Hlavní navigace

Xiaomi chystá 40W bezdrátové nabíjení. Mobilu dodá šťávu za 40 minut

Sdílet

Čtvrtý největší výrobce mobilů chystá ještě rychlejší bezdrátové nabíjení. Xiaomi se dnes v tweetu pochlubilo videem, kde se telefon s akumulátorem o kapacitě 4000 mAh nabil z nuly na sto za 40 minut. Na 25 % byl za 9 minut, na 50 % za 18 minut, na 75 % na 28 minut. Průběh tedy tradičně ke konci zpomaloval.

Xiaomi zatím neřeklo, kdy se technologie objeví v prvním mobilu. Teoreticky by to mohlo být někde v létě spolu s dalším představitelem řady Mi Note. Jen pro představu, první 30W nabíjení firma stejným způsobem ukázala loni v září a reálně se poprvé objevilo v nedávno uvedeném telefonu Mi 10 Pro. Ten navíc umí bezdrátově dobíjet i ostatní zařízení výkonem až 10 W. Konkurenční Vivo už mimochodem pracuje na 60W nabíječce, ale dostupnost je zatím ve hvězdách.

Na technologiích rychlého bezdrátového nabíjení je ovšem alarmující jeden fakt – ve všech případech jde o proprietární řešení nekompatibilní se zařízeními ostatních výrobců. Wireless Power Consortium spravující standard Qi totiž v základních specifikacích pracuje s výkonem pouze 5 W. Až v roce 2015 bylo uvedeny specifikace Qi 1.2 s funkcí Extended Power Profile, která výkon zvedá na 15 W. Podle databáze WPC ale telefony běžně přijmou stejně jen 10 či 11 W.

TIP: Qi nabíjení má bratříčka. Jmenuje se Ki a bude napájet kuchyňské spotřebiče

Specifikace Qi 1.2.4 doplnily standard o Proprietary Power Delivery Extension, což dovoluje výrobcům jít za běžných 5 či 15 W, přičemž se ale zachová zpětná kompatibilita s ostatními zařízeními. Jediným oficiálním rozšířením je od loňska to od Samsungu. Využít jej mohou i ostatní výrobci, avšak společnosti Xiaomi nebo třeba Huawei se rozhodly jít jinou cestou a o své pokroky se s ostatními nepodělí.

Zdroj: Xiaomi

Byl pro vás článek přínosný?