Hlavní navigace

Jak to bude s RAM na Z690 deskách pro Alder Lake? Větší část je DDR4, DDR5 hlavně highend

15. 9. 2021

Sdílet

Zdroj: Corsair
Budou paměti DDR5 v počítačích s procesory Alder Lake dominovat a DDR4 budou používat jen lowendové desky? Z desek, které chystá Asus, to vypadá spíš na opak. I na platformě Z690 pro hráče a nadšence možná budou mít převahu paměti DDR4 a DDR5 bude spíš jen v drahém highendu.

V pondělí jsme tu měli benchmark procesoru Alder Lake, podle nějž bude podpora pamětí DDR5 na této platformě trošku kompromis či dilema: vysoká propustnost může být za cenu horší latence, což může ohrozit herní výkon. Alder Lake ale bude možné provozovat i s DDR. Teď tu máme informace o tom, jaká bude nabídka desek s DDR5 a DDR4. Zdá se že nebude problém sehnat kvalitní desku pro DDR4, těchto modelů dokonce může být většina.

Detaily desek se socketem LGA 1700 pro procesory Alder Lake ještě nikde nebyly zveřejněny, ale máme jeden pramen. V databázi ruské eurasijské ekonomické komise už totiž Asus zaregistroval modelová označení desek s čipstem Z690, které se chystají k uvedení v listopadu. Do té doby zbývá jen něco přes dva měsíce, takže by už mohlo jít o poměrně přesná data.

Únik Z690 desek od Asusu

Ze jmen se dá celkem odhadnout, zda je deska spíše levnější, střední třída, nebo highend, ale v tomto případě také to, na jaké paměti je deska stavená. Asus totiž zdá se do označení desek postavených pro paměti DDR4 bude přidávat sufix, podle kterého půjdou poznat: „D4“. Desky pro paměti DDR5 budou mít prostě klasické označení bez ničeho dalšího, například Prime Z690-A. Zrovna od tohoto modelu zřejmě Asus vyrobí také podobný model s DDR4 a ten se bude jmenovat Prime Z690-A D4.

Z tohoto rozdělení se zdá, že Asus bude DDR5 směřovat hlavně do nejvrcholovějších modelů své nabídky, zatímco levnější modely Z690 a střední třída budou pořád postavené okolo DDR4. V úniku z EEC je celkem sedm Z690 desek pro paměti DDR5 a devět pro paměti DDR4. Vypadá to tedy, že paměti DDR4 nebudou nic okrajového, naopak spíše hlavní zamýšlená kombinace, alespoň pro retailové desky a herní počítače (v OEM sestavách by se to mohlo trošku lišit). Dlužno říct, že těchto jen 16 desek není asi celý sortiment Z690 modelů Asusu. Další asi přibudou a mohly by teoreticky rovnováhu obrátit.

Ale i u levnějších a OEM desek může být zaměření ve prospěch DDR4 hodně silné. Dřívější šeptanda uváděla, že levnější desky B660 a H610 by mohly být téměř výhradně pro paměti DDR4. Tam to zatím ale ještě nemáme podložené konkrétními údaji jako zde.

Únik jmen Z690 desek v databázi EEC Únik jmen Z690 desek v databázi EEC (Zdroj: Komachi Ensaka)

DDR5: desky ROG Maximus, ProArt

V této již prosáklé části série s čipsetem Z690 je ale jasný trend. Nejdražší highendové drahé modely pro movité nadšence v řadě ROG Maximus budou jen s pamětí DDR5. Zatím vidíme tři modely ROG Maximus Z690: Hero, Formula a Extreme.

  • (DDR5:)
  • ROG MAXIMUS Z690 EXTREME
  • ROG MAXIMUS Z690 FORMULA
  • ROG MAXIMUS Z690 HERO
  • ProART Z690-CREATOR 10G

K nim pak ještě přibyl jeden „prosumer“ model pro kreativní použití, desky ProArt Z690-Creator 10G, podle názvu zajímavá 10gigabitovým Ethernetem v ceně.

