Hlavní navigace

Z68 mínus zbytečnosti: MSI Z68A-GD55 a G45

15. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Při zběžném průzkumu trhu vyhledávači zboží vychází najevo, že nejlevnější deska z nabídky MSI s čipsetem Intel Z68 je varianta GD65 s cenou kolem 3800 Kč. Pouze se stavem „zatím nedostupné“, a pouze v jediném obchodě, jsou dva nové modely, jejichž fotografie přinesly servery VR-Zone a MyDrivers: Z68A-GD55 a G45.


Ačkoliv MSI Z68A-GD55 vypadá na první pohled poněkud chudě, najdete zde desetifázovou napájecí kaskádu s driver MOSFETy (DrMOS) a tantalovými kondenzátory, podporu SLI a CrossFire, tlačítka power, reset a OC Genie přímo na desce, dvojici USB 3.0 portů na zadním panelu, na bok položené konektory Serial ATA pro snažší uspořádání kabelů ve skříni a údajně i kontakty pro odečítání napětí. Tato deska by měla stát od 3500 Kč výš. Zdá se vám to pořád příliš? Pak je tu ještě Z68A-G45, s cenovkou o přibližně 400 Kč nižší.


Na první pohled je vidět, že MSI ušetřila na chladiči čipsetu a použila obyčejné SATA konektory, zmizela také tlačítka na desce. Šetřilo se také na napájecí kaskádě, ta je nyní šestifázová a sestavená z obyčejnějších komponent, marně byste zde hledali DrMOS, tantalové kondenzátory i body pro měření napětí. Pro nějaké domácí přetaktování by ale i Z68A-G45 měla postačit. Po stránce konektivity nechybí oproti vyššímu modelu nic: zadní panel je zcela totožný, i zde tedy najdeme například koaxiální i optický S/PDIF výstup integrovaného zvukového kodeku nebo trojici výstupů VGA, DVI a HDMI.

Obchod TipHardware.cz má v katalogu ještě levnější modely Z68A-G43 a Z68MA-G45 (písmeno M značí formát mATX). Jejich specifikace však bohužel neznáme.

Zdroj: MyDrivers, VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?