Hlavní navigace

YouTube chce za miliardu dolarů koupit herní video síť Twitch

19. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Časopis Variety přišel v noci se zprávou, že YouTube (Google) je v jednání o koupit dnes asi nejslavnější videosítě pro hráče. Twitch je podle utajených zdrojů k mání za miliardu dolarů. Google je prý připraven ihned zaplatit v hotovosti, ale obchod bude nejdříve muset schválit regulační úřad.

Deník Wall Street Journal zprávu trochu bagatelizoval tím, že jednání jsou teprve v počáteční fázi a nic není jisté. Twitch prý stále zvažuje, že by přijal nové investice místo kompletního prodeje firmy. The Verge k tomu ale dodává, že mladá společnost v jednáních upřednostnila YouTube před Microsoftem.

YouTube prý koupí Twitch za miliardu dolarů
YouTube prý koupí Twitch za miliardu dolarů

Twitch se specializuje na streamování obrazu z her v reálném čase. Služba funguje na počítačích, ale také na nových konzolích PS4 a Xbox One. Web má měsíční návštěvnost přes 45 milionů uživatelů. Více než milion z nich navíc videa připravuje, tedy hraje a sdílí to s ostatními.

Googlu tento trh unikl. Má sice největší video platformu na světě a je na ní i spousta hráčů, ale ti svá „let's play“ videa nahrávají až zpětně, Twitch streamuje současně s hraním. Google na to zareagoval až letos. Na březnové konferenci GDC oznámil nové API, díky němuž bude k živým přenosům z her možné používat i YouTube. Hráči už jsou ale jinde.

Twitch možná hledá partnera, se kterým může služba bez problémů dále růst. Počet uživatelů stále přibývá a Google má rozsáhlou infrastrukturu a dostupné technologie, na nichž by Twitch mohl dále škálovat. Oproti Microsoftu je Google zase více nezávislý, protože nemá důležitou herní platformu (tedy mimo Android), kterou by mohl upřednostňovat na úkor jiné.

 

O tom, jak moc by Twitch po akvizici zůstal svobodný a nezávislý, je zatím předčasné hovořit. YouTube, který byl Googlem pohlcen v roce 2006 za podobné peníze (1,65 mld. USD), je stále relativně samostatný a nestranný, byť jej Google v posledních letech hodně zapletl do vlastních struktur. Tím myslíme nové účty a komentáře založené na Googlu+.

Byl pro vás článek přínosný?