Hlavní navigace

Zaggkeys Cover pro iPad: Parádní klávesnice, co udělá z tabletu notebook

9. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tablet je určen především pro konzumaci obsahu, tedy sledování videí, hraní her, čtení elektronických časopisů, hledání informací na internetu a podobně. Vzhledem k tomu, že zařízení má pouze dotykovou klávesnici na obrazovce, omezuje se tvorba vlastního obsahu jen na psaní krátkých komentářů na webu nebo stručných odpovědí na mail. Co když ale chcete tabletem částečně nahradit notebook a tvořit skutečně plnohodnotné dokumenty?


 

Zaggkeys Cover pro iPad Air
podsvícení tři úrovně
tloušťka 6,3 mm
cena 2599 Kč

 

Pro takové případy je v nabídce mnoha výrobců klávesnice, kterou můžete k tabletu připojit buď napevno v rámci obalu, nebo jen „přiložit“. Jedním z řešením, které z tabletu udělá skutečný notebook, je Zaggkeys cover for iPad Air. Podobnou klávesnici jsme již zkoušeli pro starý iPad, jde o řešení od společnosti The Brydge a nutno dodat, že je velmi povedené. Zaggkeys je v podstatě to samé, jen pro aktuální model Air.

Za dva a půl tisíce

Ještě nedávno nebylo možno najít Zaggkeys Cover v českých internetových obchodech, takže jsem si ji nechal poslat přímo od výrobce. Má pobočku v Irsku, takže neplatíte clo a dokonce ani poštovné a cena 99 eur je v podstatě stejná, jakou má nyní klávesnice v českých shopech – například Alza ji má za 2 599 Kč (2 729 Kč pro mini), v některých obchodech je ještě o stovku dražší. Na webu výrobce bylo dokonce možno objednat verzi s českými popisky, takže ani o ně byste nebyli ochuzeni.


 

Klávesnice tedy rozhodně není levná. Je však na cenové úrovni podobných řešení, například Logitech Ultrathin Keyboard stojí v podstatě ty samé peníze a navíc jde spíše o klávesnici se stojánkem pro tablet, než řešení, co udělá z tabletu notebook a hlavně pevně spojí obě části. Zaggkeys je tvořen vaničkou z hliníku, v níž je osazena klávesnice. Nabízí se ve dvou provedeních, stříbrné a tmavé, aby opticky sedla k barvě iPadu. A nutno dodat, že byste nehádali, že jde o dvě samostatná zařízení.

Přes bluetooth

Klávesnice je ve spojení s iPadem pomocí Bluetooth, spárování je snadné a rychlé. Stačí klávesnici zapnout a stisknout párovací tlačítko. Obě jsou na pravé straně, stejně jako konektor pro nabíjení klávesnice typu microUSB. Nabitá klávesnice vydrží několik měsíců používání, baterie má tedy dostatečnou kapacitu. Nicméně, a volám po tom při každém testu bluetooth klávesnice pro tablet, hodně mi chybí dobíjení tabletu. V klávesnici je dostatek místa pro velkou baterii, která by mohla v případě nouze dobít i tablet. A na to zatím nikdo nepřišel.


 

Po delší době nečinnosti klávesnice sama usne, takže ji po ukončení práce není třeba vypínat manuálně. A když „notebook“ zase otevřete a stisknete jakoukoliv klávesu, klávesnice se automaticky aktivuje. Můžete ji také vypnout manuálně, což se hodí v případě, že musíte tablet z klávesnice vyjmout – tehdy byste nemohli psát na virtuální klávesnici, protože by ta fyzická zůstala aktivovaná. Bohužel tlačítko pro vypnutí je velmi blízko tlačítku pro párování Bluetooth, a když jej omylem stisknete, existující spárování se přeruší a je nutno párovat znovu, což hodně zdrží.

Jako notebook

Díky tomu, že iPad Air je výrazně lehčí než starší modely, nemusí být klávesnice samotná tolik těžká, aby se tablet nepřevažoval vzad při položení do klína. Celek je tak výrazně lehčí než kombo iPad 3 a klávesnice The Brydge, kterou jsme testovali loni. Tam hmotnost celku překročila 1,2 kg, zatímco zde se dostává pod 900 g. Jde o velmi lehké kombo, které se snadno přenáší a není problém jej mít v podstatě kdekoliv. Zkrátka nová generace netbooku s výrazně lepším využitím než u obyčejných netbooků.


 

Kloub je řešen jinak než u Brydge, místo dvou pacek je tu dlouhý držák, který se táhne téměř od kraje do kraje. Díky domu, že je styčná plocha větší, nemusí být tablet svírán tak pevně a lze jej tudíž velmi snadno vyjmout. Kloub je také o něco měkčí, takže při dotyku se tablet lehce pohne vzad. Naštěstí vám to nijak vadit nebude, protože pohyb je takřka neznatelný. Tablet se dá velmi dobře používat i v klíně, i když k lehkému převažování dochází v případě, že nemáte stehna úplně v rovině.

Trochu horší je však vůle, kterou má tablet v uchycení. Když tablet zavřete, nepřilehne ke klávesnici napevno, ale trochu „plandá“. Když pak chytnete zavřený tablet za kloub, magnet jej neudrží zavřený a celek se trochu pootevře – a tablet se zapne, protože zde funguje stejný mechanismus jako u Smart Coveru. A zase vypne, když magnety sepnou. Zkrátka sevření není pevné a zpočátku mi dost vadilo, jak tablet neustále cvaká, což je zvuk doprovázející vypnutí.

