Hlavní navigace

Xigmatek Elysium: skříň z podsvětí přichází

16. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Novinka je vlajkovou lodí Xigmateku na trhu počítačových skříní. S šířkou 23 cm, výškou 62 cm a délkou 66 cm se tato skříň řadí mezi ty největší na trhu. Najde se v ní dostatek místa pro téměř všechny myslitelné konfigurace. Pro grafické karty je připraveno 44 cm volného prostoru a i ty největší desky, jakými jsou modely formátu E-ATX či XL-ATX, budou mít dostatek místa. Dále jsou ještě podporovány formáty micro-ATX, ATX a HPTX.

Design je jednoduchý a v zásadě praktický. Panel s výstupy je umístěn na čele horního krytu. Jeho výbava je bohatá a nachází se zde dva USB 2.0 a dva USB 3.0 konektory. Dále jsou zde audio porty a eSATA konektor. Celý panel pak kryje posuvný kryt. Za I/O panelem se ještě nachází hot-swap pozice pro 2,5", nebo 3,5" disk.

Tray pro základní desku má dvanáct otvorů s gumovými záslepkami, které jsou určené pro vedení kabeláže. Dále má jeden rozměrný otvor pro snadnou instalaci chladiče procesoru a navíc ještě jeden menší na místě, kde se nachází druhý procesor u desek formátu HPTX.

Ve skříni je celkem dvanáct 5,25" pozic s bezšroubým systémem upevnění, přičemž díky redukcím do nich lze osadit až osm 3,5" disků a jeden 2,5". Na zadní straně se nachází celkem deset PCI záslepek, takže lze bez problémů osadit i čtyři dvouslotové karty.

Po odšroubování plechového krytu na zadní straně nad základní deskou získáme druhou pozici pro zdroj; první se nachází dole pod deskou.

Možnosti chlazení jsou také velmi nadstandardní. Součástí skříně jsou dva čelní 12cm ventilátory, jeden 14cm ventilátor na zadním panelu a 20cm větráček v levé bočnici. Kromě těchto čtyř ventilátorů jsou na dně skříně připraveny dvě 12/14cm pozice, na bočnici za procesorem se nachází jedna 8/12cm pozice a ve víku skříně jsou další tři 12/14cm pozice. Suma sumárum, skříň nabízí celkem 10 pozic pro ventilátory.

Zajímavým řešením jsou dva tištěné spoje, které mají jediný účel a to dodávat „šťávu“ deseti ventilátorům, které byste k samotné základní desce nepřipojili. Nacházejí se na nich třípinové napájecí konektory a celá tato soustava je pak napájena jedním molex konektorem. Není proto třeba pořizovat napájecí rozdvojky.

Co se vodních systémů chlazení týče, na skříň lze osadit radiátory od velikosti 12 cm až po objemné 42cm kousky, přičemž záleží na pozici, kde bude radiátor nainstalován. Pro hadičky je připraveno sedm otvorů s gumovými záslepkami, které jsou všechny umístěny v zadní části skříně.

Xigmatek Elysium bude dostupný od 19. května za cenu 160 eur (přibližně tří tisíce devět set korun) ve verzi bez prosklené bočnice. Za verzi s prosklenou bočnicí si připlatíte 10 eur (240 Kč). Na trhu se objeví dvě barevné varianty.

  • Elysium neboli Elysion bylo součástí podsvětí. Podle představ lidí antického světa se právě tam odebíraly duše počestných lidí. Elysium proto též přeneseně chápeme jako útočiště. Zdroj: Wikipedia.cz

 

Zdroj: TechPowerUp.com

Byl pro vás článek přínosný?