Hlavní navigace

YouTube testuje lepší kvalitu videa, ve dvou krocích zvyšuje datový tok

Sdílet

Zdroj: Redakce

Slovenský magazín DSL.sk si všiml dalších stupňů kvality u některých nových videí na YouTube. Pokud používáte prohlížeč Chrome a flashový přehrávač (místo HTML5), můžete u 480p, 720p a 1080p vidět ještě dvě nové kvality 480phq, 480pmq atd. Novinku Google pravděpodobně aktivoval jen vybraným uživatelům, nám se totiž pokus nepodařilo ověřit a ani jinde ve světě o něm nejsou zmínky.

YouTube a nové kvality videa
Nové stupně kvality na YouTube, foto: DSL.sk

DSL.sk testoval kvalitu na této reklamě Samsungu. U rozlišení 720 řádků mělo 720p nejslabší datový tok, 720pmq lehce vyšší a 720phq více než dvojnásobný oproti základu. Naopak 1080p bylo kvalitnějších než 1080pmq.

 

Magazínu se nepodařilo ověřit, v jakém formátu jsou videa uložena. Google ale standardně u flashového přehrávače využívá H.264. Vlastní VP8 je dostupný jen u HTML5 v prohlížečích Chrome a Firefox. Nové zkratky pravděpodobně znamenají medium quality (střední kvalita) a high quality (vysoká kvalita), jen není jasné, jak mezi ně zapadají původní videa. Jsou snad „low quality“, nebo spíš zapadnou mezi mq a hq? Datový tok to nedokázal potvrdit. Faktem je, že YouTube by často potřebovalo lepší bitrate u 1080p. U některých videí je pokles detailů hodně znatelný, v celoobrazovém režimu je obraz rozostřený či s artefakty.

Otázka do diskuze. Vidíte na vašem počítači nové stupně kvality? Pozoruje nějaké změny obrazu?

Byl pro vás článek přínosný?