Hlavní navigace

Xiaomi expanduje do Ostravy, v Česku má už devět prodejen Mi Store

31. 5. 2019

Sdílet

Velké firmy mívají své vlastní obchody, a tak vedle slíbeného Apple Store na Staroměstském náměstí máme v Česku už několik prodejen značky Xiaomi. Ta nejnovější otevřela v polovině května v Ostravě, v nákupním centru Nová Karolina.

Každé otevření nové prodejny přitom provází slevové akce, kdy se dají sehnat produkty za velmi nízké ceny (v Ostravě se třeba dal pořídit nový Mi A2 za 499 Kč). Platí to pro určitý počet prvních stovek zájemců, a i když se většinou nekoná ze zahraničí známé šílenství spojené s nocováním před obchoďákem, tak fronta bývá i u nás dlouhá.

První obchod v Evropě přitom Xiaomi otevřelo až v roce 2015, po pěti letech své existence. První Mi Store v Česku (v Praze na Černém mostě) jsme přivítali teprve před rokem. Dříve ovšem tato značka tolik zajímavá nebyla, neboť první smartphone Xiaomi s evropskými frekvencemi LTE se u nás dal koupit až na konci roku 2016.

Xiaomi 2010 Vznik Xiaomi (2010)

V prodejnách Mi Store prodává Xiaomi kromě smartphonů třeba i koloběžky, zubní kartáčky či rýžovar, portfolio značky je poměrně široké. Ostravská prodejna nabízela kromě omezeného počtu telefonů takřka zadarmo i neomezený počet produktů se slevou 10 a 30 %. A mohli jsme si ověřit, že fronta vedla z Nové Karoliny až na parkoviště, přičemž někteří zde opravdu nocovali. Slavnostní pásku pak ráno přestřihl Gao Guojun, Country manager Xiaomi  pro Česko a Slovensko.

Xiaomi Mi Store Ostrava 13 Tahle fronta začala už den předem a končila až před obchodním centrem

V Česku se podle Gartneru prodají ročně necelé čtyři miliony mobilů (celosvětově se uvádí čísla okolo 1,5 miliardy kusů). Třetinu trhu ovládá Samsung, druhý je Huawei a třetí před Applem právě rostoucí Xiaomi. To jen za třetí čtvrtletí u nás prodalo zhruba 170 000 smartphonů a stále roste. Aktuální kauzy Huawei se ho navíc zatím netýkají.

Ač to koncový zákazník prakticky nepozná, tak Xiaomi v Česku distribuují oficiálně dvě firmy: Witty Trade (Xiaomi-Czech.cz) a Beryko spolu s velkoobchody eD' System a SWS. Ostravská prodejna patří právě pod Witty Trade, které provozuje ještě prodejny v Teplicích, Hradci Králové, Olomouci a Opavě. Beryko má naopak pod palcem Plzeň (2×), Karlovy vary, České Budějovice, Jihlavu, Poděbrady, Kolín, Pardubice, Prahu a nově Liberec.

Oba distributoři si tak alespoň regionálně příliš nekonkurují. Ostatní obchody rozeseté po republice, byť mohou mít stejné logo, již nejsou oficiální dovozci. Dováží zboží určené pro globální trh napřímo a poskytují na něj vlastní záruku. Nemusí to být špatně, ale je dobré to vědět.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.