Hlavní navigace

Začínají vycházet grafiky GeForce RTX 3000 s omezovačem těžby. Jsou speciálně označené

17. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Karty Nvidia s druhou generací omezovače výkonu v těžbě kryptoměn už přicházejí na trh. Zdá se, že to u nich výrobci budou signalizovat speciálním označením, což by mohlo pomoct odradit těžaře a tím zlepšit dostupnost a zkrotit ceny.

Jak už je nějakou dobu známo, Nvidia se rozhodla znovu omezit výkon těžby kryptoměn na grafikách GeForce RTX 3000, víme to už zhruba měsíc. Původní informace uváděly, že by se takové karty mohly začít objevovat v květnu nebo červnu (zprávy úplně nerozlišovaly, zda se mluví jen o čipech GPU dodaných partnerským „AIB“ firmám, nebo hotových vyrobených kartách na koncovém trhu). Nakonec to vypadá, že by se karty s tímto omezením mohly začít v obchodech objevovat spíš dřív. První takové modely či modifikace už teď byly oficiálně uvedeny na trh.

Nová série „For Gamers“

Zřejmě první karty s tímto zpomalovačem pomyslných důlních kryptovozíků drandících v obvodech GPU představila firma Galax, která v Evropě prodává také pod značkouKFA2. Přesně jak oznamovaly úniky, jde o refresh celé nabídky – nebo přesněji, téměř celé. Galax vydává nové refreshe karet GeForce RTX 3060, RTX 3060 Ti, RTX 3070, ale zatím tato série končí na GeForce RTX 3080.

Původně jsme psali, že karty s omezovačem nebudou nijak označené, což nakonec není pravda. Nezměnilo se modelové označení samotné Nvidie, ale zrovna Galax zdá se karty odliší přídomkem „FG“ nebo přesněji „[FG]“, což by snad mělo znamenat „For Gamers“. Jde tedy o odkaz na proklamaci Nvidie, podle níž mají karty GeForce být vyhrazené hráčům. Předchozí neoficiální zprávy hovořily také o interním označení „Lite Hash Rate“, které prý možná pro tuto novou edici používá sama Nvidia. Galax toto uvádí u označení čipů, například nová omezená RTX 3080 má GPU „GA102-202(LHR)“.

Galax GeForce RTX 3060 Tt FG Galax GeForce RTX 3060 Ti FG (Zdroj: VideoCardz)

RTX 3090 zůstane i těžařům?

Mezi těmito modely chybí GeForce RTX 3090, což vyvolává otázku, zda byla „ušetřena“. Podle webu VideoCardz se skutečně prý objevily informace, že by se nakonec zámek mohl týkat jen levnějších karet po GeForce RTX 3080 (a asi také nadcházející RTX 3080 Ti), ale u GeForce RTX 3090 by nakonec nemusel být aplikován. Tato grafika by tak prozatím zůstala těžařům vstřícná.

Vzhledem k její vysoké 1499$ ceně (nebo alespoň měřeno poměry před krizí) možná Nvidia usoudila, že pokud bude vyprodaný tento model, moc to nevadí, a tedy se hodí na něm kryptotěžaře samotné trošku vytěžit. Toto asi není na místě Nvidii vyčítat. Pokud bude omezovač mít kýžený efekt u nižších modelů, mělo by to být dostatečné.

Grafiky Galax GeForce RTX 3000 FG Grafiky Galax GeForce RTX 3000 FG (Zdroj: VideoCardz)

Označení LHR/FG karet by mohlo mít pozitivní efekt

Označení karet s aktivním omezovačem sice z pohledu zavilých nepřátel kryptotěžby může vypadat jako nezaslouženě vstřícné gesto, ale i pro ně by to mohlo mít pozitivní dopady, pokud zajistí, že těžaři nebudou tyto karty kupovat ani „na zkoušku“. Tudíž by i tento detail mohl zlepšit sehnatelnost těchto grafik.

Efekt těchto opatření patrně nebude stačit na to, aby karty i hned byly skladem za doporučené ceny. Cena není totiž nafouknutá jen samotnými provozovateli kryptotěžení, ale i tím, že vytvořili nedostatek karet pro zbylé (a méně movité) zákazníky. Nashromáždil se mnohaměsíční deficit karet, které by tito zákazníci rádi koupili a dosud nemohli, tudíž i tato nahromaděná regulérní poptávka je výrazně nad normálem. To po určitý čas udrží ceny v obchodech na úrovních se značnými vysokohorskými přirážkami a také ponechá prostor pro profitování „scalperům“. Ale podaří-li se odradit těžaře, tlak ženoucí cenu nahoru se výrazně zmírní a cena by měla postupně klesat, byť to třeba může být klesání ne úplně překotné.

Kardinální otazník zde je samozřejmě to, zda omezovač druhé generace opravdu těžaře od karet GeForce odežene. Může se totiž stát, že se jim ho podaří obejít a pak by bohužel situace zůstala tak špatná, jako nyní. Pokud tedy kryptobublina nepraskne (a je pravda, že pokud se podíváte na brutální propad Bitcoinu za poslední týden, šance vypadá reálněji než dříve).

Galax GeForce RTX 3080 FG Galax GeForce RTX 3080 FG (Zdroj: VideoCardz)

Galerie: První karty GeForce RTX 3000 s omezovačem těžby

U MSI bude omezovač „Plus“

Zatím není jasné, zda bude omezení těžebního výkonu jasně vyznačené na všech kartách, nebo někteří výrobci naopak budou zlí a budou omezovač líčit tajně tak trochu jak past. To by ovšem nemuselo mít úplně pozitivní vliv, jak bylo zmíněno.

Vypadá to, že, viditelné označení anti-krypto „LHR“ karet by mohlo použít také MSI. To podle VideoCardz bude firma tyto modely označovat přídomkem „Plus“. Je to ovšem komplikované tím, že tak nemají být nazvané jen nové verze grafik GeForce. MSI prý bude mít modely Plus také od grafik Radeon, které ale omezovač rychlosti těžby nemají.

LHR grafiky GeForce od MSI se mají jmenovat Plus LHR grafiky GeForce od MSI se mají jmenovat Plus (Zdroj: EEC, via VideoCardz)

Pokud to tedy nechce MSI opírat o to, že jejich těžební „hashrate“ je již bez omezovače horší, než výkon neomezených GeForce. Je to proto, že mají nižší fyzickou propustnost pamětí, což ale ve hrách kompenzuje Infinity Cache v architektuře RDNA 2. GPU Nvidia Ampere toto nemají a k dosažení výkonu používají rychlejší paměti a širší sběrnice, což právě konvenuje kryptoměnám založeným na paměťové propustnosti, jako je Ethereum.

Po zohlednění vlivu kryptoomezovače by se ale Radeony mohly v atraktivitě pro těžbu vyšvihnout před konkurenční GeForce, takže by se na ně mohla zaměřit pozornost.

Mělo AMD také omezit výkon grafik v těžbě kryptoměn?

Zdroje: VideoCardz (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?