Vzorek procesoru Intel Alder Lake S Zdroj VideoCardz Vzorek procesoru Intel Alder Lake-S pro socket LGA 1700 (Zdroj: VideoCardz)

DDR4: ROG Strix, TUF Gaming

Pokud chcete levnější desku do herního PC, patrně budete koukat spíše na modely nižších řad Asusu. Tam teď figuruje řada ROG Strix coby určitá druhá liga. A tyto desky naopak budou založené čistě na pamětech DDR4, žádné modely s DDR5 zde nenajdete. Asus má v řadě ROG Strix přichystané modely Z690-A Gaming D4, Z690-E Gaming D4 a Z690-F Gaming D4. Vedle nich pak dále bude existovat také desky TUF Gaming Z690-Plus D4. TUF bude opět čistě záležitost DDR4.

  • (DDR4:)
  • ROG STRIX Z690-A GAMING D4
  • ROG STRIX Z690-E GAMING D4
  • ROG STRIX Z690-F GAMING D4
  • TUF GAMING Z690-PLUS D4

Neherní desky pro běžnější použití budou obojetné

Odlišné je to u řady desek Prime, které jsou u Asusu více „obyčejné“ s menší herní stylizací většinou jsou levnější než herní modely Strix (TUF Gaming je někde mezi nimi). Řada Prime jako jediná bude nabízet jak desky s DDR4, tak s DDR5. Ovšem rozdělení opět ukazuje, že DDR5 sice možná bude „halo produkt“, který se bude ukazovat v benchmarcích a možná bude více propagovaný, ale většinu prodejů by mohly táhnout desky s DDR4.

  • (DDR4:)
  • PRIME Z690-A D4
  • PRIME Z690M-PLUS D4
  • PRIME Z690-P D4
  • PRIME Z690-V D4
  • PRIME Z690-V-SI-D4

V řadě Prime Z690 to totiž má Asus tak, že primárně existuje pět modelů (Z690-A D4, Z690-P D4, Z690-V D4, Z690-V-SI D4 a Z690M-Plus D4), všechny s pamětí DDR4. A jen část těchto desek bude mít také variantu s DDR5, která je tak asi chápaná jako spíše sekundární možnost – například asi pro ty, kdo chtějí mít otevřenou cestu k lepším možnostem upgradu za delší dobu. S pamětí DDR5 budou nabízené modely A, P a V z předchozích pěti. Žádná exkluzivně DDR5 deska Prime není.

  • (DDR5:)
  • PRIME Z690-A
  • PRIME Z690-P
  • PRIME Z690-V

Čipset Z690 má značnou velikost, pořád je asi 14nm

Vedle tohoto máme ještě jednu další novinku, která je už spíše pro zajímavost. Unikla totiž první fotografie čipsetu Z690 (křemík ale asi bude shodný i s dalšími čipsety). Ne že by jeho vzhled byl extra důležitý, ale obvykle se s ním vlastně nesetkáte, protože bývá skrytý pod chladičem. Proto možná stojí za to se podívat.

Čipová sada Intel Z690 Zdroj Chiphell Čipová sada Intel Z690 (Zdroj: Chiphell)

Z690 je zdá se trošku větší než předchozí čipsety, což by mohlo ukazovat na funkcionalitu navíc. Je téměř jisté, že tento křemík není 10nm (natož 7nm…) a Intel ho pravděpodobně pořád vyrábí 14nm procesem jako čipsety řady 500 (že by se vrátil na 22nm, je teoreticky také možné, ale nejspíš to nenastalo). Jižní můstky Intelu měly posledních několik let stále stejné TDP okolo 6 W nehledě na proces, takže soudě podle předchozích zkušeností by 14nm výrobní proces v praxi nemusel nijak vadit.

Více: Detaily platformy Intel Z690 pro procesory Alder Lake: výbava, konektivita, Gear 4 pro DDR5

I když je pravda, že tentokrát má v čipu být mnohem více linek PCI Express včetně až 12 linek PCI Express 4.0, které mohou spotřebovávat více energie. A také spojení s procesorem používá ekvivalent PCI Expressu 4.0 ×8 proti PCIe 3.0 ×4 u starších generací čipsetů. Tudíž jestli by se někdy spotřeba čipsetu měla zvýšit, tak to bude zrovna v této generaci. Uvidíme tedy, jestli se kvůli použití 14nm procesu TDP čipsetu a potažmo klidová spotřeba počítačů nezhorší. Intel se ale snad nedostane s TDP tak vysoko jako čipset AMD X570, aby na deskách muselo být aktivní chlazení.

Galerie: Úniky a informace k procesorům Intel Alder Lake

Zdroje: VideoCardz (1, 2), Komachi Ensaka, HXL, Chiphell

Byl pro vás článek přínosný?