Hlavní navigace

Xtreamer SideWinder 2: kvůli chybám se nestal nejlepším (recenze)

31. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na první pohled jsou si oba SideWindery velmi podobné, ale rozdíly tu najdete. Na povrchu je hned vidět anténa, protože Sidewinder 2 má n-kovou Wi-Fi. Ale drát je drát a pokud máte možnost přivést k televizi UTP kabel, určitě zapojte spíše gigabitovou síť.

Mezi porty se objevil také rychlý USB 3.0, ovšem ten využijete jen pro připojení celého přehrávače k počítači (Mass Storage) a naplnění jeho vnitřního disku. Uvnitř přístroje je ukryt slot pro malý 2,5" SATA disk a vzadu najdete běžnou konektorovou výbavu, ve které nás bude zajímat hlavně HDMI a audio konektory pro zvuk až 7.1.

 

Kovové žebrování je spíše na okrasu, protože 2,5" SATA disk, stejně jako celé zařízení, se nijak významně nezahřívá. Ale celý přehrávač je alespoň pěkně bytelný. Dálkové ovládání doznalo proti první verzi změn až natolik, že je úplně jiné. Narostlo do větších rozměrů a přibyla řada tlačítek; čímž však utrpěla přehlednost a ergonomie.

Přitom nová tlačítka nejsou příliš důležitá - přímý přístup k titulkům (a jejich posunu) a zvukové stopě měl již starší a menší ovladač. Pochválit můžu změnu materiálu tlačítek, který je v noci lépe vidět. Jejich popisky však nepřečtete a hmatově na tom byl lépe původní ovladač, takže celkově změna k horšímu. Jelikož u nového Xtreameru starší ovladač fungoval, ke konci testování jsem používal již jen ten.

Zdrojem multimédií pro SideWinder 2 může být nejen vnitřní disk. Přes síť je nejlepším úložištěm NAS, nebo potom počítač či libovolný UpnP zdroj. K Xtreameru můžete také připojit svůj externí disk přes USB 2.0 port, případně ještě SD kartu.

Přehrávač jsem testoval připojený k NASu přes gigabitovou drátovou síť. Po zapnutí proběhne pěkné intro, ovšem start není okamžitý, minutku si počkáte. Poté jste přeneseni do velmi pěkného grafického rozhraní, které se diametrálně liší od prvního SideWinderu. Po chvilce ale zjistíte, že zde před jednoduchým ovládáním dostal přednost design.

Prostředí snese srovnání s dektopovým XBMC, ovšem písmo je až příliš drobné. Dá se sice přečíst, ale dále následuje řada chyb. Při pohybu v menu se vám často stane, že na jedno zmáčknutí přeskočíte o dvě položky. Na mačkání ovladače je třeba se soustředit, což není dobře.

Počkali jsme na nový firmware

Chyb bylo více, rozhodli jsme se proto netestovat "nehotový" produkt (firmware 3.0.7) a počkat na vyspělejší firmware. Nyní je aktuální verze 3.0.11 a déle již čekat nešlo. Recenzi tedy berte tak jak je.

Xtreamer si dokáže najít nový firmware sám, pokud se jej rozhodnete stáhnout ručně, stačí jej umístit na flashku a instalovat z ní. Po síti se mi to nepodařilo. Staré chyby však zůstaly a seznam těch opravených mi připadal spíše jen kosmetický.

Fail s titulkami

Hlavní funkcí HD přehrávače je přehrávání souborů MKV a jiných videí

Nesetkal jsem se s tím, že by nějaký běžný videoformát nešlo přečíst (až na náročný Samsung Oceanic, který kostičkoval), ovšem načtení videa trvalo pokaždé až příliš dlouho. Spustil jsem libovolný soubor s videem a čekal: u seriálu ve vysokém rozlišení jsem napočítal prodlevu 15 až 20 sekund, než se video spustilo. Navíc jej po dvou sekundách ještě provázelo lupnutí.

Poté následoval ještě jeden podstatný problém. Xtreamer nenašel pro přehrávaný seriál titulky. Je jedno, zda byly uvnitř kontejneru MKV, nebo samostatně, SideWinder je nedokáže spustit automaticky s videem. Musíte na dálkovém ovladači zmáčknout tlačítko Subtitles, vybrat si vaše titulky a poté pokračovat v přehrávání. A to pokaždé, v každém díle seriálu, u každého filmu. Nejde to nastavit, což je docela zásadní chyba, kvůli které jsme čekali několik firmwarů, jestli ji náhodou opraví.

Abych jen nehanil, tak samotné nastavení titulků je přehledné. Můžete zvolit velikost písma, barvu, tloušťku i barvu rámečku okolo písma, jeho odsazení i posun časování. Toto všechno je velmi pěkné, ale fakt, že musíte titulky pouštět pokaždé ručně to nezachrání. Ani MKV soubor, který má v hlavičce nastaveno vynucení spuštění titulků úspěch neslavil. Přitom starý SideWinder s tím žádné problémy nemá.

