Hlavní navigace

Xi3 ChromiumPC: skládací minipočítač s Chrome OS

24. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

O počítačích Xi3 jste nejspíš neslyšeli, a to je škoda. Jedná se o opravdu netradiční kus železa. Jejich modulární Xi3 Computer je vyvíjen od roku 2009. Snahou designérů bylo vměstnat do malé krabičky co nejvíce technologií. Povedlo se a navíc dobře vypadá.

Xi3 ChromiumPC
Xi3 ChromiumPC Modular Computer, foto: Xi3

Celá myšlenka Xi3 Modular Computeru stojí na tom, že počítač je jako stavebnice. Od takového prcka byste podobnou funkcionalitu nečekali, ale opravdu je možné vyměňovat některé díly počítače formou modulů. Kdo pořádně četl ExtraHardware, už na tento výrobek určitě narazil díky aktualitě Lukáše Fialy.

Základem Xi3 jsou tři moduly: představte si desku rozdělenou na několik částí. Na té prostřední je procesor, 2GB DDR2 paměť a severní můstek AMD 780E s Radeonem HD 3200 a vlastní 128MB pamětí; vpravo je modul s jižním můstkem SB7100 a stejně jako na levé části nese na krajích vstupní a výstupní konektory.

Na modelu s dvoujádrovým procesorem Athlon DC 3400E (2,2 GHz) je navíc ještě jeden slot Xm3dia (elektricky se jedná o PCIe ×1), který má v budoucnu sloužit pro další rozšiřování. Co je hlavní, modul s jižním můstkem je vyměnitelný, takže pokud v budoucnu přijde nový, případně s jinými rozhraními, budete jej moci nahradit.

Výchozí model za 849 dolarů kromě toho používá ještě 16GB flash paměť, SUSE Linux a šasi je obyčejné šedé. Připlatit si můžete za jiné barevné varianty, externí disk, monitor, klávesnici, myš, Windows, montážní kit VESA pro umístění na monitor či stěnu, případně ony moduly Z3RO. Naopak ušetřit můžete výběrem slabších jednojádrových procesorů. Viz ceník.

ChromiumPC má rozměry 102 × 93 × 93 mm. Do těchto proporcí se kromě výše zmíněných komponent vešlo také hodně konektorů: rovnou šest USB 2.0, dva eSATA, tři audio jacky, RJ-45 pro Gigabit Ethernet, DVI, DisplayPort a napájecí zdířka.

Brazilci mají bohužel trochu pomatené technické specifikace. Na jedné straně píšou o čipsetu AMD 780e, který obsahuje starší grafické jádro Radeon HD 3200 s UVD a DirectX 10, hned o kousek níže zmiňují DirectX 11 a UVD 2.0. Grafický výkon asi nebude u takového zařízení klíčový (důležitější bude bezchybná funkce v Linuxu a Chrome OS), ale obvod UVD 2.0 by se kvůli lepší akceleraci HD videa hodil.

" frameborder="0" height="349" width="425">

Víte, co je na počítačích úplně nejzvláštnější? Moduly Z3RO. Jedná se o menší krabičky s rozměry 125 × 92 × 43 mm a hmotnosti 327 gramů, které se připojují k USB. Jsou to v podstatě rožšiřující stanice pro až 3 další uživatele. Systém nabootuje z jednoho Xi3 Modular Computeru, ale k němu připojíte další Z3RO moduly, každý s vlastními konektory a nezávislým účtem v operačním systému.

Celý počítač si řekne o maximálně 20 W, moduly pak o 1 W. Tím se dají ušetřit náklady na provoz kanceláře. Každý modul obsahuje dvojici USB (+ jedno USB pro spojení s hlavním počítačem), audio a video konektor. Z3RO má fungovat ve Windows i ostatních systémem.

Xi3 ChromiumPC

Osobně by mě zajímalo, jak jeden počítač uživí pomocí USB tři „nezávislé“ stanice. Pro video to 100% určeno není, pro kancelářinu ale bude propustnost USB dostačující.

Klasické Xi3 Modular Computer se začne prodáva 4. července 2011, stejná krabička ChromiumPC (s Chrome OS) až někdy v druhé polovině roku. Zaujala vás mašinka ze země samby a fotbalu? Více detailů o počítačích a samotné firmě najdete na xi3.org.

Zdroj: Xi3

Byl pro vás článek přínosný?