Hlavní navigace

Xpress TV: vysílejte živě. Klidně přímo z obýváku

7. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Xpress TV je společnost, která se specializuje na streamování živého videa do internetu, přičemž je zde zdůrazněna hlavní výhoda vysílání přes internetový prohlížeč, totiž že přenos může sledovat opravdu každý, kdo se připojí na váš profil (technická omezení stanovují horní hranici počtu diváků řádově na několika tisících). Po skončení živého přenosu je celý záznam následně archivován pro ne real-timové sledování.

Pro bližší seznámení s produktem můžete nahlédnout do tiskové zprávy z listopadu 2010. Plnohodnotná služba je sice zpoplatněna, Xpress TV nicméně poskytuje možnost vyzkoušet si přenos vlastního vysílání zdarma s jistými omezujícími podmínkami – mimo jiné limit maximálně tří diváků a omezení velikosti uchovávaných záznamů na 500 MB.

Zkušební vysílání rychle a zdarma

Pokud vás streamování vlastního živého přenosu do sítě láká, není nic jednoduššího než si jej vyzkoušet „nanečisto“ a především zadarmo.

Nejprve je třeba se zaregistrovat na portálu Myshowroom.tv - k tomu stačí vyplnit pouze jméno, heslo a název vaší vysílací obrazovky. Tímto krokem si vytvoříte vlastní profil, přes který můžete následně provozovat vysílání a spravovat svoje záznamy.

Druhou akcí, kterou je třeba provést, je instalace vysílacího softwaru, tedy aplikace MyShowroom Studio. Aplikaci stáhnete zde, rozjedete ji na Windows XP a vyšších, přičemž potřebnou .NET platformu ve verzi 2.0 už instalační balík obsahuje.

Aplikaci spusťte (soubor MyShowroom.exe), zadejte registrační údaje (viz registrace v kroku číslo jedna) a objeví se před vámi vcelku jednoduché a intuitivní rozhraní programu. V pravém sloupci najdete informace o stavu vysílání, v levé části (prozatím prázdnou) obrazovku a dole, což nás teď zajímá nejvíce, ikony znázorňující možné zdroje vysílání. Pro zahájení přenosu je nutné mít k dispozici alespoň jeden zdroj, tj. alespoň u jedné ikony mít místo vykřičníku symbol zeleného odškrtnutí.

Ještě technická stránka věci

Pro nastavení webkamery klikněte pravým tlačítkem na ikonu s nápisem WebCam a zvolte Open Channel Configuration. Zdroj nějak pojmenujte a v části Select Audio or Video vyberte vhodná zařízení. Pokud si nejste jisti, použijte tlačítko Preview, kterým si funkčnost přiřazeného hardwaru jednoduše ověříte.

Kromě webkamery můžete použít ještě snímání plochy (Desktop), zvuku (Microphone), přenos již existujícího video souboru (Video file) nebo zvukového souboru (Audio file), případně zdroj externí (External).

Máte-li příslušné zdroje vysílání nastaveny, klikněte na tlačítko ON AIR v levém horním rohu okna. Když vyplníte několik posledních nutných údajů jako je název, popis a otagování (zadání klíčových slov) přenosu, nastavíte jeho předpokládanou délku, případně můžete ještě vyžadovat heslo nebo autentizaci diváka, vámi snímané zdroje jdou rázem „do éteru“.

Zda celá operace proběhla úspěšně si ověříte na stránce svého profilu, kde by měl vámi vysílaný přenos v reálném čase - s určitým zpožděním v závislosti na technických parametrech vašeho připojení - probíhat. Podle komentářů pod streamem se pak můžete přesvědčit, zda vaše úsilí vzbudilo patřičné ohlasy u návštěvníků vašeho profilu.

Byl pro vás článek přínosný?