Hlavní navigace

Z recenzí Lumie 950: Microsoft vsadil na skvělý displej a foťák, ale systém i oční skener mají mezery

23. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na nové Lumie se čekalo s napětím. Jednak Microsoft uvedl vlajkové lodě až po roce a půl a jednak přicházejí hned s novým systémem Windows 10 Mobile. Povedlo se správně namixovat software i hardware? Na to odpovídají první zahraniční recenze a zkušenosti.

V Americe se už začala prodávat menší Lumia 950, tamní novináři si s předstihem vyzkoušeli novinku svázanou s operátorem AT&T. Nebudeme opakovat obecné vlastnosti ani parametry, na to si přečtěte náš starší článek. Zaměříme se pouze na zajímavosti z testování.

Zahraniční recenze Lumia 950

Tuctový design

Hned na první pohled byli redaktoři zklamaní ze vzhledu zařízení. Microsoft nepoužil žádné prémiové materiály, Lumia 950 je z obyčejného plastu a s tuctovým designem. Na druhou stranu uživatelům dovolí telefon zkrášlovat. Zadní kryt je vyměnitelný a první firmy už ohlásily alternativy z kovu nebo kůže. Díky krytu má navíc uživatel přístup k výměně akumulátoru a slotu pro microSIM kartu. Nechybí bezdrátové nabíjení. Nic z toho nenabízí ani iPhone ani aktuální Nexusy. Lumia jako jediná má také dualSIM variantu.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Je nevýrazný, plastový a pocitově lepkavý. Postrádá jakýkoliv charakteristický design a vypadá jako obyčejná obdélníková deska. Co je horší, je prakticky k nerozeznání od lowendových Lumií,“ říká Dan Seifert z The Verge. „Navzdory plastu ale působí, že je dobře vyrobený,“ dodává Joanna Stern z WSJ.

Povedl se AMOLED displej. Při úhlopříčce 5,2" a rozlišení 1440 × 2560 px je krásně jemný, rychlý na dotyk a konečně už zase podporuje Glance Screen (zobrazené hodiny a notifikace při zamknutém telefonu).

Na displeji vynikne Glance Screen poskytující čas, datum a notifikace, i když je telefon v pohotovosti. Navíc se umí v noci přizpůsobit, aby neozařoval. Ještě lépe na něm ale vypadají aplikace a hry díky neuvěřitelně vysokému rozlišení a 564 pixely na palec. iPhone 6S má jen 326 pixelů. To je úplně jiná liga,“ pochvaluje si obrazovku Paul Thurrott.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Výkon s výhradami, foťák na špici

Díky 3 GB RAM a šestijádrovému Snapdragonu 808 jde o nejvýkonnější telefon s Windows. „Navigace v systému je rychlá a bez záseků. Foťák se spouští tak rychle jako na jiných telefonech. Riptide GP2 používám pro základní srovnání grafiky. Na Lumii nebyla tak ostrá a plynulá jako na jiných telefonech se Snapdragonem 810 (zřejmě kvůli rozlišení), ale po omezení stínů se to zlepšilo. Občasní hráči nebudou mít problém. Při větším zatížení se telefon dost zahřívá, ale to není nic neobvyklého,“ komentuje Jessice Dolcourt ze Cnetu.

Hrubý výkon ale zdá se nesplňuje papírové předpoklady. Peter Bright na Ars Technice testoval telefon v několika benchmarcích zaměřených na grafiku (GFXBench) a vykreslování webu (Kraken, Octane, Sunspider) a ve všech je Lumia citelně slabší než Nexus 5X se stejným čipsetem. Na výkon v prohlížeči může mít vliv i horší Edge, ale grafika? „Je možné, že chyba spočívá v GFXBenchi, ale řekl bych, že ovladače pro Direct3D prostě nejsou tak dobré (ve srovnání s OpenGL na Androidu),“ dodává Bright.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Skvělý je naopak foťák. Parádní parametry, hardwarová spoušť i dobrá aplikace řadí Lumii mezi nejlepší smartphony. „Za jistých okolností fotí Lumia 950 lépe než můj Galaxy S6. Za horšího světla je fantastický a více než schopný zachytit jemné detaily. Občas má však problémy s vyvážením barev, obecně ale budete velmi spokojeni,“ říká o foťáku Daniel Howley z Yahoo.

4K videa pořízená Lumií 950 jsou naprosto skvělá. Stejně jako u fotek, barvy jsou živé, detaily ostré a celkově jde o báječný zážitek. Mobilní Windows navíc konečně podporují vysokorychlostní videa, Lumia 950 točí v rozlišení 720p při 120 snímcích za sekundu,“ dodává Jace Nelson z WMPowerUseru.

Jasně, můžu říct, že Lumia 950 fotí skvělé snímky po většinu času, ale rozdíl mezi ní a konkurencí je méně výrazný než před dvěma třemi lety,“ hodnotí foťák Daniel Rubino z Windows Centralu. O podobné plichtě ale mluví i ostatní.

