Hlavní navigace

Zájem o úsporné spotřebiče roste

30. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

V České republice roste zájem o úsporné spotřebiče. Čtvrtina lidí se podle nezávislých odborníků rozhoduje pro koupi nového přístroje pouze kvůli jeho nižší energetické náročnosti. Novým trendem na tuzemském trhu je pak úspora energie v rámci informačních technologií.

Náklady na spotřebu elektrické energie u počítačů, notebooků (či jiných elektronických přístrojů), patří mezi nejrychleji rostoucí položky ve výdajích domácnosti. Z celkové spotřeby elektrické energie tak tvoří informační technologie stále vyšší podíl. Podle odborníků nově narůstá význam energetických parametrů, lidé se podle nich stále častěji rozhodují při nákupu elektronických zařízení. Při současné průměrné ceně energie okolo 4,5 Kč za kWh může domácnost v rámci informačních technologií ušetřit až stovky korun ročně.

"Trend snahy o úsporu energie registrujeme uplynulých pět let, nově jsme však zaznamenali výraznější posun v oblasti informační techniky. Rozšířilo se například používání notebooků, které mají menší spotřebu energie než klasické PC," uvedl Jan Truxa z poradenské společnosti EkoWatt. "Lidé, kteří nechtějí investovat do nového úsporného notebooku kvůli vysokým nákladům, si raději pořizují adaptéry, které nejsou tak drahé a výrazně sníží spotřebu energie. Od začátku roku pozorujeme nárůst poptávky po úsporných nabíječkách o 18 %," vysvětlil Radim Tlapák, ředitel společnosti NTB CZ, která je distributorem šetrných adaptérů na českém trhu.

Asus Eee

V roce 2011 plánuje nákup nového spotřebiče 69 % Čechů, z toho celá čtvrtina lidí se rozhodla pro výměnu starého přístroje kvůli jeho vysoké spotřebě elektrické energie. Ukázal to průzkum Střediska pro efektivní využívání energie. Kromě výpočetní techniky si lidé letos plánují pořizovat především nové chladničky, pračky a vysavače, tedy právě spotřebiče s nejvyšší energetickou náročností. Prodejci letos registrují zájem zákazníků výhradně o šetrné přístroje se sníženou spotřebou energie.

 Zdroj: TZ

Byl pro vás článek přínosný?