Hlavní navigace

Dne 30. května skončí YouTube Gaming. Herní videa našla nový domov

29. 5. 2019

Sdílet

Video je obrovský artikl. Google ale zjistil, že vytvořit samostatný YouTube pro herní komunitu nebyla správná cesta.

Na YouTubu každý den téměř dvě miliardy lidí shlédnou zhruba pět miliard videí. Velice populárními jsou různé typy přenosů ze hraní her. Pro potřeby tohoto specifickému žánru proto vznikly speciální platformy, aby pokryly jeho požadavky. Patrně neznámější je Twitch, kde každý den 15 milionů lidí sleduje v průměru 95 minut videa.

Pro YouTube jsou hry jen jedním z mnoha segmentů. Právě proto, že je to všeobjímající videoslužba, nemusí hernímu publiku vyhovovat tolik jako specifické služby jako právě Twitch. Google se proto pokusil vytvořit vlastní prostor určený výhradně hernímu obsahu. YouTube Gaming se zrodil v srpnu 2015. Že takové rozhodnutí mělo logiku?

Na YouTubu denně 200 milionů lidí sleduje herní obsah, většina z nich prý ale samostatný Gaming nepoužívala.

V praxi se Gamngu nedařilo. Google loni v září pro The Verge přiznal, že oddělení herního obsahu do samostatné aplikace bylo pro lidi matoucí. Nevěděli, k čemu slouží, používanost služby byla nízká. Od zmíněného měsíce tak došlo k opaku, tj. sloučení – hry se stávají zvláštní sekcí na YouTubu. Zatímco byl YouTube Gaming dostupný na adrese gaming.youtube.com, od září 2018 herní obsah najdete na adrese www.youtube.com/gaming. Původní Gaming ještě běží, ale upozorňuje na blížící se konec.

Samostatné aplikace YouTube Gaming specificky fungují jen do 30. května, posléze vypoví službu. To se netýká jen již zmíněného webu, ale také klientů pro iOSAndroid. Původně Google hovořil o březnu, který ovšem utekl, aniž by se něco stalo. Nově stanoveného květnového termínu pro ukončení zhruba čtyři roky staré služby ve stávající podobě si všiml web 9to5Google.

Zdroj: YouTube Gaming Help via 9to5Google

Byl pro vás článek přínosný?