Hlavní navigace

YouTube Leanback: bez myši a více jako televize

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google představil zbrusu nové rozhraní pro YouTube. Leanback má sledování videí více přiblížit klasické televizi, ovládání se obejde bez myši, vystačíte si pouze s šipkami a pár tlačítky na klávesnici. Speciální portál najdete na adrese youtube.com/leanback. Abyste jej mohli používat, musíte být přihlášeni buď starším účtem YouTube nebo pomocí Google ID.

Stránka se ihned spustí v celé šíři okna. Když prohlížeč pomocí zkratky F11 apod. přepnete do režimu přes celou obrazovku, už ani nepoznáte, že se nacházíte v online prostředí a ne desktopovém programu, resp. přehrávači v HTPC. Šipkami doleva a doprava přeskakujete jednotlivá videa, nahoru se spustí vyhledávač, dolů seznam videí a kategorií. Mezerník video zastaví, během přehrávání se na obrazovce vyskytuje ovládácí panel, mezi jehož položkami se přesunuje šipkami a potvdíte enterem.

A jaká videa na stránce vlastně sleduje? Jsou to klipy, které jste už dříve viděli, videa vašich přátel na YouTube a Facebooku (musíte nastavit sdílení). Další můžete vyhledat nebo pomocí šipek dolů procházet jednotlivými kategoriemi. A přitom vůbec nemusíte použít myš.

Ke sledování na počítači je Leanback (zatím v beta stádiu) vlastně úplně k ničemu. Na notebooku s nepohodlným touchpadem si jej už dokážu představit, ale YouTube zřejmě míří na platformy „internet v televizoru“. Tedy takové, které se umí připojit ke globální síti, ale zároveň neobsahují androidí systém Google TV. Ještě takové televizory už většinou vlastní klient pro YouTube obsahují.

Zdroj: YouTube blog

Byl pro vás článek přínosný?