Hlavní navigace

Tip: Jak ve Firefoxu zabránit YouTubu, aby vás sledoval při prohlížení jiných stránek

21. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Pro Firefox vznikl další doplněk, který využívá funkce kontejnerů. Tentokrát vytváří kontejner pro YouTube, díky kterému vás služba nebude moct sledovat při procházení jiných webů. Přitom jim můžete normálně používat.

Nedávno jsme vás upozornili na doplněk pro Firefox, jenž využívá integrované funkce kontejnerů. Je namířený speciálně proti tomu, aby vás napříč weby při prohlížení sledoval Facebook. Podobné řešení nedávno vzniklo také proti sledování YouTubem. V prohlížeči vytváří oddělený prostor, ve kterém YouTube operuje. Službu tak můžete normálně navštěvovat a pouštět si videa, neměla by vás však být schopná sledovat pomocí cookies při prohlížení jiných webů. Po instalaci doplňku si tak všimnete, že je název stránky v panelu, tj. YouTube, podtržen červeně. K tomu je v adresním řádku činnosti indikována pomocí červeného ukazatele, jenž vám potvrdí, že je YouTube uzavřený v pomyslném kontejneru. K tématu: Doplněk pro Firefox výrazně znesnadňuje Facebooku, aby vás sledoval

Zatímco předchozí doplněk Facebook Container měla na svědomí přímo Mozilla, tento vznikl jako jeho fork díky komunitě. Je pravděpodobné, že budou časem vznikat i další, možnost technologie ve Firefoxu jsou otevřené všem, takže ti, kdo disponují potřebnými kompetencemi mohou poměrně snadno vytvářet další kontejnery pro jiné služby.

Jak se ochránit proti sledování YouTubem?

Doplněk, který způsobí, že bude YouTube provozován ve vlastní virtuální relaci, se přímo nazývá Youtube Container. Tentokrát stačí, když navštívíte stránku Firefox Add-ons a doplněk nainstalujete do svého prohlížeče klepnutím na Přidat do Firefoxu.

Žádná dodatečná manuální konfigurace není nutná. Můžete hned přejít na YouTube a přesvědčit se, zda se objeví výše popsané vizuální identifikátory (viz také obrázek níže). Doplněk je podporován ve Firefoxu 57 a novějších verzích.

YouTube Container vás chce chránit proti sledování YouTubem při prohlížení YouTube Container vás chce chránit proti sledování YouTubem při prohlížení

Byl pro vás článek přínosný?