Hlavní navigace

YouTube poprvé v historii mění logo. Přijdou i nové funkce

30. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: logo: Google | koláž: Petr Urban / Cnews

Google připomněl, že je to už 12 let, co vznikl YouTube. Tehdy to byla služby určená pro počítače, odkud bylo možné nahrávat a sledovat videa v rozlišení 320 × 240 px. Dnes tu máme 4K, sférické videa, 3D i živé přenosy, to vše sledované z hromady různých typů zařízení.

Dnes lidé sledují videa primárně na mobilu. Stejným zařízením je také točí. A těmto uživatelům jde Google naproti. Brzy například zavede podporu vertikálního videa. Na mobilech či tabletech už nebudou pruhy po stranách, ale zaberou celou obrazovku tak, jak to autor plánoval.

Na jaře se v aplikacích objevila novinka. Poklepání vpravo či vlevo jste mohli video vrátit zpět o 10 sekund, či přeskočit o 10 sekund dopředu. Chystá se i nová gesto. Táhnutím prstu do stran bude možné vrátit předchozí video nebo přeskočit na další. V mobilních aplikacích navíc bude konečně možné měnit rychlost přehrávání stejně jako na počítači.

I počítače, respektive desktopový web, čeká změna. Nový design, který Google ladil poslední rok, by od včerejška měl být dostupný v celém světě. Material Design sice plýtvá místem, ale zavádí populární funkci pro přepnutí do tmavého režimu

Největší změna? YouTube po 12 letech mění logo. Červená ikonka televize už neskrývá Tube, ale tlačítko Play. Na evoluci webové verze YouTubu a změnu loga se můžete podívat v naší galerii.

Byl pro vás článek přínosný?