Oční skener otisk prstu nenahradí

Tradiční fanynka Windows a Microsoftu Mary Jo Foley byla z přihlašování pomocí skenu duhovky zklamaná. „Používala jsem Windows Hello k přihlašování pomocí skeneru duhovky, aniž bych musela psát heslo nebo PIN. Fungovalo to tak v polovině případů. Je to spíš nepříjemné. Obvykle telefon zahlásil, ať dám hlavu blíž, takže jsem jí různě kroutila, aby měl telefon rozpoznal a odemkl se.

Rychle to omrzí. Telefon musíte držet přímo před obličejem a přesně naklonit hlavu. Vypnu to a vrátím se k PINu. Naneštěstí chybí podpora pro probuzení poklepáním na displej, což se mi líbilo na jiných Lumiích,“ dodává další fanda Microsoftu Paul Thurrott.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Peter Bright z Ars Technicy si navíc stěžovat na rozpoznávání s nasazenými brýlemi. „Při prvotní instalaci se oči musí naskenovat bez brýlí. Zjevně to bylo navrženo člověkem, který brýle nenosí. Když si je sundám, tak nevidím text na displeji, který mi říká, co mám dělat. Odemykání je víceméně spolehlivé i při slabém osvětlení, ale jen se sundanými brýlemi.

Systém bez aplikací

Windows Hello je stále v betaverzi, takže se jeho rychlost a schopnost rozpoznávání ještě může spravit. Dlouhou pouť také čeká samotný operační systém. Lumia přišla na trh s čerstvým sestavením 10586. Na highendovém telefonu podle reakcí působí dobře.

Design se změnil, Microsoft upustil od designového jazyka Metro, nově působí jako Android s dlaždicemi, a to především kvůli hamburgerovým menu. O tak velkou revoluci nejde, hlavní potíž stále tkví v aplikacích. Je jich málo a nejsou moc aktualizované.

Co je horší, některé aplikace jako by byly opuštěné. Instagram je už dva roky beta a stále neumí točit video. Twitter postrádá hromadu nových funkcí včetně přehrávání GIFů. Facebook Messenger toho neumí tolik jako na Androidu nebo iOS, k tomu ještě pořád padá. A tak bych mohla pokračovat,“ tvrdí Joanna Stern.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Peter Bright si všiml, že padají i jiné aplikace, ale především i ty systémové jako nastavení. Zatímco software třetích stran vyřeší update přes Store, problémy s Windows nejspíš opraví až další sestavení, které přijde kdovíkdy.

Continuum (ne)nadchlo

Možnost připojit Lumii přes dokovací stanici nebo Miracast k monitoru a udělat z ní počítač funguje. Microsoft má před sebou ještě dost práce a vývojáři aplikací třetích stran také. Ty, které nejsou „univerzální“, se v desktopovém módu nespustí. V nabídce Start budou jejich dlaždice zašedlé. Režim Continuum je také občas pomalý.

Continuum je dobré pro základní práci s počítačem a napsala jsem na něm i celou recenzi. Word, Excel i PowerPoint vypadají a působí jako ty z počítače, Edge dokonce otevírá desktopové verze webů místo mobilních. Problém je, že navzdory šestijádrovému procesoru a 3 GB RAM tomu jaksi chybí výkon. Otevřít pět šest webových stránek mě rázem poslalo do doby vytáčeného připojení. Celý systém i prohlížeč to zpomalilo,“ říká Joanna Stern.

To potvrzuje i Peter Bright: „Continuum je v mnoha ohledech zajímavé, ale zatím to není důvod koupit si telefon s Windows.“

" frameborder="0" height="360" width="640">

Závěry rozporuplné

Je to jednoduché, Lumii by doporučili na webech zabývajících se Windows, zato zklamaní byli ty, které favorizují iPhony. „Pokud jste si mysleli, že Microsoft udělal něco s výhradami, které jsme měli k předchozím telefonům, budete zklamáni,“ zní z The Verge. „Lumia 950 působí jako prototyp, který má ukázat novou strategii Microsoftu. Nemůžu však doporučit nákup prototypu za 600 dolarů,“ tvrdí Wall Street Journal.

Pro většinu lidí bude Lumia 950 skvělým zařízením. Takovým, které chtějí. Původní iPhone také postrádal aplikace a funkce ostatních smartphonů, přesto jej lidé milovali,“ píše WMPowerUser.

Lumia 950 je opravdu dobrý smartphone. Chybí mu aplikace (a služby pro placení), což jej dost omezuje. Ale zase dostanete parádní displej, skvělý foťák a velmi dobrou výdrž,“ uzavírá recenzi Windows Central.

Zahraniční recenze

Byl pro vás článek přínosný?