Hlavní navigace

Zajímavá mini PC: „NUC“ s APU a Radeonem R9 a Brix Pro s Core i7-4770R [CES]

9. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud nás čtete pravidelně, možná již víte o plánu společnosti Gigabyte uvést malý barebone Brix s čtyřjádrovým Haswellem Core i7-4770R a integrovanou grafickou kartou Intel Iris Pro 5200. Na CES 2014 se tato malá, ale výkonná krabička opět objevila. Firma nyní tento model uvádí na trh; zároveň jím taky přispěje k sestavě stojů Steam Machine. Brix Pro – jak se model oficiálně jmenuje – bude totiž zároveň k dispozici jako konzole s linuxovým operačním systémem SteamOS od firmy Valve.

Brix Pro má podobné rozměry jako NUC od Intelu, je ale poněkud vyšší, díky čemuž se dovnitř vejde 65W CPU a také 2,5" pevný disk či SSD coby úložiště. Gigabyte bude nabízet verzi se špičkovým čtyřjádrem řady R, procesorem Core i7-4770R (čtyřjádro na 3,2/3,9 GHz s HT),jakož i o něco pomalejší konfiguraci s Core i5-4570R (čtyřjádro na 2,7/3,2 GHz, bez HT). Obě varianty mají integrované GPU Iris Pro 5200 s 128MB pamětí eDRAM na čipu (Gigabyte ale z nějakého důvodu uvádí jen 64 MB). V pomalejším modelu je ale jeho maximální takt 1,15 GHz, zatímco v rychlejším až 1,3 GHz.

Gigabyte Brix Pro [CES 2014]
Gigabyte Brix Pro [CES 2014]

Uvnitř skříně je kromě pozice pro HDD také slot mSATA pro mobilní SSD, paměť se instaluje do slotů SO-DIMM. Pokud se dobře dívám, na boku přibyly dva větráčky pro zajištění chlazení, neboť CPU je již desktopového kalibru, zatímco normální NUC či Brix používá ULV modely. Na krabičce je vyvedena čtveřice portů USB 3.0, gigabitový Ethernet a také zvukový výstup (sluchátkový kombinovaný s optickým S/PDIF). Pro připojení monitoru je k mání nejen HDMI, ale i mini DisplayPort. To je dobře, jelikož integrované GPU Haswellů již zvládá výstup na 4K monitory.

Gigabyte s počítačem dodává bezdrátový modul, který by kromě Bluetoothu měl již umět i Wi-Fi 802.11ac. Brix Pro už dostal do rukou server AnandTech, který počítač podrobil kratší recenzi. Tu si můžete prostudovat zde.

 

Maingear Spark: dvojník Brixu Pro s APU Richland a Radeonem R9

Zajímavé je, že na CES 2014 je k vidění podobný barebone firmy Maingear. Její „jakoNUC“ Spark je vlastně od Brix Pro skoro k nerozeznání (k čemuž přispívá i červené barevné provedení). Až se člověk ptá, zda ji ve skutečnosti Gigabyte sám nevyrábí (nebo obě firmy nenakupují stejný návrh nějakého ODM). Maingear Spark je ale mini počítač založený na platformě AMD, konkrétně na procesoru A8-5557M. Jde o čtyřjádrové mobilní APU z rodiny Richland, taktované na 2,1/3,1 GHz s integrovanou grafikou Radeon HD 8550G (256 stream procesorů, 554/720 MHz). TDP čipu je 35W.

Uvnitř se ale má nacházet i dedikovaná grafická karta Radeon R9 M275X s 2 GB paměti GDDR5 (což bude přeznačený starší model, snad nějaké HD 88x0M s čipem Cape Verde). Co se paměti týče, nacházejí se uvnitř údajně dva 1600MHz moduly DDR3, jejichž celková kapacita činí velmi pěkných 16 GB. Jako úložiště lze vedle 2,5" disku opět osadit i SSD typu mSATA. V druhém slotu Mini PCI Express je z výroby nainstalován bezdrátový modul, rovněž s podporou Wi-Fi 802.11ac a Bluetoothu 4.0.

Maingear Spark
Maingear Spark

Rozměry skříňky by měly dělat 11,4 × 10,7 × 6,0 cm a váha zařízení je necelého půl kila. Portová výbava Sparku je zase zcela identická tomu, co jsme viděli v Brixu Pro – čtyřikrát USB 3.0, Ethernet, mini DisplayPort, HDMI, audio jack a S/PDIF. Dokonce i průduchy větrání jsou podobné.

 

S dedikovanou mobilní grafikou a 35W procesorem vypadá Maingear Spark docela zajímavě a dokládá, že v rozměrové třídě NUCů má AMD co nabídnout. Jen škoda, že nemáme fotografie vnitřností, docela rád bych viděl, jak se to tam všechno naskládalo. Zařízení by mělo jít do obchodů v prvním kvartále roku za zatím neupřesněnou cenu, je ale otázka, zda se vůbec dostane do naší distribuce.

Zajímavé je, že výrobce ho také propaguje jako konzoli Steam Machine, i když se neobjevil mezi „třinácti apoštoly“, odhalenými firmou Valve. Nevím, proč mezi nimi chybí – možná se Maingear s Valve na něčem nepohodl, nebo je to proto, že se stroj má vedle SteamOSu prodávat také s Windows. Je to škoda, neboť kompaktní modely mezi Steam Machines spíše chybí – většina představených konzolí jsou prostě klasické herní sestavy.

Zdroje: PC Perspective (1, 2), AnandTech, Gigabyte

Byl pro vás článek přínosný?