Hlavní navigace

Xiaomi za pár dní uvede Mi Mix 3. První mobil s 10 GB RAM a podporou 5G

22. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Řada telefonů Mi Mix je jedním z průkopníků „bezrámečkového“ designu. Xiaomi ve čtvrtek 25. října uvede další generaci, která zajde ještě dále. Mixy se doposud vyhýbaly výřezům v displeji a přední foťák integrovaly do spodní brady. Naposledy jsme to viděli u jarního Mi Mixu 2S. Tomu bude konec. Nový telefon potřebné komponenty uloží do tenkého rámečku a výsuvné části. Mi Mix 3 se podle oficiálních obrázků skládá ze dvou mechanicky spojených vrstev podobně jako Oppo Find X nebo Honor Magic 2. Fungovat to bude tak, že palcem vysunete vrchní část s displejem směrem dolů, čímž se odhalí schovaný blok s dvojitým 24Mpx foťákem, LED bleskem a sluchátkem (v displeji je díra, takže volat půjde i v zasunutém stavu).

Netradiční konstrukce se sice vyhýbá nevzhledným výřezům, ale přináší vlastní problémy. Nebo spíš otázky. Mechanické součástky se mohou kazit, posuv se po vniknutí nečistot může zadrhávat apod. A takový telefon těžko splní normy IP pro vodě- a prachuodolnost.

10GB a 5G

Xiaomi Mi Mix 3 se nicméně bude vyjímat i v jiných ohledech. Firma již v předstihu na Twitteru přiznala, že telefon přinese rekordních 10 GB RAM a podporu 5G sítí. V mobilech jsme dosud vídali nanejvýš 8 GB, což je také maximální kapacita modulů, které vyrábí Samsung a spol. Xiaomi tak evidentně poskládá více čipů k sobě. Proč? To netušíme. U mobilů se sice používá sdílená RAM pro CPU i GPU, takže vyšší kapacity se hodí, ale i oněch 8 GB lze dnes horko těžko využít. Nehledě na to, že paměti jsou dnes zkrátka drahé.

Těžko využitelná bude také podpora 5G sítí, které zatím operátoři jen testují nebo v omezené podobě spustili komerční provoz. Ve velkém začnou vznikat až po roce 2020. Xiaomi ale na druhou stranu telefony dlouhodobě udržuje, takže Mi Mix 3 může i za dva roky mít aktuální verzi systému a 5G už v té době bude mít smysl.

Byl pro vás článek přínosný?