Hlavní navigace

YouTube je po Nově druhou nejsledovanější komerční „televizí“

Sdílet

Zdroj: Redakce

Agentura TNS Aisa zpracovala výzkum, jenž ukazuje, jak Češi vnímají videoportál YouTube po pěti letech jeho lokalizované verze. YouTube každý měsíc alespoň jednou navštíví 5,1 milionů uživatelů, tj. 79 % všech surfujících Čechů. Poměr mužů (52 %) a žen (48 %) je víceméně vyrovnaný. Každý měsíc Češi zhlédnout asi 500 milionů videí.

Sledovanost YouTube v Česku (kategorie 15–34 let)
Sledovanost YouTube v Česku (kategorie 15–34 let)

Ve věkové skupině 15–34 let je zásah videoportálu nejsilnější a YouTube překonává pouze televize Nova. Podle výzkumu navíc tatáž skupina sleduje tradiční televizi o 49 minut méně než ta, která YouTube nenavštěvuje. Měření rovněž ukázalo, že YouTube není výsadou pouze mladé generace, mezi uživateli je totiž třetina ve věku od 35 do 50 let.

 

Výzkum byl proveden hlavně kvůli tomu, aby firmám ukázal, že YouTube je vhodným prostředkem pro reklamu. Je levnější a efektivnější. Navíc podle TNS Aisa má neustálý „prime time“, nikoliv jen v osm večer jako u televize. „Doporučovaný poměr investice do YouTube představuje cca 10-15% TV rozpočtu (ve srovnání s TV za poloviční cenu za 1% zásahu). YouTube a TV se doplňují v posílení atributů značky. TV přispívá nejsilněji k budování povědomí, YouTube podporuje zvažování koupě a náklonnost ke značce.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?