Hlavní navigace

Xonar je nejlepší pro HD audio

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus Xonar HDAV 1.3 jsme vám už představili před půl rokem. Jedná se o revoluční model, který kombinuje herní technologie se špičkovou elektronikou a podporou spousty audio formátů. K nim se teď připojují nejmodernější Dolby TrueHD a DTS-HD Master Audio, které si už nacházejí cestu na Blu-ray nosiče. Oba formáty zvládnou bezeztrátový zvuk kódovaný v 24bitové hloubce a frekvenci 96 kHz pro osmikanálový zvuk nebo 192 kHz pro dvoukanálový v bitrate okolo 20 Mbit/s. Bohužel se však nejedná o kompletní HW akceleraci, ale pouze bitstream přenos zkrz HDMI 1.3 rozhraní, který musí být dekódován v jiném zařízení (typicky AV receiver).

Karta je zatím jediná na světě, která to zvládne, takže závan výjimečnosti v tom najít lze. Nový Xonar už můžete koupit od podzimu, nové funkce ale přibyly teprve nedávno s aktualizovanými drivery s TMT patchem. Ten přináší podporu PAPS (Protected Audio Playback System) ochrany, která je hudebním ekvivalentem AACS, který se používá u dnešních Blu-ray a HD DVD.

Karta je výjimečná nejen zvukovými vlastnostmi a výbavou, ale bohužel i cenou. Základní verze Standard koupíte přibližně za 6 200 Kč, Deluxe s přídavným panelem pak za 8 000 Kč. Obě disponují pass-through HDMI rozhraním, na které lze aplikovat efekty Splendid HD čipu. Jak ale ukázal test Lukáš Fialy na jiné kartě takto vybavené, funkčnost je zatím špatná. Jakou legraci byste si mohli teoreticky užít si můžete prohlédnout na webu výrobku.

V ceně karet je zároveň multimediální přehrávač TotalMedia Theatre od ArcSoft v ceně 70 USD. Ten je zajímavý tím, že zvládne přehrát Blu-ray včetně nových DTS-HD MA a Dolby TrueHD (dokáže je softwarově dekódovat) a co se parametrů týká, vypadá schopněji než dražší konkurence PowerDVD 8 Ultra a WinDVD 9 Plus. S jinými přehrávači s Blu-ray nepochodíte.

O nových hudebních formátech můžete diskutovat i na našem fóru.

Zdroj: Asus

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku