Hlavní navigace

Zahoďte RPi, za 35 USD lze koupit Odroid-C1 s čtyřjádrovým CPU a 1 GB RAM

11. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přesně včera jsme zde psali o levné kutilské desce Creator CI20 s procesorem MIPS coby o poněkud dražší, ale také lepší obdobě Raspberry Pi. Netrvalo dlouho, a máme zde zprávu dalším takovém „malinoidním“ výtvoru. Tentokrát je to ale deska založená standardně na čipu architektury ARM. Hardkernel Odroid-C1 cenou míří prakticky přesně tam, co Raspberry Pi. Za tuto hračku chce výrobce jenom 35 dolarů, přitom Pi poráží výbavou a má dokonce čtyřjádrové CPU.

Hardkernel Odroid-C1
Hardkernel Odroid-C1

Výrobce Hardkernel není v oboru žádným nováčkem, v portfoliu má řadu vývojářských desek pro procesory Samsung Exynos (představovali jsme zde svého času například Odroid-XU s Exynosem Octa nebo miniaturní Odroid-U2). Odroid-C1 je v produkci firmy poněkud netypický, neboť místo čipu od Samsungu sahá po procesoru Amlogic S805. Důvodem je samozřejmě cena. Tento čínský SoC je hodně lowendový model: obsahuje sice čtyři procesorová jádra, jde ale o značně zjednodušené Cortexy-A5 (in-order jádro ještě pomalejší, než je Cortex-A7). Jejich takt je nicméně 1,5 GHz, což spolu s počtem slibuje o dost zajímavější výkon, než má zastaralý Broadcom BCM2835 v Raspberry Pi.

Podstatné je, že na rozdíl od jeho jádra ARM11 podporuje Cortex-A5 normálně architekturu ARMv7 jako vyšší 32bitové Cortexy. V případě Amlogicu S805 by měl mít i SIMD rozšíření Neon důležité pro multimédia.

Blokové schéma Odroidu-C1 a čipu Amlogic S805
Blokové schéma Odroidu-C1 a čipu Amlogic S805

 

Lowendový čip umí dekódovat HEVC

SoC má jako integrované GPU jádro ARM Mali-450 MP2 běžící na 600 MHz a integrován je také blok pro akceleraci videa. Zvládne dekódovat rozlišení 1920 × 1080 bodů s kodeky VC-1, H.264 a údajně i H.265, což by byla na tak levnou desku docela atraktivní funkce. Do H.264 pak umí nahrávat, což lze využít s přídavnou kamerou (stojí 17 USD). Čip by měl být docela úsporný, v provozu má Odroid-C3 z externího adaptéru „tahat“ 2–3 W, pokud tedy nenapájíte nějaká zařízení připojená na USB.

Hardkernel Odroid-C1

Hardkernel Odroid-C1

Přímo na desce je integrována paměť DDR3 s kapacitou 1 GB (na tuto cenu chvályhodnou), u úložiště se ale už šetření projevilo a budete si ho muset doplnit sami. Realizovat jej ale lze nejen skrze kartu MicroSD, ale také pomocí modulu eMMC, který Hardkernel volitelně nabízí (za 79 USD můžete mít 64GB SSD s předinstalovaným OS). Instaluje se do slotu na spodku desky. Co se týče oněch operačních systémů, podporu Odroid-C1 oficiálně Android KitKat a Ubuntu 14.04.

 

Pokud se podíváme na poskytnuté výstupy, má Odroid-C1 čtveřici USB 2.0 a ještě jedno micro USB 2.0 OTG, takže by neměl být třeba rozbočovač. Pro obrazovku je k dispozici micro HDMI a osazen je také gigabitový Ethernet (Realtek RTL8211F). Hračičky potěší 40pinový vývod GPIO, který je až na tři piny sloužící k analogovému vstupu kompatibilní s Raspberry Pi. S tím deska sdílí i rozměry (85 × 56 mm) a rozvržení některých komponent a montážních otvorů. Na desce jsou jinak i infračervený přijímač, vývod pro sériovou konzoli či konektor pro připojení baterií zálohovaných hodin reálného času. Hardkernel pro Odroid-C1 také jako příslušenství nabízí adaptér s nepájivým polem pro experimenty.

Tinkering Kit pro Odroid-C1
Tinkering Kit pro Odroid-C1

Pokud vás Odroid-C1 zaujal, dá se už v tuto chvíli objednat u výrobce za oněch již zmíněných 35 USD. Desky by údajně měly být připravené k expedici do konce tohoto měsíce. Produkci Hardkernelu a příslušenství jinak má distribuovat také německý obchod Pollin Electronic, nicméně v jeho nabídce model Odroid-C1 zatím není. Možná však přibude časem.

Zdroje: Linux Gizmos, Hardkernel (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?