Xtreamer toho chtěl hodně. A tak má hodně chyb

Na dálkovém ovládání nechybí například přímý přístup k výběru zvukové stopy, ovšem celkem je tlačítek až příliš. Zajímavostí je možnost jít do nastavení bez opuštění přehrávání filmu, ale žádnou velkou výhodu to nepřináší. I jiné přehrávače si pamatují poslední přehrávanou pozici a pokud jde o nastavení titulků či zvukové stopy, to se děje mimo hlavní nastavení.

Procházení adresářovou strukturou je spíše pomalejší. Přepínáte se po dlaždicích s generickým obrázkem složky, pokud tedy nemáte u každého filmu a dílu seriálu také obrázek obalu. Tento způsob procházení se mi nepodařilo nijak změnit, ale přesto věřím, že to nějak jít musí. Řazení souborů však trochu ignoruje češtinu. Diakritika je zobrazena správně, složky začínající třeba na Č jsou v seznamu až za Z.

Co chtít více? Raději nic extra

Rozšířeným službám vévodí hudební přehrávač. Na něm se Xtreamer graficky vyřádil. Zvládne přehrát MP3, AAC i FLAC, ale s mými playlisty ve formátu M3U měl občas problém, kdy jsem to po minutě načítání nevydržel a raději si pustil něco jiného.

Zde jsem si také všiml podivného chování tlačítek na ovladači při přepínání skladeb: vedle tlačítek pro ovládání hlasitosti je Zpět a Vpřed, které jsou však umístěny obráceně, než byste čekali. Horní tlačítko (s vedlejší funkci PgUp) vede zpět, očekával bych opak. Na grafickém rozhraní přehrávače na televizi jsou přitom orientována správně.

Další zajímavou funkcí je přehrávání videí z Youtube. Není to úplně plynulé, ale jako nouzový občasný přehrávač se to použít dá. Horší bylo, že se celý přehrávač často zasekne a celý Xtreamer se musí restartovat vytažením ze zásuvky. A to se děje nejen u Youtube, stává se to i u jiných aplikací, jako je internetové rádio, nebo webový prohlížeč.

Ten proklamuje prohlížení webu dokonce v záložkách, ale opět - od takového prohlížeče nelze očekávat potřebný komfort. Zadávání adresy křížovým ovladačem není moc pohodlné, zde se patrně počítá s navštěvování několika málo stránek uložených v záložkách. Používejte ho jen v nouzi a buďte rádi, když se přehrávač nekousne.

Na Xtreameru svítí tlumená modrá LED dioda, která nijak neoslňuje ani ve tmě, přesto je pro ni na dálkovém ovladači separátní tlačítko, kterým lze vypnout. Toto jen takový příklad plýtvání tlačítky na DO pro zbytečné funkce.

Plusy / mínusy
provedení
disk, USB 3.0
plno chyb ve FW
nenačítá titulky
  procházení složkami

Závěr: kupte si SideWinder 1

Je to již více než dva roky po uvedení prvního SideWinderu a Xtreamer se zřejmě rozhodl udělat něco zbrusu nového. Zatím to ale vypadá, že si vzal příliš velké sousto. SideWinder 2 by se býval mohl stát jedním z nejlepších HD přehrávačů, to by ale nesměl trpět tolika chybami.

Dokud se dá sehnat první verze SideWinderu, nemůžu vám koupi druhé doporučit. Snad brzy vyjde firmware, který většinu chyb opraví, ale zatím opravdu berte původní SideWinder. Sám jej mám a je velmi dobrý. A pozor, již se blíží uvedení další verze SideWinder 3.

 

Galerie

Xtreamer SideWinder 2 Xtreamer SideWinder 2 Xtreamer SideWinder 2 Xtreamer SideWinder 2 Xtreamer SideWinder 2 Xtreamer SideWinder 2 Xtreamer SideWinder 2 Porovnání s prvním SideWinderem Xtreamer SideWinder 2 Porovnání s prvním SideWinderem Xtreamer SideWinder 2 Xtreamer SideWinder 2 Xtreamer SideWinder 2 - dálkové ovládání Xtreamer SideWinder 2 Xtreamer SideWinder 2 Xtreamer SideWinder 2

Parametry
Cena 2 911 Kč včetně DPH
Zapůjčil Umax
Xtreamer SideWinder 2
hardware Realtek 1185, 500 MHz, 256 MB DDR3
videoformáty AVI/MKV/TS/TP/TRP/M2TS/MPG/MP4/MOV/M4V/VOB/ISO/DVD-ISO/IFO/DAT/WMV/ASF/RM/RMVB/BD-ISO/FLV
audioformáty MP3/MP2/WMA/AAC/FLAC/WAV/OGG Vorbis
titulky SRT, SMI, SSA, IDX/SUB, SUB
disk 2,5" SATA, max. 1 TB
konektivita gigabit RJ45, Wi-Fi 802.11n, USB 3.0 host, 2× USB 2.0, SD slot
výstupy HDMI 1.3, kompozitní, komponentní, S/PDIF koaxiální a optické
balení Xtreamer SideWinder2 (bez HDD)
Napájecí adaptér 110-240V
WiFi 802.11n Anténa
AV kabel
Dálkové ovládání + baterie
USB 3.0 kabel pro připojení k PC
Instalační příručka (EN)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.