Hlavní navigace

Začínáme se SkyDrive: 25 GB na webu zdarma

9. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po zadání webové adresy skydrive.live.com budete přesměrováni na přihlašovací stránku služby Windows Live SkyDrive. Pokud používáte Windows Live Messenger, proběhne přihlášení více méně automaticky, případně jen vyberete svůj účet. V prohlížeči Firefox budete muset zopakovat zadání hesla. Pokud nemáte účet u Windows Live, bude vám nabídnuto jeho vytvoření.

Po přihlášení ke SkyDrive uvidíte výchozí stránku s informacemi o naposledy nahrávaných souborech a s novinkami ve službě SkyDrive u ostatních spřátelených uživatelů. Ve sloupečku Vaše historie najdete odkazy na naposledy navštívené složky ostatních uživatelů. Pokud budete SkyDrive využívat opravdu intenzivně, nezapomeňte sledovat ukazatel zaplnění webového prostoru.

Nová složka a sdílení

Nejprve byste si měli vytvořit složky, do kterých budete soubory nahrávat. Na výchozí stránce klepněte na odkaz Vytvořit složku. Na vyzvání zadejte její název a vyberte si uživatele, se kterými budete obsah této složky sdílet. Zvolíte-li Pouze já, nebude složka sdílená. Další možností je sdílet ji se všemi, nebo jen s lidmi, které máte ve svém seznamu kontaktů.

Po výběru možnosti Vybrat uživatele budete moci zadat jen konkrétní lidi ze svého seznamu, se kterými bude sdílení zapnuto. Při zadávání jména nebo e-mailové adresy se vám ihned nabídnou odpovídající záznamy ze seznamu kontaktů. Pro jednotlivé osoby pak nastavujete, zda si mohou soubory pouze prohlížet, nebo i přidávat, upravovat nebo mazat.

Nezapomeňte, že dotyční se pak musí ke služby SkyDrive přihlásit, jinak by aplikace nemohla poznat, že jsou to oni. Pokračujte tlačítkem Další.

Nahrávání souborů

Hned, jakmile se přesunete tlačítkem Další z nastavení nové složky, zobrazí se panel pro přidání nových souborů do zvolené složky. Můžete je přidat velmi jednoduše tak, že je přetáhnete ze souborového správce na vyznačenou plochu. Pokud vám tento způsob nevyhovuje, klepněte na odkaz Vybrat obrázky v počítači, kterým zobrazíte klasický souborový dialog pro přidávání souborů.

Nahráváte-li obrázky, pak je SkyDrive dovede automaticky zmenšit tak, aby zachoval co nejvíce volného místa. Zmenšení si vyberte v nabídce Velikost odesílaných fotografií. Kromě původní velikosti je na výběr rozměr 1 600 px a 600 px.

Až budete mít všechny obrázky připraveny, klepněte na tlačítko Odeslat a počkejte, než budou soubory nakopírovány na web. Průběhem můžete sledovat na ukazateli.

Práce se soubory

Samozřejmě, že pro každé nahrávání nebudete znovu vytvářet úplně novou složku. Obrázky lze přidávat i do těch existujících. V horní části v drobečkové navigaci klepněte na odkaz SkyDrive, hned vedle svého jména. Uvidíte všechny složky, které ve SkyDrive máte. Klepnutím se do vybrané z nich přesunete.

Nahoře nad fotografiemi, resp. miniaturami si všimněte odkazů pro další práci s nahranými soubory. Můžete zde přidávat další soubory (nejen fotografie, jak napovídá odkaz), vytvářet další složky, spouštět prezentaci fotografií (je vyžadován Silverlight), měnit způsob zobrazení (ikonky, seznam, miniatury), nebo odesílat odkaz na album lidem, se kterými jej sdílíte.

Po klepnutí na odkaz Další si zobrazíte funkce pro úpravu oprávnění/sdílení a mazání souboru. Až budete prohlížet prostor někoho jiného, využijete funkci Stáhnout pomocí programu Fotogalerie. Velmi jednoduše si tak přenesete snímky z vybraného webového alba k sobě do počítače.

Prezentace fotografií

Svoje fotografie si zřejmě budete prohlížet přímo v počítači, ale pokud zavítáte na webový prostor SkyDrive jiného uživatele, pak určitě využijete režim Prezentace. Klepněte na příslušný odkaz a počkejte, než se načte stránka v prostředí Silverlight.

V hlavní části stránky uvidíte střídající se fotografie z alba. V boční části pak seznam fotografií. Na libovolnou z nich lze klepnout a zobrazit ji tak přednostně. Pro ovládání slouží také trojice tlačítek umístěných pod hlavní fotografií. Můžete se tu i přepnout do celoobrazovkového režimu.

Zpět se vrátíte klepnutím na odkaz Přejít na album nebo fotografii. Pokud se vám ovládací prvky schovají, stačí najet myší nad fotografii, čímž je opět zobrazíte.

Změna vzhledu

Stejně jako ostatní části webových služeb Windows Live, lze i SkyDrivu mírně upravit jeho vzhled. Klepněte na odkaz Možnosti a myší najeďte nad jednotlivé ukázky barevných motivů v rozbalovací nabídce. Sledujte přitom, jak se vzhled stránky mění. Pokud se vám některý z motivů zalíbí, pak na něj klepněte, čímž jej trvale (do příští změny) nastavíte. Po klepnutí na odkaz Další motivy si zobrazíte jejich kompletní seznam.

Windows Live na webu

SkyDrive není jediná služba, kterou Microsoft v rámci Windows Live nabízí. Jistě dobře znáte sadu programů Windows Live Essentials (Messenger, Fotogalerie, Mail, Movie Maker a blogovací klient). Nové verze přináší další zajímavé funkce, jako například rozpoznávání obličejů. Stejnou funkci najdete i u webových fotogalerií, se kterými je SkyDrive úzce provázán, jak jste jistě pochopili. Fotografie, které do SkyDrive nahrajete, je možné sdílet i prostřednictvím Fotografií na webu.

Kromě SkyDrive můžeme v rámci Windows Live využívat i další webové aplikace. Zde je výběr těch nejvýznamějších:

Windows Live Hotmail - poštovní schránka s kapacitou 5 GB a možností synchronizace mezi počítačem, mobilem a webovým přístupem. Na výběr je celá řada adres.

Windows Live Kalendář - kalendář a úkolník propojený s e-mailovou schránkou u Hotmailu. Díky Outlook Connectoru se synchronizuje spolu s Hotmailem i oproti Outlooku.

Windows Live Spaces - webový prostor, kde můžete vytvářet vlastní webové stránky a zápisky na blogu. Je propojen s úložištěm SkyDrive.

Windows Live Fotografie - webová fotogalerie umožňující snadné nahrávání obrázků z desktopového klienta. Jako úložiště využívá SkyDrive.

Windows Live Lidé - webový adresář, který se automaticky synchronizuje s ostatními službami Windows Live. Umožňuje propojovat kontakty do skupin díky další součásti Windows Live Skupiny.

Windows Live Události - služba umožňující vytvářet barevné pozvánky na různé akce a sdílet je s vašimi kontakty u Windows Live

Domovská stránka Windows Live - v nové verzi spuštěné v polovině prosince se na domovské stránce objevuje agregátor shrnující informace o tom, co vaši přátelé právě dělají na jiných webech, nejenom na Windows Live.

Windows Live Search - internetový vyhledávač. Momentálně není příliš úspěšný, ale je v češtině.

Live Search Maps - poněkud stranou hlavních služeb Windows Live stojí poměrně povedený mapový server s leteckými fotografiemi.

Byl pro vás článek přínosný?