 

Úhel otevření tabletu je dostatečný, jde o nějakých 135 stupňů, více už to nemá smysl jednak proto, že tablet má displej typu IPS a tedy velmi dobré pozorovací úhly, a jednak proto, že by se pak displej převažoval vzad.

Vynikající odezva

Klávesnice samotná ale naprosto perfektní. Tlačítka jsou dostatečně velká, mají okolo sebe dost místa, abyste se neuklepli. Nechybí ani šestá řada s funkcemi jako ovládání schránky nebo přehrávače multimédií. Trošku to ruší ve chvíli, kdy je klávesa Delete nikoliv vpravo nahoře v rohu, ale o jeden řádek níže. Než si zvyknete, budete často zvyšovat hlasitost reproduktoru místo mazání textu. Trochu také zamrzí pouze malý Enter, určitě to šlo řešit jinak.

Na funkčních klávesách bohužel chybí ovládání jasu. Jas se totiž ovládá z kontextové nabídky, která vyjíždí odspodu displeje, což znamená přejet prstem od okraje přes displej. A protože kloub klávesnice zasahuje téměř k displeji, chce to hodně tréninku, byste dokázal tuto nabídku vysunout. To samé platí pro ovládání dalších funkcí kontextové nabídky, resp. Ovládacího centra.

Klávesnice má české popisky, takže se budete snadno orientovat. Speciální znaky na klávesách se píší pomocí Altu, rozložení tlačítek je celkem standardní, místo Fn, které díky horní řadě funkcí není třeba, nahradilo tlačítko baterie – když jej stisknete, bude dioda blikat zeleně nebo červeně, dle stavu nabití. Vpravo od mezerníku je pak klávesa pro zapnutí podsvícení, které má celkem tři úrovně, což postačuje pro jakékoliv světelné podmínky, totální tmu i lehké šero.

Caplík? Vyřešeno

V balení dostanete také malé gumové caplíky, které nalepíte na spodní stranu klávesnice, aby hliník neklouzal po stole. Stačí je nalepit na spodní stranu, na horní je to zbytečné, protože tam se o stůl opírá kloub klávesnice. Kolem něj je na obou stranách malý gumový proužek, který se stará o neklouzavý dotyk. Můj kousek bohužel měl tyto gumičky poněkud nevyvážené, takže se klávesnice zvedala na levé spodní straně, což při psaní vyvolávalo cvakání gumové „nožičky“ o stůl. Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem použil jinou gumičku a větší mocnosti, což tento nedostatek odstranilo. Jen to není estetické, protože caplík má jinou barvu.

I přes všechny popsané nedostatky je klávesnice vynikajícím doplňkem pro iPad, který jej posouvá na vyšší level. Z tabletu se stává téměř plnohodnotný notebook, který má jediný nedostatek – nepřipojíte myš (bez jailbreaku). Všechny aplikace jsou však plně připraveny n dotykové ovládání, takže to ani tak nevadí. Jediná situace, kdy by se mi myš hodila, je ovládání počítače s Windows přes vzdálenou plochu, ale i to se při troše tréninku dá. A s příchodem aplikací Office se dá pracovat s iPadem i v kanceláři.

Zagg vede

Ještě nedávno byste klávesnice pro iPady sotva spočítali na prstech jedné ruky, dnes jich je už celá řada. Asi největším konkurentem je Logitech Ultrathin Keyboard, která sice nemá klouby jako Zaggkeys, ale ve své podstatě jde o stejný produkt: klávesnici pro tablet, která slouží jako kryt. Současné provedení sice nemá polohování úhlu tabletu, ten je však v optimální pozici, při které se snadno pracuje na stole i v klíně. Cena obou produktů je přitom totožná.

Nová verze, která už je dostupná na českém trhu, je stále pouze stojánkem, neudělá vám tedy z iPadu netbook, nicméně už má polohovací displej. Tuto klávesnici již máme v redakci, takže se můžete těšit na její recenzi. Oproti staršímu modelu přibyla také další řada kláves, takže funkce již není nutno ovládat přes Fn, ačkoliv tu tato klávesa z nějakého neznámého důvodu zůstala. Klávesnice stojí stejně jako starší model, pro Air je tedy k dispozici za 2 769 Kč.

Dále je na trhu řada pouzder s klávesnicí, ty však už zvětšují rozměry iPadu a zvyšují jeho hmotnost a navíc dělají z iPadu poněkud neforemnou nehezkou věc – a iPad si skrývání do tlustých pouzder určitě nezaslouží. Zaggkeys Cover je v tuto chvíli asi jediný produkt, který je jednak elegantní a jednak plně funkční. Na americkém Amazonu si můžete objednat ještě levnější kopii od Minisuit, stojí jen 29 dolarů, jenže ta má podle recenzí malý úhel otevření, což může vadit.

Zkrátka Zaggkeys Cover je skvělá koupě i přes zmíněné nedostatky. Má velmi dobrou mechaniku kláves a relativně vysoký zdvih na rozdíl od nového Ultrathin Coveru od Logitechu, je tichá a hlavně se pak iPad chová zcela jako notebook, což se někdy hodí, zejména když s ním chcete pracovat v klíně.

Plusy / mínusy
iPad se chová jako netbook tlačítko pro vypnutí blízko tlačítka párování
povedená klávesnice menší vůle uchycení iPadu
podsvícení u testovaného kusu nevyrovnaný „posaz“ na stole
nízká hmotnost  

 

Byl pro vás článek přínosný?