Hlavní navigace

Zajímavé pluginy pro Total Commander

3. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Total Commander je bezesporu jedním z nejvybavenějších souborových správců. Bohatou sadu jeho funkcí je možná ještě více rozšířit pomocí doplňkových modulů. Jejich instalace je velmi snadná a následné použití přitom nijak zásadně nevybočuje z konceptu základního ovládání programu.

Pluginy pro Total Commander můžeme rozdělit do několika skupin. Tou první jsou pluginy pro vestavěný archivátor. Pomohou vám jej doplnit o podporu dalších typů archivů. S těmito pluginy se pracuje skrze funkci Soubor | Komprimovat. Neznamená to však, že by se jednalo vždy výlučně o komprimační funkce. Můžete si sem přidat například podporu MD5 nebo vytváření souborů AVI z označených obrázků BMP.

Další skupinou pluginů jsou doplňky pro souborový systém. I toto označení je však zavádějící. Spíše než k funkci se totiž vztahuje ke způsobu, kterým tyto moduly vyvoláte. Po instalaci se většinou objeví v panelu k prohlížení sítě. Total Commanderu zde mezi počítači v síti přibude další položka, kterou spustíte funkci pluginu. Práce s ním pak také probíhá v rámci souborového panelu.

Třetí skupinou modulů jsou prohlížeče souborů. Standardní prohlížeč Total Commanderu zobrazený po označení souboru a stisku klávesy F3 si totiž poradí pouze s textovými soubory. Díky pluginům můžete doplnit prohlížení obrázků, souborů Microsoft Office, PDF a dalších.

Poslední skupinou jsou obsahové moduly podporující získávání dodatečných informací ze souborů.

Výše uvedené odkazy směřují na seznam příslušných modulů na domovské stránce Total Commanderu. Množství dalších modulů a jejich betaverze najdete na neoficiální stránce www.totalcmd.net. Vybral jsem několik modulů, které vám dále přiblížím.

Vytvoření souborů MD5

Plugin s názvem Checksum doplní do Total Commanderu funkci pro vytváření souborů MD5 a SHA1 prostřednictvím vestavěného komprimátoru. Stáhněte si balíček s tímto modulem, Total Commanderem do něj zkuste vejít a na dotaz k instalaci odpovězte kladně. Nyní si zkuste soubor MD5 vytvořit, například pro nějaký velký balík dat, jako je soubor ISO.

Soubor označte a stiskněte klávesovou zkratku Alt+F5, kterou zobrazíte komprimační okno. V sekci Archivátor zapněte úplně poslední volbu u rozbalovací nabídky a z ní si poté vyberte možnost md5. Potvrďte tlačítkem OK a počkejte na vytvoření souboru MD5. Ten pak můžete procházet a sledovat, pro které soubory je určen. Stejným způsobem pracuje tento plugin se soubory SHA1.

Editor registru v Total Commanderu

Velice praktickým doplňkem je Registry. Slouží, jak už jeho název napovídá, k práci s registrem Windows. Nejnovější verze už podporuje Unicode, takže by neměla mít problémy s žádnými znaky. Po instalaci klepněte na ikonku sítě. V seznamu uvidíte položku Registry, kterou rozklepněte. Od této chvíli můžete prohlížet obsah registru Windows podobně, jako v klasickém systémovém Editoru registru.

Když vejdete do některé větve, zobrazí se funkce Add Value, kterou do registru přidáte další položku. Poklepáním na existující záznam nebo označením a stiskem klávesy Enter vyvoláte úpravu dané hodnoty. A konečně export - stačí označit položku, kterou chcete exportovat a stiskněte klávesu F5 - stejně, jako když chcete kopírovat soubory. Total Commander zobrazí nabídku formátu, v jakém chcete data exportovat. Po potvrzení vám vznikne dobře známý soubor REG.

Úprava položek po spuštění

Plugin s názvem Startup Guard funguje podobně jako prohlížeč registru. Je tu však rozdíl - tento plugin slouží pouze k prohlížení míst, ve kterých se ukrývají položky automaticky startující po spuštění počítače. Po instalaci pluginu do Total Commanderu tedy klepněte na tlačítko Sítě a rozklepněte Startup Guard.

Objeví se vám seznam několika míst, kam se programy po spuštění zapisují. Tyto lokace si můžete prohlédnout a programy z nich klasicky odstranit, podobně, jako když mažete soubory ze složky.

Webový prohlížeč v Total Commanderu

Chcete Total Commander přeměnit na webový prohlížeč? S pomocí pluginu HTTP Browser sice nedoplníte nějaký panel s vestavěným zobrazováním z Internet Exploreru, ale přesto se jedná o speciální prohlížeč webu. V panelu se vám namísto souborů objeví seznam odkazů a souborů ze zadané webové stránky. Vzhledem k tomu, že je můžete jednoduše setřídit, jako by šlo o běžné soubory, nabízí se využití tohoto modulu například při stahování obrázků z galerií a podobně.

Jak nastavit instalované pluginy?

Instalace pluginů pro Total Commander je tedy jasná. Stačí vejít do staženého balíčku a program vám hned nabídne instalaci. Jak však na jejich nastavení? Jak zjistíte, jakou verzi pluginu máte nainstalovánu? Pokud se jedná o plugin souborového systému, stačí na něj klepnout pravým tlačítkem myši a zvolit funkci Vlastnosti. Zobrazí se okno, kde kromě informací o verzi pluginu většinou najdete i několik drobných nastavení.

Správu pluginů si zobrazíte pomocí funkce Konfigurace | Možnosti, kde se následně přepnete na položku Doplňky.

Tip: Nedávno jsme psali také o pluginu s názvem TCBurner, který do Total Commanderu přidá vypalovací funkce.

Máte-li své oblíbené pluginy, kterými Total Commander vybavujete, podělte se o své tipy v komentářích pod článkem.

Byl pro vás článek přínosný?