Hlavní navigace

Xtreamer Ultra: od obyčejných přehrávačů k plnohodnotnému HTPC

23. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jihokorejský Xtreamer se už stačil usadit i na českém trhu. Dosud lákal naše peněženky coby výrobce několika multimediálních center a NASů s přehrávacími schopnostmi, ale letos se do toho opře naplno. Xtreamer Ultra je totiž opravdovým HTPC, ovšem ve stále malých rozměrech díky použitým komponentám.

Xtream sice použil stále nedostačující dvoujádrový Atom D525 (1,8 GHz), ale ten páruje s druhou generací grafiky Nvidia Ion, která multimediálních funkce posouvá dále. Odmyslíme-li hraní nenáročných her a budeme uvažovat pouze oblast zvuku a videa, jeho videoprocesor VP4 zvládne akcelerovat všechny dnes používané video formáty: MPEG-4 ASP, MPEG-4 AVC (H.264), MPEG-2 i VC-1. S tím by si samotný Atom neporadil (ve vysokém rozlišení). Díky Ionu dostává Xtreamer i výstup HDMI, na zadním panelu nechybí ani DVI.

 

Xtreamer UltraXtreamer Ultra, foto: Xtreamer

Xtreamer Ultra vypadá jako cvalík, ale rozměry jsou sympatických 213 × 142 × 54 mm. Kromě základní desky s procesorem a dedikovaným Ionem je v balení také 4GB RAM (DDR3, 800 MHz). Pevný disk už musíte koupit sami, Ultra využívá 2,5" modelů. Vnitřek je chlazen 40mm ventilátorem (prý tichým).

Vepředu se nachází dvojice USB a diody, boky slouží jako chladič a veškerou výbavu prozradí zadní strana. Tam je další čtveřice USB, konektor pro IR senzor dálkového ovládání (to je také v balení), stereo výstup a vstup pro mikrofon, digitální optický výstup, HDMI (1.3 se zvukem), DVI (plus redukce na VGA), eSATA a RJ-45 od gigabitové síťovky. K Xtreameru můžete pochopitelně připojit externí periferie od Blu-ray přes Wi-Fi dongle až po TV tuner.

Hlavní výhodou a zároveň nevýhodou je, že Xtreamer není dodáván s operačním systémem. Na jednu stranu máte možnost volby (Windows 7, linuxové a BSD distribuce), na tu druhou zkrátka nedostanete řešení „out of the box“. Po vybalení si nic nepřehrajete, Xtreameru budeme muset věnovat delší čas na konfiguraci a to ani každý nemusí zvládnout.

Xtreamer Ultra se začne prodávat příští týden za 200 eur.

Zdroj: Xtreamer

Byl pro vás článek přínosný?