zobrazí výzvu na LCD.

Přístup do vnitřností tiskárny je snadný, stejně jako doplňování barviva. Nehrozí, že byste se zašpinili, vložení kostky inkoustu do zásobníku je snad nejjednodušší možné doplňování barviva v tiskárně. Manipulace s inkoustovým zásobníkem nebo tonerem v laserové tiskárně je oproti tomu mnohem složitější úkol.

   

  

Kromě barviva budete jednou za čas vyměňovat i sadu pro údržbu tiskárny – stačí vytáhnout a vyměnit jeden válec z boku tiskárny. Inkoustové zbytky se zachytávají do mističky na stejném místě, stačí ji čas od času vysypat.

 

Tisk na Xerox Phaser 8860

Rychlostí tisku nicméně tato tiskárna mile překvapila. Pokud nepočítáte čas, který zabere zapínání, pak první stranu dostanete za příjemných pět sekund. Průměrné rychlosti tisku různých materiálů také patří k těm lepším.

Xerox Phaser 8860 má sice vysokou pořizovací cenu ve srovnání s laserovými tiskárnami běžně používanými v menších kancelářích, ale není to tiskárna určená pro jednotlivce. Výtěžnost nového tuhého inkoustu je 14 000 stran, což při ceně jednoho balení šesti kousků barvy okolo jednoho tisíce je velmi zajímavé z hlediska úspory nákladů za barvivo.

Celkové náklady na provoz tiskárny už tak příjemné nejsou. Jak vidíte z přiložené tabulky, úsporu pocítíte tím více, čím větší objem stran budete tisknout. A právě k zákazníkům požadujícím velký objem tisku Phaser 8860 míří. Xerox udává hranici rentability v porovnání s laserovými tiskárnami čtyři balíky papíru.

Kvalita tisku Phaseru 8860 je vynikající při tisku černobílých textových dokumentů. Při tisku v barvě již musíte přihlédnout k několika okolnostem, abyste dosáhli maximální kvality tisku. Pokud budete tisknout nějaké grafy v barvách, které tiskárna musí z CMYK smíchat, pak počítejte s tím, že výsledek bude trpět zrnitostí. To je zkrátka fakt, se kterým nic nenaděláte.

Pokud ale budete tisknout obrázek, můžete se zrnitosti úspěšně zbavit. Stačí použít kvalitní fotografii. Vyzkoušeli jsme tisk dvou různých snímků, pokaždé s jinak kvalitním výsledkem. U méně povedeného snímku bude po vytištění znatelná zrnitost, na fotografii s vysokým rozlišením upravené v počítači dosáhnete vysoké kvality tisku.

Kvalitu potisku ovlivníte také díky skvěle zpracovaným ovladačům, které podporují několik standardních barevných profilů a umožňují nastavit i vaše vlastní. Samozřejmostí je několik režimů tisku lišících se kvalitou a rychlostí. Naměřené výsledky byly dosaženy s výchozím nastavením tiskárny.

Hodnocení

Xerox Phaser 8860 je zajímavá tiskárna pro firmy, kde využijete její zapojení do sítě, možnost e-mailových upozorňování, podporu účtování úloh nebo vzdálený přístup. Mimochodem, v tiskárně je zabudována i SIM karta umožňující získávat informace o tiskárně. Pro domácnost se rozhodně nehodí (cena, rozměry, hluk) ani pro ni není určena. V kanceláři poznáte její výhody úsporného tisku tím více, čím více ji zatížíte a minimalizujete tak rozdíly ve spotřebě v klidovém stavu oproti laserovým tiskárnám.

Plusy a mínusy

+ rychlost tisku
+ síťové rozhraní
+ přehledné ovladače
+ jednoduchá výměna inkoustů
+ kvalita tisku

- délka prvního spuštění
- vyšší spotřeba v klidovém režimu
- vyšší cena

Za zapůjčení tiskárny Xerox Phaser 8860 děkujeme společnosti Xerox.

Byl pro vás článek přínosný?