Hlavní navigace

YouTube i Google Mapy budou zapomínat, co jste viděli a hledali

4. 10. 2019

Sdílet

Google pokračuje ve stanoveném plánu, jak dát uživatelům lepší kontrolu nad tím, co všechno o nich shromažďuje. V červnu zpředhlednil nastavení aktivity a dovoluje automaticky mazat historii vyhledávání a polohy. Stejné možnosti chtěl rozšířit i do dalších aplikací – a to se právě děje.

V nastavení YouTubu lze nově zvolit, aby se jeho historie automaticky mazala po třech měsících, 18 měsících, případně pouze ručně (jako doposud). Na stejném místě můžete uchovávání historie rovnou vypnout, případně si zvolit, co si má YouTube pamatovat. Konkrétně jde o historii zhlédnutých videí a vyhledaných dotazů. Jen si dejte pozor: na základě těchto dat YouTube doporučuje další videa a se zapnutou synchronizací si též pamatuje, ve kterém čase jste skončili, abyste na sledování pomohli později navázat.

YouTube ukrývá ještě jednu možnost. V mobilních aplikacích pro Android a iOS je již několik měsíců dostupný anonymní režim podobný tomu v Chromu. Stačí kliknout na ikonku uživatele a z menu vybrat Zapnout anonymní režim. Na stejném místě se dá režim též vypnout. Se zapnutou anonymitou si YouTube rovněž nebude pamatovat, co jste hledali, ani na co jste koukali. Anonymní režim bohužel nefunguje spolu s předplatným Premium. I když si jej platíte, ve videích i na stránkách budou reklamy a připravíte se také o další bonusové funkce.

https://www.mixcloud.com/Cnews/cnews-fm-242-youtube-bez-reklam-v-česku-a-množení-filmových-služeb/

Google zároveň oznámil, že anonymní režim zamíří rovněž do jeho Map. Taktéž půjde aktivovat přes ikonku uživatele a opět nebude nikam ukládat, co jste hledali, kam jste jeli apod. Funkce se ještě v říjnu objeví na Androidu, později i na iOS.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?