Hlavní navigace

Xiaomi vyfouklo Huawei spolupráci s Leicou. Chce mít mobily s kvalitnějšími fotoaparáty

23. 5. 2022

Sdílet

Zdroj: Wiki Commons / úprava Cnews
Xiaomi a Leica dnes oznámili spolupráci. Ta se týká zejména fotoaparátů ve smartphonech a první telefon s označením Leica vydá Xiaomi v červenci (pravděpodobně půjde o Xiaomi 12 Ultra).

Leica posledních pět let spolupracovala s Huawei.

Smlouva s Huawei skončila Leice loni a již tehdy se mluvilo o tom, že se objeví v mobilech konkurenčního Xiaomi. Historie německé Leicy sahá do roku 1913, Xiaomi je naopak mladá čínská společnost založená v roce 2010. Spolupráce se týká samostatné divize Leica Camera AG, Leica totiž vyrábí také mikroskopy či geodetické přístroje.

Když se Leica podílela (od roku 2016) na fotoaparátech ve smartphonech Huawei, šlo o jedny z nejlepších fotomobilů. Huawei se ale na telefony už tolik nesoustředí, a i když stále vyrábí vlajkové lodě, bez Googlu se prezentuje spíše hodinkami či laptopy. Posledním smartphonem s Leicou byl P50 Pro.

Tip: Xiaomi má velké plány. Do tří let chce být jedničkou na trhu

Spolupráci s věhlasnými fotografickými značkami mají i další čínské firmy. Například Vivo se chlubí Zeissem a Oppo zase značkou Hasselblad (ta se dříve objevovala i na telefonech Lenovo). Ne vždy to ale znamená, že jde automaticky o kvalitní fotomobil. V případě Leicy to ale pravidlem bylo. Je také neznámou, jestli se logo Leica objeví i na levnějších podznačkách Redmi či Poco.

„Otevřeme novou éru mobilní fotografie“

„Je nám ctí, že dnes můžeme oznámit dlouhodobou strategickou spolupráci se společností Xiaomi. Leica i Xiaomi jsou globální prémiové značky a během této bezprecedentní hluboké spolupráce obě strany postupně pracovaly na tom, aby zákazníkům přinesly novou éru mobilní fotografie. Jsme přesvědčeni, že první společně vyvinutý vlajkový smartphone zviditelňuje průkopnický pokrok obou společností. Poskytneme zákazníkům v oblasti mobilní fotografie výjimečnou kvalitu obrazu, klasickou estetiku Leica, neomezenou kreativitu a otevřeme novou éru mobilní fotografie,“ dodává Matthias Harsch, generální ředitel Leica Camera AG.

zdroj: Xiaomi

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.