Hlavní navigace

Xi3 Modular Computer boří zavedené pořádky

11. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od malička vás maminka učila, že počítač má základní desku, do níž se usazuje procesor, operační paměť a přídavné karty? S příchodem modulárního počítače Xi3 od firmy ISYS můžete na tato přežitá pravidla zapomenout. Na první pohled možná Xi3 nevypadá ve srovnání s jinými miniaturními počítači nijak výjimečně…


…ovšem uvnitř byste marně hledali všudypřítomný Intel Atom nebo pico-ITX řešení od VIA. Malý kvádřík používá procesor a čipset od AMD.


Xi3 obsahuje tři propojené moduly. Ten prostřední, ke kterému se připojují další dva, nese procesor, severní můstek a operační paměť typu DDR2 (v podobě čipů připájených přímo na tištěný spoj), jejíž kapacita je 2 GB. Co se procesorů týče, na výběr jsou Athlon 64 2000+ s taktem 1 GHz a TDP 8 W, Athlon X2 3400e (1,8 GHz, 22 W) a Athlon X2 4200+ (2,2 GHz, 35 W). Severní můstek je osvědčený AMD 780E s integrovaným Radeonem HD 3200 a je vybaven 128 megabajty sideport paměti.

Na druhém modulu je umístěn jižní můstek AMD SB710 a vyústění šesti konektorů USB 2.0, dvou eSATA, 3,5mm audio jacků a také „Xm3dia portu“, což je jinak externí PCI Express x1 a nikdo vlastně neví, k čemu slouží. Třetí, ve složené pozici horní modul obsahuje napájecí obvody a je z něj vyústěn port gigabitového Ethernetu a výstupy DVI (s možností redukce na HDMI i s přenášením zvuku) a DisplayPort.


Zařízení bootuje z interní Flash paměti připojené přes sběrnici USB a běží na něm blíže nespecifikovaná distribuce Linuxu; jakou má paměť kapacitu, jsem na webu produktu nenašel její kapacita je 8 GB. Podobně skoupé, vlastně neexistující, jsou například informace o systému chlazení.


Modularita spočívá v tom, že southbridge modul lze teoreticky
vyměnit za jiný, lépe vybavený (a nebo modul s procesorem za výkonnější). Jste ale odkázáni na libovůli výrobce a nutno poznamenat, že ISYS Corporation rozhodně není dobročinná organizace. Za zajímavý nápad si hodlá účtovat cenu někde mezi 850 a 1000 dolary, a to snad ani není třeba přepočítávat na koruny, aby bylo zřejmé, že za několik let starou technologii je to pořádná pálka. Xi3 Modular Computer se začne prodávat někdy počátkem příštího roku.

Zdroj: SemiAccurate, TechConnect Magazine, Xi3.org

Byl pro vás článek přínosný?