Hlavní navigace

Zajímavá základní deska Gigabyte: micro ATX se dvěma Thunderbolty

15. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vysokorychlostní rozhraní Intel Thunderbolt asi zatím většinu z vás nechává chladnými. Na rozdíl od univerzálního USB 3.0 pro něj neexistuje mnoho periferií. K tomu je ještě (čest výjimkám) svázáno s platformou Intel. Přesto se tento nováček mezi konektory začíná pomalu rozlézat. V sortimentu ho má většina výrobců desek, ačkoliv nabídka modelů není příliš pestrá. Ze stereotypu se ovšem podařilo vybočit společnosti Gigabyte. Její model Z77MX-D3H-TH má hned dvě chvályhodné zvláštnosti.

První je prozaická: deska nabízí hned dva konektory Thunderbolt místo jednoho. Vedlo toho jde ale také zřejmě o první desku formátu micro ATX, která je tímto rozhraním vybavena. Což je trochu paradoxní, neboť toto rozhraní je pochopitelně atraktivnější pro menší a kompaktnější počítače. U počítačů s klasickými velkými skříněmi by uživatel měl mít méně důvodů k použití externě připojovaných zařízení místo interních komponent. Každopádně se však doposud toto rozhraní objevovalo na deskách klasického rozměru (a obvykle také vyšší ceny).

Gigabyte se dvojicí Thunderboltů chlubil již na Computexu. Na začátku července pak představil trojici takto obdařených základních desek, přičemž Z77MX-D3H-TH byla mezi nimi. Tehdy ovšem podle všeho šlo spíše o jakousi marketingé papírové uvedení. V obchodech (včetně českých) se totiž tento model začal objevovat až minulý týden.

Základní deska Gigabyte Z77MX-D3H-TH

Jinak je Z77MX-D3H-TH poměrně standardní desko postavenou na čipové sadě Z77 Express a socketu LGA 1155. Podporuje procesory architektury Ivy Bridge, má čtyři sloty DIMM pro paměť a dva sloty PCI Express ×16 (jen první je však plnohodnotný, druhý na něm totiž 8 linkami parazituje, pokud do něj nainstalujete kartu). Konektorová výbava pak bez velkých překvapení čítá 6 portů SATA (dva s rychlostí 6 Gb/s) a 2 porty USB 3.0 na zadním panelu. Tam také naleznete obrazové výstupy (DVI, analogový VGA port a HDMI) a konečně oba Thunderbolty.

Základní deska Gigabyte Z77MX-D3H-TH

Ty jsou živené čipem Intel DSL3510L. Na každý je údajně možno v sérii připojit šestici zařízení. Jako sedmé lze ještě přidat monitor. Připojit ho můžete k oběma portům, a vedle těchto dvou deska zvládne i třetí pomocí HDMI nebo VGA portu (DVI je ale sdíleno s jedním Thunderboltem). Pokud je ale toto vaším cílem, asi uděláte lépe, když prostě pořídíte dedikovanou grafickou kartu. Gigabyte totiž tuto desku neprodává zrovna levně. V zámoří zaplatíte 150 až 170 USD, u nás to vypadá na cenu těsně pod čtyřmi tisícikorunami.

 

A jaké že plynou ze zdvojeného Thunderboltu výhody? V prvé řadě vám to umožní připojit více zařízení. Periférie pro toto rozhraní sice počítají se zapojováním do série (čili další zařízení v řadě se zapojuje do předchozího), délka tohoto „vláčku“ je však omezená. Použití dvou portů by také mělo přinést vyváženější výkon. Druhý důvod je prozaičtější. Představte si, že máte přes Thunderbolt připojeny dva pevné disky a rozhodnete se jeden odebrat. Pokud jsou disky zapojeny v sérii, můžete bez problémů odpojit pouze druhý z nich. Odpojení prvního zapojeného zařízení si totiž vynutí i přerušení práce s diskem, jenž je druhý v řadě. Pokud však zařízení připojíte na samostatné porty, tato nepříjemnost vám nehrozí.

Zdroje: techPowerUp, Gigabyte

Byl pro vás článek přínosný?